Vplyv inteligentnej domácnosti na vaše duševné zdravie

Skúste si predstaviť, že vďaka aplikácii môžete na diaľku z vášho telefónu u vás doma ovládať teplotu, osvetlenie, žalúzie, zavlažovanie, alebo nastavovať vaše zabezpečovacie zariadenia.
inteligentna domacnost

Celá domácnosť ovládaná pohodlne cez aplikáciu / Zdroj: Somfy

Čo je inteligentné ovládanie domu?

Automatizovaná domácnosť vám dáva možnosť ovládať váš byt či dom kdekoľvek na svete. Stačí mať k tomu len internet a smartfón, tablet alebo počítač.

Všetky kompatibilné zariadenia sú napojené na jeden systém automatizácie, ktorý sa ovláda vďaka aplikácii vo vašom zariadení. Tento systém vám ponúka aj ďalšie možnosti, napríklad prednastaviť si vopred funkcie, ktoré sa v určitý čas vykonajú behom vašej neprítomnosti.

Napríklad zníženie teploty v domácnosti, rolovanie žalúzií, nastavenie alarmu, ovládanie vstupnej brány a iné.

Výhodou inteligentného ovládania domovu je pohodlie, šetrenie energie, a dokonca podporuje vaše duševné zdravie. Ako je to možné? Automatizácia domácnosti vám šetrí čas a nevyžaduje skoro žiadne úsilie. Ponúka vám komfort, vďaka ktorému vás chráni pred stresom.

somfy

Chytrá domácnosť šetrí váš čas / Zdroj foto: Somfy

Vplyv svetla na váš život

Správne osvetlenie vplýva nielen na vaše oči, ale aj na vašu dobrú náladu. Jednoducho môžete ovládať intenzitu svetla podľa potreby.

Správne nastavenie intenzity a farby svetla v jednotlivých miestnostiach vytvorí potrebnú atmosféru pre váš komfort. Počas nočného spánku si môžete nastaviť svetlá na chodbách a v kúpeľni tak, aby jeho intenzita bola nízka. Keď sa v noci vzbudíte a pôjdete na toaletu, nemusíte zažívať nepríjemný pocit, keď rozsvietite ostré svetlo. Vďaka nízkej intenzite vaše oči nezažijú šok, ale zároveň je intenzita osvetlenia dostačujúca na to, aby ste pred seba videli.

Tlmené svetlá môžete používať aj pri migréne, alebo pri iných zdravotných problémoch, kedy vám ostré svetlo nerobí dobre. Naopak, pokiaľ čítate alebo píšete a vonku je už tma, môžete si nastaviť silné chladné svetlo, aby ste si zbytočne nenamáhali oči.

Niektoré osvetlenia ponúkajú aj zmenu farby, aby ste si mohli vytvoriť príjemnú atmosféru pri oddychu pri televízii, alebo pri romantickom večeri. Všetky funkcie svetla ovládate na spínači, alebo priamo cez vašu aplikáciu.

somfy

Vytvorte si svetlom tú správnu atmosféru / Zdroj foto: Somfy

Vykúrte si domov skôr, ako vojdete do dverí

Každý chce ušetriť nejakú tu korunu za kúrenie, preto keď idete do práce, vypnete radiátory a zapnete ich, až keď sa vrátite. Vtedy však musíte čakať, kým sa domácnosť zase vykúri. Na chalupách vykúrenie trvá aj niekoľko hodín, keďže nie sú dennodenne obývané.

Práve tomuto čakaniu sa môžete úplne vyhnúť. Keď sa vraciate z práce domov, alebo balíte rodinu na chalupu, stačí cez aplikáciu nastaviť teplotu vykúrenia a keď prídete na miesto, máte krásne vyhriate miestnosti.

Inteligentné ovládanie kúrenia sa hodí aj tam, kde potrebujete pravidelne vykurovať miestnosti, ale nemôžete kvôli tomu dané miesto stále navštevovať.

Takýmto regulovaním teploty si zabezpečíte pohodlie a pokiaľ máte problém s veľkou vlhkosťou v miestnostiach, tak sa týmto vyvarujete aj zdravotným problémom napríklad z plesní.

somfy

Nastavte si teplotu u vás doma, nech ste kdekoľvek / Zdroj foto: Somfy

Ochrana pred poveternostnými podmienkami

Okrem ovládania tepla a svetla patrí do inteligentnej domácnosti aj ovládanie ostatných zariadení vo vašej domácnosti. Pokiaľ príde nečakaná zmena počasia, na diaľku môžete sťahovať či vyťahovať žalúzie na oknách, rolovať markízy, alebo nastaviť zatienenie pergoly.

Napríklad sa môže stať, že počas toho, kým ste v práci, príde silná búrka. Nemusíte sa už stresovať s tým, že po návrate domov musíte ešte upratovať spúšť po nej. Jednoducho cez aplikáciu zatienite pergolu alebo terasu, vysuniete markízu, alebo svoje čerstvo umyté okná ochránite zatiahnutím roliet. Vďaka tomu sa môžete tešiť na voľný čas strávený so svojou rodinou a nie upratovaním terasy a sušením záhradného nábytku.

Niektoré systémy ponúkajú v rámci tieniacej techniky aj časovač a senzor citlivý na poveternostné podmienky ako napríklad TaHoma Premium a Connexoon od firmy SOMFY. Vďaka časovaču si môžete nastaviť tienenie vtedy, kedy to potrebujete. Napríklad v lete, keď sa dostane do okien prudké slnko, tak sa žalúzie zatiahnu a miestnosť tak zostane príjemne chladná. Počas toho, ako sa mení poloha slnka, tak sa môžu postupne rolovať markízy či žalúzie na vašich oknách.

Veľkou výhodou systému je snímač, ktorý reaguje na poveternostné zmeny. To sa hodí napríklad vtedy, keď ste na dovolenke. Nemusíte sledovať počasie u vás doma, pretože snímač zareaguje napríklad na silný vietor, dážď alebo prudké slnko. Takže vás nebude doma čakať nepríjemné prekvapenie v podobe neporiadku po vetre, alebo spálených kvetov na okne od slnka a vy si užijete ešte trochu voľna po návrate z dovolenky.

somfy

Ovládanie tieňových zariadení sa dá aj na diaľku / Zdroj foto: Somfy

Môžete byť v pohode, váš domov je v dobrých rukách

Určite to poznáte. Vyjdete z domu na nákup alebo do práce a celú cestu máte zlý pocit z toho, že neviete či ste zamkli alebo nie. O to horšie je, že bezpečnosť vašich dverí istí len chabý zámok na dverách.

Aby ste sa už nestresovali, existujú šikovné zámky a alarmy, ktoré môžete cez internet ovládať aj ďaleko od domova. Stačí si len nainštalovať systém a aplikáciu a máte pokoj.

Niektoré alarmy, ako napríklad Somfy fungujú aj pri výpadku elektriny, kedy využijú svoj vlastný zdroj.

Tieto alarmy ihneď zaznamenajú pokus o vniknutie do domácnosti a okrem sirény pošlú upozornenie na váš telefón. Pokiaľ chcete mať svoj domov úplne v bezpečí, môžete alarm doplniť napríklad o detektor vibrácií, kamery, detektory pohybu a iné príslušenstvo. Všetko kontrolujete a ovládate cez aplikáciu. Nemusíte sa báť, že sa alarm spustí kvôli vášmu domácemu zvieraťu, pretože sú natoľko inteligentné, že ich dokážu rozpoznať. Keď viete, že máte bezpečný domov, zníži sa pocit úzkosti vďaka zvýšenej ochrane a to samozrejme prospieva vášmu duševnému zdraviu a celkovej pohode.

Somfy

Chráňte svoj domov / Zdroj foto: Somfy

OlgaP

Správne! A to nielen po psychickej, ale samozrejme aj po fyzickej stránke. Klimatizácia, rekuperácia tepla, senzor CO2, osvetlenie atď. Keď to všetko spolu funguje, je to skvelé! Odporúčam tento blog www.loxone.com