Arganový olej - prírodný zázrak pre zdravie zvonka i zvnútra

Arganový olej je prezývaný aj ako tekuté zlato alebo marocké zlato. Ide o vzácny rastlinný olej, ktorý je vďaka svojím vynikajúcim vlastnostiam a účinkom veľmi obľúbený v potravinárskom i kozmetickom odvetví.

Účinné látky

Arganový olej obsahuje beta-karoten, fytosteroly, esenciálne mastné kyseliny a vitamíny A, E a F. Vitamín F – má úžasný účinok na pokožku. Udržuje mladistvý vzhľad pleti. Skvalen – účinný pri liečbe kožných ochorení. Karotenoidy – silné antioxidanty, pôsobia preventívne proti rakovine pľúc, prostaty a tráviaceho traktu. Steroly – látky, ktoré sa v iných olejoch takmer nevyskytujú. Majú za úlohu znižovať hodnoty zlého cholesterolu.

Arganový olej v potravinárstve

Potravinársky arganový olej má tmavú farbu a výraznejšiu arómu. V kuchyni sa používa rovnakým spôsobom ako olivový olej, rovnako pre teplú i studenú kuchyňu. V Maroku sa s ním najčastejšie pripravujú tradičné pokrmy ako kuskus a tajine, alebo deťmi veľmi obľúbená medovo-oriešková nátierka Amla.

Pri dlhodobej konzumácii arganového oleja sa postupne znižuje hladina škodlivého cholesterolu. Tiež podporuje pokles krvného tlaku, zlepšuje regeneráciu buniek, pomáha pri prechladnutí a zmierňuje zápaly v tele.


Prečítajte si tiež:

Sezamový olej využijete v kychyni, ale aj ako liek


Arganový olej na pleť a pokožku

  • silný antioxidačný efekt

  • vysoký obsah vitamínu E a skvalenu, ideálny pre staršiu pleť

  • hydratácia a výživa pleti a kože

  • jemná pokožka ihneď po aplikácii oleja

  • znižovanie tvorby kožného mazu

  • lieči ekzémy, akné, spálenú pokožku od slnka

Arganový olej na vlasy a nechty

  • návrat prirodzenej vitality a lesku vlasov

  • výživa vlasov od korienkov až po končeky, obnova a zosilnenie štruktúry vlasov

  • vysoký obsah vitamínu E a vyšších mastných kyselín

  • hlboká hydratácia vlasov a výživa vlasových končekov

  • koniec lámavým či rozštiepeným končekom

  • zlepšuje kvalitu nechtov, znižuje ich lámavosť

Arganový olej a zdravie

Bojuje proti vysokému cholesterolu

To znamená, že výrazne znižuje hodnoty „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov, a zároveň zvyšuje hodnoty "dobrého" HDL cholesterolu.

Pôsobí proti vysokému krvnému tlaku

Chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami ako je ateroskleróza.

Pôsobí proti vzniku rakovinových buniek

Brzdí nekontrolovateľný vývoj nových rakovinových buniek.

Znižuje obsah cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi spôsobuje množstvo zdravotných ťažkostí. Konzumáciou arganového oleja im môžete predísť.

Ako spoznáte kvalitu arganového oleja?

Kvalita argánového oleja má zásadný vplyv na jeho účinky. Aby bol kvalitný, musí byť vyrobený z kvalitných surovín. Medzi hlavné patrí vôňa, vzhľad, efekt a niekedy i cena.

Vôňa

Vôňa je najdôležitejším ukazovateľom kvality arganového oleja. Kulinárske arganové oleje majú intenzívnu vôňu pražených orieškov, pri kozmetických je vôňa priamym ukazovateľom kvality. Len kvalitne vyrobený kozmetický arganový olej má špecifický jemnú prírodnú vôňu. Pozor, vôňa arganového oleja by nemala obsahovať žiadny výrazný nepríjemný kyslý zápach.

Farba

Kozmetický arganový olej má žltú až svetlooranžovú „olejovú“ farbu. Kulinárske oleje sú o niečo tmavšie. Môžu tvoriť jemný zákal.

Je arganový olej mastný?

Kvalitný arganový olej sa pri aplikovaní jednoducho do pokožky vstrebáva a nezanecháva mastný film ako iné oleje. Rozhodne by nemal byť slizovitý, lepivý, či vodnatý a spôsobovať pokožke podráždenie. Pravý arganový olej je totiž hypoalergénny.


Prečítajte si článok aj o tom oleji:

Sezamový olej využijete v kychyni, ale aj ako liek

Matus84

Arganový olej poznám z Maroka kde som pracoval a je naozaj úžasný. U nás ho kupujem na www.bioarganovyolej,sk cena je máličko vyššia ale viem, že olej je priamo z Maroka a som spokojný. Teda hlavne manzelka

MirkaMisikova

Arganovy olej poznám veľmi dobre, žila som v Maroku a tam mi ho predstavil môj priateľ a ihneď som si ho zamilovala. Veľmi dobre sa vstrebáva, nezanechava mastný pocit a skvele hydratuje pokozku. Na Slovensku som hororový krat kúpila na www.orienthouse.sk a som rada že som nešla podľa ceny. Úplne rovnaká kvalita na akú som bola zvyknutá priamo v Maroku. Určite môžem odporúčať aj olej aj firmu. V každom prípade najlepšie ke vyskúšať na sebe.

Irena Gombikova

Poznám arganovy olej a mám ho veľmi rada. Hlavne na moje poškodené vlasy je to hotový balzam a preto si ho opakovane objednávam. Veľmi spokojná som so stránkou www.arganovyolej.sk olej v bio kvalite a priamo z Maroka. Arganový olej používame c podstate v celej rodine už asi 6 rokov, od kedy sme ho po prvý krat objavili v Maroku a potom na Slovensku.