6 hlavných príčin vypadávania vlasov

Je to jednoducho genetika alebo by to mohlo byť niečo iné? Podľa Dr. Howard Levy, MD z Johns Hopkins, šesť z najrozšírenejších príčin rednutia a vypadávania vlasov u mužov aj žien, je nielen liečiteľných, ale dá sa im aj zabrániť. Položte si nasledujúcich šesť otázok, ktoré vás dovedú k riešeniu a zastaveniu vypadávania vlasov.

Otázka 1: Ste si istí, že nemáte žiadne hormonálne abnormality alebo neužívate nejaké lieky na hormonálne problémy?

Hormonálna rovnováha alebo nerovnováha sa v našom tele častokrát priamo a citeľne prejaví na našich vlasoch viac než na čomkoľvek inom. Často, keď ľudia pociťujú náhle a dramatické vypadávanie vlasov a nevedia prísť na konkrétne príčiny, privedie ich to až k hormonálnej nerovnováhe, ktorá by mala byť diagnostikovaná a ihneď liečená. Ak sa domnievate, že je to aj vaša príčina vypadávania vlasov, mali by ste navštíviť svojho lekára, urobiť rozbor krvi, aby ste mohli identifikovať problém, vyliečiť ho a dúfať, že sa rast vašich vlasov obnoví. To sa však nedeje zo dňa na deň.

Otázka 2: Ako sa denne staráte o svoje vlasy?

V dnešnom modernom svete platí trend vyzerať čo najlepšie každý deň. Preto mnoho žien podniká kroky, aby ich vlasy vyzerali vždy dokonale, aj keď v skutočnosti možno potrebujú iba oddych. Tesné vrkoče či spony, používanie chemických látok, teplo či sušenie, ak sa používajú v prehnanej miere, budú vždy viesť k poškodeniu vlasov, tzv. lokálnej traume.

Váš stylista vám zistí, do akej miery sú vaše vlasy poškodené a poradí, ako vlasy poškodené dennou úpravou ozdraviť.

Otázka 3: Aké lieky užívate v súčasnej dobe?

Nové lieky sú ďalšou častou príčinou náhlej straty vlasov. V tejto súvislosti sa najväčšia pozornosť sústreďuje na steroidy a chemoterapiu, pretože majú tendenciu spôsobiť vypadávanie vlasov u každého jednotlivca, ktorý ich užíva.

Žiaľ, mnohé lieky spôsobujú vypadávanie vlasov a tieto ich nežiadúce účinky sú práve dôležitým faktorom pri hľadaní príčiny. Látky, obsiahnuté v liekoch, majú na každého z nás individuálne účinky, preto by ste sa mali vždy poradiť so svojím lekárom, či by to mohlo byť príčinou vypadávania vlasov, najmä ak ste práve začali užívať nový liek.

Otázka 4: Máte stresujúci životný štýl?

Život je pre mnohých z nás jednoducho príliš stresujúci a pre zdravie vlasov to neznačí nič dobré. Duševná trauma z dôvodu príliš hektického života často vedie k vypadávaniu vlasov, v podstate rovnakým spôsobom ako fyzická trauma (napríklad tesný účes, ťahajúci vlasy pri korienkoch po príliš dlhý čas).

Či už je to vaše srdce alebo vlasy, príliš veľa stresu jednoducho škodí. Preto odporúčame opýtať sa samých seba, koľko stresu ste schopní zvládnuť. A ak je toho príliš veľa, je dôležité zamyslieť sa a zmeniť svoj životný štýl a to nielen pre dobro vašich vlasov, ale v záujme vášho celkového zdravia.

Najdôležitejšie je, aby ste boli k sebe úprimní. Pri skúmaní myslite na to, že stresujúce obdobie či udalosť vyvolá vypadávanie vlasov po približne troch až šiestich mesiacoch po udalosti. Vďaka tomu viete lepšie pomenovať, čo mohlo byť príčinou vášho vypadávania vlasov.

Otázka 5: Ako dôkladne si umývate pokožku hlavy?

Keď pocítime náhlu stratu vlasov, častokrát sa pri hľadaní príčiny zabúdame pozastaviť a popremýšľať o tom, ako vlasy naozaj fungujú. Predovšetkým zdravé vlasy idú spolu ruka v ruke so zdravou pokožkou hlavy! Mnoho ľudí pri diagnostike ich vypadávania vlasov toto pokladá za samozrejmosť. Je nesmierne dôležité, aby vaša pokožka hlavy bola stále čistá, a preto je potrebné venovať jej viac pozornosti a opatrnosti pri umývaní vlasov.

Je dôležité mať na pamäti, že aj keď sa denne sprchujete a udržiavate výbornú hygienu, nemusí to vždy znamenať, že budete mať dokonale zdravú pokožku hlavy. A preto je dôkladné čistenie pokožky hlavy veľmi dôležité.

Najčastejšie problémy, ktoré spôsobujú vypadávanie vlasov z dôvodu zlej hygieny, sú najmä nadmerné nahromadenie zvyškov vlasových prípravkov, či rôznych nečistôt. To môže spôsobiť nadmernú produkciu kožného mazu, a tým viesť k plesňovým či iným infekciám. Čo môže mať za následok upchávanie pórov a zníženie respirácie buniek v blízkosti vlasovej cibulky.

Najlepšou pomocou v tomto prípade je rozhodne váš dermatológ, ktorý vám môže pomôcť identifikovať akékoľvek problémy vlasovej pokožky alebo vás odkáže na vlasového špecialistu - trichológa.

Otázka 6: Všimli ste si, že sú vaše vlasy tenšie a prerieďujú sa viac než je obvyklé?

Vlasy prechádzajú prirodzeným cyklom, rastú niekoľko rokov, vypadnú a sú nahradené novými vlasmi. Problém môže nastať vtedy, keď vlasy začnú vypadávať rýchlejším tempom než sa stihnú nahradiť, čo spôsobí, že rednutie alebo plešatenie sa stane zreteľnejším.

Avšak spiace vlasové folikuly nemusia byť stratené navždy a miniaturizované vlasy môžu byť opäť silné a dosahovať pôvodnú zdravú hrúbku. Všetko je vecou samotného vlasového cyklu - pri skrátenej rastovej fáze vlasy skôr vypadnú a rednú; na druhej strane jej predlžovaním vlasy rastú dlhšie, čo vedie k obnove ich zdravého rastu. Inokedy to je jednoducho súčasťou procesu starnutia, čo spôsobuje nižšiu produkciu hormónu, a tým sú naše vlasy tenšie.

Odporúčanie

Jednou z prvých vecí, ktorú by ste mali urobiť, ak si všimnete alebo sa obávate rednutia vlasov, je poradiť sa so svojím stylistom, pretože existujú relatívne lacné a dostupné spôsoby, ktoré vám môžu pomôcť. V skutočnosti, mnohí zo stylistov radi pomáhajú svojim zákazníkom s problémami rednúcich vlasov. Či už preto, že mali tiež rovnaký problém, alebo poznajú veľa ľudí, ktorí tento problém riešili pred vami. Prinajmenšom sa uistite, či majú nejaké stylingové tipy aspoň do tej doby, kým nezistíte príčinu problému.

Mnoho ľudí uprednostňuje kozmetické spôsoby zakrytia riedkych vlasov, pretože efekt je okamžitý a pomerne ľahko dosiahnuteľný. Pre tento krok neexistuje lepšie riešenie ako zahusťovač vlasov Nanogen. Zahusťovač pomocou vlákien z prírodného keratínu dokáže účinne kamuflovať nepríjemne presvitajúcu pokožku hlavy a dodať vlasom späť ich prirodzený hustý vzhľad – za pár sekúnd.

Ani vtedy však netreba liečbu vypadávania vlasov podceňovať. Naopak, kedykoľvek spozorujete rednutie vašich vlasov alebo iné zmeny, pomoc vyhľadajte čo najskôr! Včasné riešenie problému môže znamenať zásadný rozdiel vo výsledku.

Urobte včas všetky potrebné kroky na to, aby sa vypadávanie vlasov zastavilo a obnovil ich zdravý rast. Výsledky sa nedostavia ihneď, je potrebná dávka trpezlivosti a odhodlania. Dotedy však máte v rukách riešenie, ktoré vám umožní zamaskovať problém okamžite a nájsť pocit strateného sebavedomia oveľa skôr než sa dostavia prvé výsledky liečby.


Prečítajte si o vypadávaní vlasov viac:

Príčiny vypadávania vlasov a typy plešivosti

500xka

ja pouzivam kombinaciu bieleho vina a výluho zo zdravého nákupu aloe vera ktoru si asi tri krát hocikedy cez den vmasirujem do pokozky a vlasy mi nevypadavaju takze asi funguje tak ako ma

ninaw

na moje riedke vlasy krasne pomohlo na leto zahustenie vlaskov s remy vlasmi a micro ring technikou clipinhair-u ;) a vlasy su huste, posobia prirodzene a okoliu sa pacia