Ako si vybrať ten najzdravší med?

Med je oveľa viac ako len sladidlo a je dobré nepovažovať ho iba za sladkú spracovanú tekutinu v plastovej fľaštičke medvedíka. Spoznajte druhy medu a objavte jeho priaznivé účinky na ľudské zdravie.

Usilovný ako včela

Včely prelietavajú z kvetu na kvet, nasávajú sosákom sladkú šťavu, nazývanú nektár, a tiež zbierajú rôzne sladké šťavy obsiahnuté v rastlinných orgánoch a medovicu zo stromov. Pažerákom a hltanom preniká nektár do medového vačku včely, kde ho včela obohatí látkami vlastného tela. Potom včela priletí k úľu a tam predá "náklad" sosákom mladšej včele (každá včela má v úli svoju úlohu). Takto je sladký produkt niekoľkokrát prehltnutý, a potom predaný ďalej, pričom každá včela pridáva enzýmy a aminokyseliny zo svojich žliaz a zároveň dochádza k odparovaniu vody. Keď je týmto procesom med dostatočne zahustený (asi na 30% vody) je uložený do šesťhrannej včelej bunky.

Zaujímavý je fakt, že na to, aby včela naplnila svoj medový vačok veľkosti špendlíkovej hlavičky, musí navštíviť až 1000 kvetov a na cca 20g medu musí obletieť až 50 000 kvetov! Teraz už určite rozumiete, čo znamená byť usilovný ako včela.


Prečítajte si tiež:

Novozélandský med Manuka je prírodným antibiotikom


Druhy medu

Počas roka silné včelstvo vyrobí, a z väčšej časti i spotrebuje, stovky kilogramov medu. Na prečkanie zimy včelstvu stačí približne 1 kg na mesiac. Včelár včelám odoberie ročne okolo 20 - 70 kg medu. Podľa pôvodu rozoznávame medy kvetové, medovicové, prípadne ich zmesi. Najbežnejšie na trhu sú medy kvetové viacdruhové. Jednodruhové medy sú také, ktoré pochádzajú prevažne z jedného druhu rastliny, u nás sú najznámejšie tieto:

Kvetový med

Agátový med - obsahuje z kvetových medov najmenej peľových zŕn, čím je aj najčírejším z medov. Má jemnú arómu a vďaka vysokému obsahu fruktózy kryštalizuje len veľmi pomaly, tekutý vám vydrží aj dva roky. Med má harmonickú chuť, vôňu agátového kvetu, je sladký a jemný. Má dobré dezinfekčné účinky. Pri pravidelnom užívaní znižuje krvný tlak. Jeho konzumácia sa odporúča pri kašli, ale aj pri tráviacich ťažkostiach zapríčinených prekyslením žalúdka. Navyše je agátový med nápomocný pri liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredov, keďže urýchľuje obnovu sliznice ako aj zlepšenie pohyblivosti týchto orgánov. Obľúbený je predovšetkým u detí, čo je dôvodom, prečo sa odporúča namiesto cukru na sladenie. Keďže je bohatý na fruktózu (ovocný cukor), je vhodný aj pre pacientov s miernou formou diabetu.

Lipový med - má svetložltú až zelenkavú farbu, je číry, má lahodnú, príjemnú chuť a voňavú arómu lipového kvetu. Podobne ako agátový, kryštalizuje pomaly a neskôr. Med obsahuje vysokú enzymatickú aktivitu. Pôsobí proti nachladnutiu v horšom počasí, horúčkam, má protizápalový účinok, pôsobí tiež pri liečbe akútnych aj chronických zápaloch horných dýchacích ciest, prieduškovej astme, zápaloch krku, nosných dutín, priedušiek, pri angíne, podporuje vykašliavanie a potenie. Zlepšuje metabolizmus a detoxikuje. Má tiež diuretický účinok (močopudný) a pre vysoký obsah antibiotických látok sa používa na liečenie močových ciest a reumatických ochorení.

Ďalej sa z kvetových medov na Slovensku vo väčšom množstve produkujú slnečnicový med (zlatožltý, veľmi rýchlo kryštalizuje dožlta na hrubé kryštály), repkový med (svetložltý, jemná aróma a chuť, veľmi skoro kryštalizuje) a malinový med (žltohnedý, príjemná stredne výrazná vôňa aj aróma, postupne kryštalizuje). V malých množstvách sa dajú na území Slovenska ešte vyprodukovať jednodruhové kvetové medy z ovocných stromov, ďatelinový, facéliový, gaštanový, horčicový, pohánkový, vrbkový a javorový.

Medovicový med

Medovicový med, tiež nazývaný lesný med, patrí k našim tradičným druhom včelieho medu. Je to jediný med živočíšneho pôvodu, pretože včelami zbieraná medovica je produktom červcov a vošiek. Medovicové medy majú vo všeobecnosti tmavohnedú farbu, stredne výraznú chuť a arómu, hustú konzistenciu súvisiacu s nižším obsahom vody. V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú viac fruktózy, ale najmä väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov.

Jedna kávová lyžička medovicového medu obsahuje toľko minerálov a živín, koľko sa skrýva v 2-4 lyžičkách kvetového medu.

Nevýhodou medu môže byť to, že je hygroskopický a pri nedokonalom uzatvorení obalov prijíma z okolia nadmernú vlhkosť a s ňou aj rôzne pachy.

Medovicový med obsahuje len malé alebo žiadne množstvo peľu, čo ho robí vhodným pre alergikov a astmatikov. Používa sa pri poraneniach a ťažko sa hojacich ranách. Z jednodruhových medovicových medov sa na území Slovenska bežne vyskytujú dva druhy z ihličnanov a to smrekový a jedľový med. Ďalšími zdrojmi medovice na Slovensku bývajú borovice, smrekovec opadavý, buk, lipy, topole, javory a vŕby.

Manuka med

Špeciálnym druhom medu, ktorý ste možno v poslednom období zaregistrovali u nás ako novinku, je Manuka med, pochádzajúci z Nového Zélandu. Tento med je predmetom rozsiahleho výskumu vďaka jeho pozoruhodným vlastnostiam. Je vzácny najmä vďaka svojej prirodzenej zložke metylglyoxalu (MGO). MGO sa v Manuka mede tvorí prirodzenou chemickou reakciou a počas dozrievania medu sa jeho obsah zvyšuje na základe pôvodného obsahu zlúčeniny DHA (Dihydroxyacetone) v nektári Manuka kvetov, z ktorej sa, zjednodušene povedané, tvorí MGO. Metylglyoxal je odolný voči zohrievaniu, svetlu, telesným tekutinám a enzýmom, a práve táto jeho vlastnosť robí Manuka medy výrazne odlišnými oproti ostatným medom.

Podľa potravinovej legislatívy Nového Zélandu, aj Európskej únie, nie je možné písať o akýchkoľvek zdravotných účinkoch produktu, keďže je klasifikovaný ako potravina. Existuje však množstvo výskumov a Manuka med má veľa verných priaznivcov po celom svete. Rozhodne stojí za vyskúšanie, pred kúpou si však na obale všimnite, či má med 100% pôvod z Nového Zélandu - hľadajte overený Manuka med dovezený z Nového Zélandu v originálnom balení (s etiketou “Product of New Zealand”).


Prečítajte si aj tento článok:

Novozélandský med Manuka je prírodným antibiotikom


Prečo kupovať slovenský med priamo od včelára?

Obchodné reťazce ponúkajú lacný med väčšinou z dovozu. Tieto zmesi obsahujú aj nepovolené látky, antibiotiká, sú filtrované a chýba im peľ. Slovenské medy sú vytvorené z peľu a nektáru u nás rastúcich rastlín, na ktoré je náš organizmus prispôsobený. Neobsahujú peľové zrná exotických rastlín, nie je teda pravdepodobné, že by sa u ľudí naň vyvinula alergická reakcia. Med priamo od poctivého včelára bude bez obsahu cudzorodých látok a zbytkov liečiv. Majte svojho včelára, ktorý je vám k dispozícii po celý rok! Navyše kúpou slovenského medu nepriamo podporujete úrodu včeloopelivých poľnohospodárskych plodín a ovocných stromov na Slovensku.


Zdroje:

  • www.ceskymed.cz

  • www.manuka.sk

  • www.pleva.cz

  • www.medaren.sk

merilynn2

Manuka med je možno v niečom zdravší, ale za cenu malého pohárika máš 3-litrový pohár medu od včelára. Podľa mňa je to súčasť hipsterského trendu v stravovaní, keď sa ako základ zdravej stravy prezentujú drahé potraviny v pekných obaloch z druhého konca sveta, ideálne dodané cez sieť komunitných startupových nadšencov s korporátnym platom; pritom ich domáce výživové ekvivaletny sa dajú nájsť v bežných obchodoch za pár centov.

BJ 2

Manuku neodporucam kupovat.
Dovody: predrazeny, a exoticky

Ak chcete priplacat za med, kupte Jedlovu medovicu. (nie medovicovy, ale jedlovu medovicu). Stoji okolo 14 eur za kg, cize je cca 2x drahsi, ale ma tiez velmi pozoruhodne vlastnosti ako Manuka, ale je nas domaci.