Zoznam 34 antibiotík, ktoré môžu byť pre človeka nebezpečné

Štátny ústav pre kontrolu liečiv varuje pred nebezpečnými antibiotikami. V niektorých prípadoch môžu spôsobiť závažné vedľajšie účinky. Preto Európska komisia nariadila obmedzenie ich používania.

Európska komisia nariadila obmedzenie používania chinolónových a fluorochinolónových antibiotík vo všetkých členských štátoch EÚ na základe preskúmania ich nežiaducich účinkov Európskou liekovou agentúrou. Za posledných päť rokov Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) eviduje v súvislosti s fluórochinolónovými antibiotikami 258 hlásení nežiaducich účinkov, z toho 110 závažných.

Aké nežiaduce účinky majú fluorochinolónové antibiotiká?

Nežiaduce účinky sa môžu prejaviť do dvoch dní od začatia liečby, ale aj niekoľko mesiacov po jej ukončení. Ústav zdôraznil, aby pacienti prestali užívať fluorochinolónové antibiotiká a navštívili svojho lekára pri prvom náznaku poranenia šľachy, napríklad pri bolesti alebo opuchu. Ďalej, ak cítia bolesť, tŕpnutie, pálenie, svrbenie, znecitlivenie alebo slabosť v končatinách. Spozornieť by mali pri opuchu pleca alebo končatiny, či v prípade ťažkostí s chodením. Nadmernú únavu, depresiu, problémy so spánkom a pamäťou tiež netreba brať na ľahkú váhu. Takisto pozor na zmenu zraku, sluchu, chuti či čuchu!

Riziko bolesti a opuchu kĺbov a poranenia šliach je vyššie, ak máte viac ako 60 rokov, prípadne máte problémy s obličkami, alebo ste po orgánovej transplantácii.


Pozrite si >> Zoznam fluorochinolových antibiotík registrovaných na Slovensku << vydaný Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).


Fluorochinolónové antibiotiká sa už nebudú môcť používať na:

  • liečbu infekcií, ktoré sa môžu zlepšiť aj bez antibiotickej liečby alebo nie sú závažné (napr. infekcie horných dýchacích ciest)

  • liečbu nebakteriálnych infekcií, napr. nebakteriálnej (chronickej) prostatitídy

  • prevenciu cestovateľskej hnačky alebo opakujúcich sa infekcií dolných močových ciest

  • liečbu miernych alebo stredne závažných bakteriálnych ochorení, okrem prípadov, kedy sa nemôžu použiť iné antibakteriálne lieky (liek druhej voľby|

  • liečbu pacientov, u ktorých sa v minulosti vyskytli závažné nežiaduce účinky pri užívaní fluorochinolónových alebo chinolónových antibiotík

  • kombinovanú liečbu s kortikosteroidmi


Prečítajte si tiež:

Domáce spôsoby, ako sa rýchlo zbaviť antibiotík v tele


Čo sú to fluorochinolónové antibiotiká?

Fluórochinolónové antibiotiká sú širokospektrálne antibiotiká s veľmi dobrou účinnosťou proti Gram-negatívnym aj Gram-pozitívnym baktériám. Hoci sú známe ich riziká, na Slovensku sa používajú veľmi často. Dôvodom je najmä skutočnosť, že pomáhajú pri niektorých infekciách, pri ktorých iné antibiotiká zlyhávajú.

Predpisujú sa však aj v prípadoch, keď nie sú nevyhnutnosťou.

Na Slovensku je registrovaných 34 liekov s obsahom ofloxacínu, ciprofloxacínu, pefloxacínu, norfloxacínu, levofloxacínu a moxifloxacínu, pre ktoré budú platiť nariadené obmedzenia.


Pozrite si >> Zoznam fluorochinolových antibiotík registrovaných na Slovensku << vydaný Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).


Witwe

Aj my sme takisto obeťami nebezpečných antibiotík z tých 34, ktoré uvádzajú a prezentujú v tabuľke na webovej stránke Štátny ústav kontrol liečiv (ŠÚKL), v prípade, AK ich nie je x....y a čo aj vyústilo s konečným verdiktom privolanej Záchrannej zdravotnej služby (155 – 112), ba dokonca s celým kompletným vyšetrením človeka s typickými sprievodnými symptómami i so závažnými nežiadúcimi vedľajšími účinkami spôsobené, t. j. vyvolanie anémie, poruchy koordinácie, chôdze, (neistá chôdza, nerovnováha, podtácanie sa, závraty), výrazný nízky krvný tlak, výrazné poruchy zmyslového ústrojenstva = výrazné zhoršenie zraku (= poruchy vizuálneho videnia) zvýšené dokonca AŽ o 1 dioptriu (PO) a 0,75 (ĽO), zhoršenie sluchu, miernymi bolesťami a opuchy kĺbov na hornej končatine (ruke, pri prste, poranenie šľachy), čo sme nikdy doposiaľ nemávali také symptómy pri užívaní antibiotík. Podotýkame, že závažné nežiadúce vedľajšie účinky sa začali priebežne prejavovať po ukončení liečby od začatia liečby ako i sporadicky po mesiaci, ktoré sa absolútne doposiaľ / zatiaľ neupravili, nezlepšil zdravotný stav človeka.