Cukrovkári, pozor! Na Slovensku stúpa počet amputácii končatín

Tzv. diabetická noha predstavuje pre mnohých cukrovkárov riziko amputácie. Na Slovensku má tento zákrok v posledných rokoch rastúcu tendenciu. Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+ MED sa preto snaží o zefektívnenie prístupu k inovatívnym možnostiam liečby, aby amputácia končatín bola tým najkrajnejším riešením.
Diabetická noha

Zdroj: Grape PR | Zdroj: súkr.archív

V roku 2016 bolo na Slovensku vykonaných 3 886 amputácií, čo je oproti roku 2012 nárast o 793 amputácií končatín. V porovnaní s Českou republikou, kde od roku 2013 do roku 2016 klesol počet amputácií z 11 168 na 9 969, zaznamenávame na Slovensku opačný trend.

Podľa vyjadrení odborníkov je táto situácia vzhľadom na pokročilé zdravotníctvo a možnosti liečby v 21. storočí alarmujúca. Paradoxom je i skutočnosť, že hoci zdravotné poisťovne vykazujú nárast výdavkov na liečbu pacientov s cukrovkou a štádiom tzv. diabetickej nohy, dostupnosť revaskularizačnej terapie (obnovenia krvného zásobenia)a terapie hojenia rán je stále nedostatočná.

Problémy s včasnou diagnostikou a liečbou diabetickej nohy

„Na Slovensku trpí cukrovkou takmer 350-tisíc pacientov. Aj preto dnes môžeme toto ochorenie nazvať civilizačným ochorením s výrazným vplyvom na spoločnosť i ekonomiku. Napriek progresu v oblasti vývoja nových liekov je zrejmé, že práve zdravotnícke inovácie a pomôcky pomáhajú zachraňovať ľudské životy. A to nielen pacientom trpiacim cukrovkou. Na druhej strane je otázne, či majú všetci pacienti prístup k liečbe, ktorá ich môže uchrániť pred amputáciou, skvalitniť a predĺžiť im život,“ vyslovila svoj názor Katarína Danková zo združenia SK+ MED.

„Pravdepodobnosť tzv. diabetickej nohy u cukrovkárov je približne 60 percent, pričom predstavuje až 40 - 45 percent všetkých amputácií. Dôležitá je najmä osveta a informovanosť pacienta o možnostiach liečby. Zefektívnením prístupu pacientov k zdravotníckym pomôckam a inováciám, dôslednými preventívnymi opatreniami či včasnou diagnostikou základných diabetických faktorov je možné u diabetikov zredukovať počet amputácií končatín,“ vyjadril sa MUDr. Tibor Balázs, intervenčný rádiológ a primár endovaskulárneho programu kliniky CINRE v Bratislave.

Amputácia končatín

Zdroj: Grape PR | Zdroj: súkr.archív

Metódy na záchranu končatín pred amputáciou

Až v 92 percent prípadov dokážu postihnutú končatinu zachrániť endovaskulárne metódy spočívajúce vo vystužení cievy stentom či cievne rekonštrukcie. Zdravotné poisťovne a Ministerstvo zdravotníctva SR by mali zlepšiť prístup pacientov k revaskularizačnej terapii i ku komplexnému procesu hojenia rán. „Diabetická noha sa môže často rozvinúť napohľad nevinnými zraneniami, ako sú malé rezné rany, narazenia, otlaky... Práve včasné zachytenie zdravotného problému a správne indikovaná liečba hojenia rán môže výrazne napomôcť pacientom stabilizovať ich zdravotný stav a minimalizovať riziká vzniku ťažkých infikácií na končatinách,“ povedal MUDr. Marián Rošák MPH, chirurg UNLP v Košiciach.

Problémom na Slovensku je skutočnosť, že neexistujú štandardy pre liečbu tohto ochorenia a chýba efektívne nastavený manažment pacientov. V prípadoch, ak je pacient v pokročilom štádiu ochorenia, je dôležité, aby bol jeho zdravotný stav posúdený na ďalšie riešenie u cievneho chirurga.

Na Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE) sa môžu pacienti obrátiť v Bratislave a zachrániť si tak končatiny pred amputáciou.


Pre viac informácii si pozrite: CINRE - pomoc odborníkov najvyššej medicínskej kvality

gagfsdwe

osobna skusenost

1. treba utekat z obycajnej chirurgiie (hlavne kramare, iba amputuju, neriesia pricinu, cievy)
2. treba ist na cievnu chirurgiu vedia zachranit vela, pomozu (antolska, pripadne sa obrate na brno - cievna chirurgia, su tam ochotni, slusni, prijmu aj slovakov, odpisu vam na mail !)

mam tazke srdce na chirurgiu na kramaroch, utekajte odtial prec

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

ahjaj

to som nečítala, ale moja skúsenosť je taká, že v pozadí diabetickej nohy je stále zlá kompenzácia a málo vedomostí o chorobe. Ľudia si dáívkujú inzulín alebo lieky tak, ako im predpísal lekár, a jeden lekár má veľmi veľa pacientov, chýba priestor na to, aby sa ľudia naučili podávať si lieky a inzulín na základe nameraných momentálnych výsledkov. V nemocnici čo som bola, tak si diabetici kľudne išli ľahnúť na polročnú infúznu liečbu ohľadne bolestí chrbtice tak, že si nezobrali so sebou glukomer a na izbe som mala pacientov, ktorí nevedeli, či im je zle z infúzie, alebo z nízkej či vysokej glykémie.