9 zásad ekologickej kozmetiky pre krásu a zdravie človeka i životného prostredia

Kozmetika je tu pre naše zdravie a krásu. No položme si otázku, myslí aj na životné prostredie? Našťastie, v súčasnosti sa rozvíja trend rastlinnej kozmetiky, ktorá mnohými spôsobmi dbá o to, aby jej produkty boli ekologické. Pozrite sa, akých zásad sa drží.

1. Výrobky s prírodným zložením a biologicky rozložiteľné

Takáto kozmetika pozostáva z rastlinných zložiek, pričom tie podliehajú prísnym požiadavkám výberu a spracovania. Rešpektuje pokožku i prírodu a môžete ju používať bez obáv, že tým znečistíte vodu alebo celkovo životné prostredie.

2. Menej minerálnych olejov a voskov

Minerálne oleje a vosky pochádzajú z neobnoviteľných zdrojov, a preto by ich používanie v ekologickej kozmetike protirečilo jej filozofii. Postupne dochádza k výraznejšiemu znižovanie ich podielu v pleťových krémoch a oplachovacích produktoch.

3. Žiadne silikóny

Tieto látky sa veľmi často používajú v kozmetike. Ide o syntetické lipidy (tuky) na báze ropy. Napríklad šampóny by nemali obsahovať žiadne silikóny, keďže tieto látky nie sú ľahko biologicky odbúrateľné. V ekologickej kozmetike viac nenájdete takéto zložky.

4. Recyklovať, recyklovať, recyklovať

Krémy v sklenených téglikoch, ekotuby či obaly z recyklovaných plastov. Alebo aj obmedzenie príbalových letákov. Už len samotné balenie kozmetiky by malo ísť ruka v ruke s ekológiou.

5. Nie utrpeniu zvierat

Ekologická kozmetika úplne vylučuje testovanie produktov na zvieratách. Namiesto toho uprednostňuje výskumy odborníkov.

6. Ochrana rastlín

Získavať výťažky zo vzácnych rastlín ekologickým spôsobom, vyhnúť sa genetickej modifikácii a uprednostňovať domestifikované druhy pred tými voľne rastúcimi. Týmto sa riadi rastlinná bio kozmetika.

7. Podporovať ekologické hospodárstvo

Pestovanie rastlín na účely kozmetického využitia by malo prebiehať v režime ekologického hospodárstva. Je nutné poznať špecifiká každej rastliny, jej prirodzený životný cyklus, potreby a zároveň podporovať biodiverzitu.

8. Šetriť energie

Čoraz väčší dôraz pri výrobe sa kladie na využívanie energie z obnoviteľných zdrojov, napríklad veternej, vodnej, slnečnej energie. Do úvahy treba tiež vziať množstvo spotrebovanej energie aj v ďalších sférach výrobného procesu (skladovanie, obalové hospodárstvo, logistika) a snažiť sa ho znižovať.

9. Využívať prírodu bez toho, aby sme ju ničili

Využívanie rôznorodých benefitov všetkých rastlín bez toho, aby sa napáchali škody na určitých druhoch a došlo k ich ohrozeniu, by malo byť samozrejmosťou. Jednoducho kozmetika v súlade so životným prostredím.

kvety

Yves Rocher | Zdroj: súkr.archív

Ekologické kozmetické značky

Druh kozmetiky, ktorý nezaťažuje životné prostredie, neobsahuje silikóny, ale čisté prírodné látky, netestuje sa na zvieratách a uprednostňuje vedecký pokrok a súznenie s prírodou, zažíva v posledných rokoch boom.

Hlavným cieľom je účinnejšia a „zelenšia“ kozmetika s ohľadom na životné prostredie.

K ekologickej kozmetike, ktorá sa riadi záväzkami voči prírode, patrí aj značka rastlinnej kozmetiky Yves Rocher. Málokto však vie, že je jednou z prvých spoločností, ktorá vystúpila proti testovaniu výrobkov na zvieratách, čo ocenila aj organizácia Spoločnosti pre ochranu zvierat (S.P.A.). Spoločnosť Yves Rocher v roku 2019 oslavuje 60 rokov od jej vzniku. Počas nich si získala rastlinná kozmetika vyrábaná s ohľadom na životné prostredie už množstvo fanúšikov.


Pozrite si tiež:

Objavte ekologicky zmýšľajúcu kozmetiku: toto sú jej najväčšie benefity