Laserová operácia očí vo vyššom veku: je bezpečná?

Laserové operácie očí neslúžia len na korekciu krátkozrakosti. Pokroková technológia dokáže vyriešiť aj problémy zraku, ktoré nastupujú s vekom.
Laserová operácia očí vo vyššom veku

veni-vidi.sk | Zdroj: súkr.archív

Zákroky vykonávané laserom dnes patria k pomerne rozšíreným zdravotným úkonom – podstupuje ich veľká časť pacientov a určite aj vy máte v okolí človeka, ktorého oči prešli operáciou laserom. Najznámejšími zákrokmi očnej mikrochirurgie vykonávanej laserom sú bez pochýb metódy, ktoré slúžia na odstránenie krátkozrakosti.

Málo pacientov však vie, že laserové operácie vyriešia aj mnohé iné očné vady či zmeny nadobudnuté vekom. Po štyridsiatke hovoríme primárne o tzv. stareckej vetchozrakosti, ktorá spôsobuje problémy s videním predmetov v blízkosti, po šesťdesiatke zase o odstránení sivého zákalu. Operácia očí laserom je účinnou cestou, ako sa chýb zraku, spôsobených starnutím, zbaviť.

Technické vybavenie svetovej úrovne

Očná mikrochirurgia je na Slovensku prítomná už dvadsať rokov a naše najkvalitnejšie kliniky v ničom nezaostávajú za tými zahraničnými. Oční lekári si naozaj precízne dávajú záležať na tom, aby vám stanovili správnu diagnózu a vybrali vhodný zákrok či metódu.

O ich kvalite svedčí aj technické vybavenie a odbornosť na svetovej úrovni.

Napríklad očná klinika Veni-Vidi, ako prvá na Slovensku a jedna z mála v Európe, zaviedla rutinnú operáciu sivého zákalu pomocou femtosekundového laseru.

Samotná korekcia očnej vady prebieha cez rohovkový rez veľký iba 1,8 mm, takže jeho hojenie prebieha veľmi rýchlo a bezproblémovo.

Prijateľná cena za absolútne bezpečie

Vedeli ste, že operácia šedého zákalu je plne hradená zdravotnou poisťovňou? A to aj v prípade operácie femtosekundovým laserom, najšetrnejšej metódy, akú je možné na Slovensku absolvovať. Femtolaser najskôr rozdrví jadro šošovky a až následne vytvorí miniatúrny otvor v puzdre šošovky, cez ktorý zakalenú šošovku odstráni a nahradí ju novou. Vplyv laserovej operácie na okolité tkanivá rohovky je tak v porovnaní s klasickým zákrokom minimálny.

Doživotná garancia ako pilier dôvery

Rovnako tak je tomu aj v prípade operácie PRELEX, ktorej úlohou je zbaviť vás presbyopie. Je to vekom nadobudnutá očná vada, ktorá vám spôsobuje problém zaostriť na predmety v blízkosti. Metóda síce nie je určená pre každého, ale profesionálny tím odborníkov vám na základe vyšetrení vždy bude vedieť poradiť o vhodnosti operácie.

Kliniky očnej mikrochirurgie sa dnes neboja garantovať vám úspech laserovej operácie tak, že ponúkajú doživotnú záruku – veria totiž, že žiadny ďalší zákrok už nikdy nebudete potrebovať. Zbavte sa preto pocitu, že bez okuliarov sa nemôžete vydať ani do potravín. Operácia očí laserom je vhodná a bezpečná aj pre ľudí vo vyššom veku.