Počuli ste už o zlatom čaji? Zbaví vás stresu či problémov s trávením

Čaj sa nám spája s chvíľami pokoja a oddychu. No okrem toho má táto obľúbená tekutina na náš organizmus i množstvo zdravotných účinkov. Druhov je nespočetne veľa: ovocný, zelený, čierny... A práve z čiernych čajov vzniká aj výnimočný zlatý čaj.

Čo je to zlatý čaj a ako ho piť?

Zlatý čaj je vyváženou zmesou čiernych čajov a svoj názov získal pre svoje zlatisté sfarbenie. Na trhu sa môžete stretnúť napríklad so špeciálnymi čínskymi, indonézskymi či egyptskými čajmi, niekedy doplnenými o ovocnú príchuť (šípky, rakytník, ostružiny...).

Obsahuje zložku teín (kofeín v čaji), ktorý pri kratšom čase lúhovania (cca 2-3 minúty) dlhodobo povzbudzuje činnosť mozgu. Pri dlhšom čase lúhovania (viac ako 5 minút) má čaj blahodarný vplyv na trávenie.

Takáto zmes čajov je aj silnejšia, aromatickejšia a s bohatým obsahom antioxidantov. Tie chránia organizmus pred voľnými radikálmi a spomaľujú starnutie pokožky - znižujú tvorbu vrások a zabraňujú strate elasticity.


Mohlo by vás zaujímať:

Čaro domáceho bylinkového čaju

Zelený a čierny čaj


K ďalším zdravotným benefitom zlatého čaju patria:

  • podpora metabolizmu
  • pomoc pri žalúdočných kŕčoch, podráždených črevách a tráviacich ťažkostiach
  • rovnováha hladiny cukru v krvi
  • zlepšenie koncentrácie a výkonnosti
  • eliminácia stresu
  • posilnenie srdca
  • posilnenie imunity vďaka obsahu trieslovín
  • zlepšenie zdravia zubov, ďasien i kostí
  • prevencia proti škodlivým baktériám a vírusom
  • prevencia proti Parkinsonovej chorobe a cukrovke

Zlatý čaj ako zložka kozmetiky

Jeho korenistá vôňa evokuje chvíle oddychu a sviatočnú náladu. Telo i zmysly osvieži, zrelaxuje a zbaví stresu. Telová kozmetika so zložkou zlatého čaju je šetrná k pokožke. Prírodnú rastlinnú kozmetiku s výťažkami zo zlatého čaju vyrába aj značka Yves Rocher. Na trhu sa môžete stretnúť napríklad so sprchovacím gélom, peelingom, telovým balzamom, telovým mliekom, tekutým mydlom, krémom na ruky, či balzamom na pery. Atmosféru pohody a sladkého ničnerobenia pomôžu umocniť aj vonné sviečky s touto esenciou. Napustite si horúcu vaňu, zapáľte vonnú sviečku a rozvoňajte svoj domov.

Zaujímavosťou je, že táto zmes čiernych čajov má tiež antibakteriálne a protiplesňové účinky. Ak trpíte napríklad potením nôh, alebo vás trápia začínajúce plesne či choroby nechtov, odporúča sa kúpeľ obohatený práve o takéto zložky.


Nalaďte sa na Vianoce aj vďaka tomuto ovociu:

Červené jablko- symbol Vianoc i záruka zdravej a krásnej pokožky