Tieto prírodné látky potrebujú vaše vlasy, aby boli zdravé a krásne

Kto by ich nechcel mať pevné, zdravé, husté a lesklé? Genetika, nedostatok výživných látok, vitamínov a minerálov, hormonálne zmeny, vonkajšie prostredie, mráz, chlad, slnko, smog. To všetko vplýva na ich kvalitu a vitalitu. Keď je oslabená, vlasy sú krehké, lámavé, štiepia sa a vypadávajú. Vtedy je potrebné im pomôcť správnou výživou zvnútra i zvonka

Čo robiť, aby boli vaše vlasy vitálne?

Doplňte si vitamíny a minerály

Vitamíny skupiny B podporujú rast vlasov a obnovujú vlasové korienky. Podporujú krvný obeh, čím sa pokožka hlavy lepšie prekrví a živiny sa dostanú do vlasových folikulov. Vlasy sú potom silnejšie a plnšie. Jedzte preto hovädzie a kuracie mäso, strukoviny, orechy, avokádo a špenát. Vitamín C dokáže bojovať proti voľným radikálom a chrániť vaše vlasy pred starnutím. Nájdete ho v citrusoch, brokolici, jahodách. Vitamín D má schopnosť produkovať nové a zdravé vlasy. Získate ho slnením, ale aj konzumáciou lososa, makrely,húb a vaječných žĺtkov.

Zinok je veľmi dôležitý minerál pre zdravie vlasov, nechtov a kože. Pri jeho nedostatku sa zhorší štruktúra vlasov aj ich vypadávanie. Obsahuje ho jahňacie a hovädzie mäso, tekvicové semienka a kešu oriešky. Nedostatok železa je úzko spojený s tým, že vlasy vám začnú vypadávať. Doprajte si potraviny s jeho obsahom ako je šošovica, fazuľa, sušené slivky a hrozienka. Selén je významný antioxidant, chrániaci kožné bunky pred voľnými radikálmi a bojujúci proti oslabeniu vlasových korienkov. Nájdete ho v kukurici a teľacom mäse. Magnézium potrebujú vlasové folikuly pre svoju pevnosť a ak ho máte nedostatok, vlasy abnormálne vypadávajú. Doplňte si ho konzumáciou sezamových semienok a špenátu.


Prečítajte si tiež:

Ako mať zdravé a krásne vlasy?


Čo ďalšie prospeje vašim vlasom?

Keratín

Je základným stavebným kameňom vlasov, nechtov a pokožky. Ovplyvňuje kvalitu, rast a vzhľad vlasov. Obsahuje dôležité aminokyseliny, najmä cysteín, obsahujúci síru pre pevnosť a pružnosť vlasu. Keratín sa stráca vekom, pôsobením smogu, mrazu, slnka, používaním nekvalitných produktov, kulmovaním a farbením vlasov. Tie sú potom zničené, príliš krehké a lámavé. Je vhodné, aby ste si aplikovali vonkajšiu keratínovú kúru, vďaka ktorej získajú hebkosť, jemnosť a lesk.

Cibuľa

Je bohatá na síru a antioxidant qurcetín. Obe látky zlepšujú krvný obeh a vlasovým korienkom poskytujú dostatočnú výživu. Okrem toho majú antibakteriálne účinky pri liečbe infekcií pokožky hlavy, spôsobujúcich vypadávanie vlasov. Aby ste týmto problémom predišli, pripravte si cibuľový šampón.

Výroba cibuľového šampónu

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Šťavu z nej získate mixovaním, odšťavením alebo pomocou strúhadla. Vmasírujte ju do pokožky hlavy a nechajte pôsobiť 15 minút. Neskôr opláchnite šampónom.

Prírodné oleje a avokádo

Kokosový, argánový, olivový, rozmarínový a jojobový. Všetky tieto oleje sú bohatým zdrojom vitamínu E, omega-3 a 9 mastných kyselín a antioxidantov. Pôsobia regeneračne, protizápalovo, dodajú poškodeným vlasom vzácne prírodné mazivo, odstránia lupiny, koži dodajú potrebnú elasticitu. Avokádo vďaka vysokému obsahu vitamínov B, C, E a K poskytne vlasom hĺbkovú revitalizáciu.

Maska na vlasy z avokáda:

Potrebujeme:

• avokádo

• citrónovú šťavu (1 polievková lyžica)

• vaječný žĺtok

Postup:

Všetko spolu rozmixujeme na hladkú pastu a nanesieme na vlhké vlasy. Zabalíme do fólie a necháme účinkovať 30 minút, potom opláchneme jemným šampónom.


Najedzte sa pre krásne vlasy