Rybárčenie – zdraviu prospešné hobby v prírode

Okrem samotného pobytu na čerstvom vzduchu a oddychu poskytuje rybárčenie niekoľko ďalších benefitov, ktoré blahodarne pôsobia na telesné i psychické zdravie človeka. Je vhodné pre mužov, ženy aj deti. Ak teda uvažujete o tom, že by ste sa tomuto koníčku chceli venovať naplno, smelo do toho!
rybarcenie

Zdroj: Pixabay.com

Panuje názor, že rybárom sa človek musí narodiť, ale určite to nie je pravidlo. V súčasnosti rybolov získava na popularite a holduje mu čoraz viac ľudí bez ohľadu na vek a pohlavie. Dôvodom je fakt, že predstavuje príjemný relax v prírode a je dokonalým kontrastom k dnešnému uponáhľanému, stresovému životu vo veľkomeste.

Začiatky sú náročné

Tak ako pri každej záľube či športe, aj pri chytaní rýb sa najskôr budete musieť popasovať s niektorými špecifickými činnosťami. Nevešajte hlavu, ak sa vám ani na piatykrát nepodarí nahodiť udicu na správne miesto, prípadne sa zasekne niekde medzi konármi stromov a utrhnete ďalšiu z pedantne pripravených nástrah. Tiež sa môže stať, že namiesto rýb vytiahnete z vody gumenú čižmu či pánske šlapky, ale ani to by nemal byť dôvod na rezignáciu. Po nejakej dobe nadobudnete zručnosti ako pri nahadzovaní, tak aj pri konkrétnych technikách lovu. Takisto vlastnú loveckú taktiku si dokážete vytvoriť až vtedy, keď nazbierate dostatok skúseností. Zo začiatku sa však nebojte poradiť s ostrieľanejšími rybármi, mnohí z nich sa totiž o svoje know-how radi podelia.

Základná výbava rybára

Je toho dosť, čo by ste k vykonávaniu tejto záľuby mohli potrebovať. Najdôležitejším nástrojom rybára je udica – zložená väčšinou z prúta, vlasca, navijaka a rybárskej bižutérie ako sú háčiky, závažia, ihly a podobne. Bez návnad a nástrah by ste sa úlovku nedočkali pravdepodobne tiež. Odporúčame, aby ste si rybárske potreby kupovali postupne podľa vašich aktuálnych požiadaviek. Rozličné druhy rýb, vodné plochy, techniky lovu a skúsenosti si vyžadujú rozličné komponenty. Ak sa s kúpou unáhlite, môže sa stať, že vám dané náčinie vôbec nebude vyhovovať. Preto využite niektorú z rybárskych požičovní či kamaráta rybára a najprv si ho odskúšajte.

Do čoho však môžete bez obáv investovať hneď, je pohodlná, ergonomická a stabilná rybárska stolička. Niektoré skladacie stoličky sú svojim komfortom porovnateľné s obývačkovým kreslom. Každý pri dlhom čakaní na záber určite ocení kvalitné polstrovanie, sklápacie opierky chrbta a dostatočne širokú oporu hlavy a rúk. Samozrejme, všetky materiály by mali byť pevné a odolné voči vplyvom počasia. Ideálna konštrukcia stoličky je stabilná, zároveň ľahká a jednoduchá na rozkladanie. Nohy sa prevažne dajú nastaviť tak, aby sa prispôsobili nerovnostiam terénu, prípadne sú opatrené aj labkami proti zabáraniu do blata.

rybarcenie

Zdroj: Pixabay.com

K rybárčeniu budete okrem náradia potrebovať rybárske povolenie, rybársky lístok a ak ste členom rybárskeho zväzu, aj členský preukaz. Všetko dôležité sa dozviete v podmienkach rybolovu. Loviť sa môžu len určité druhy rýb v povolenom čase a období na striktne vymedzených územiach, no často krát aj tam, kde by ste to vôbec nečakali, napríklad v centrách veľkých miest (urban fishing). Súkromné rybníky majú vlastné pravidlá, ktoré sa od požiadaviek rybárskeho zväzu môžu líšiť.

Rekreačné rybárčenie verzus športový rybolov

Niektorí sa rybárčeniu venujú aj súťažne – to znamená, že počas pretekov si nemôžu sami zvoliť miesto lovu a na chytanie rýb majú vopred vymedzený čas. V takomto prípade zohráva dôležitú úlohu už spomínaná taktika lovu, teda premyslený spôsob ako rybu uloviť, aké návnady a techniku použiť, aby bol lov úspešný. Súťaží sa zúčastňujú aj ženy. Je ich síce pomenej, ale sú svojim mužským kolegom silnou konkurenciou.

Väčšinu rybárov spája láska k prírode a jej ochrana. Riadia sa pravidlom „chyť a pusť“ a svoj úlovok si ponechávajú len výnimočne.

Benefity rybárčenia pre celú rodinu

Rybárčenie nie je len o tom, kto koľko a akých kusov uloví, čas pri vode by ste si mali predovšetkým užiť. Môžete ho stráviť osamote, s kamarátmi, prípadne s rodinou. Tak či onak, každá z možností má svoje výhody. V prvom prípade pôsobia ticho a pokoj na vašu dušu ako balzam. Je to perfektná príležitosť ako si psychicky oddýchnuť, usporiadať myšlienky v hlave a dokonca prísť na nové nápady. Spoločné zážitky s kamarátmi a rodinou tiež prispievajú k psychickej pohode.

Ak máte deti, lovenie rýb im pomáha trénovať obratnosť a zdokonaľovať jemnú i hrubú motoriku. Ďalej sa rozvíja ich taktické myslenie a učia sa trpezlivosti, pretože na úspech si musia počkať alebo sa zmieriť so situáciou, keď sa v daný deň žiadny úlovok nepodarí.

Čerstvý vzduch, pohyb a slnko prospeje všetkým rodinným príslušníkom. Slnečné lúče a ryby sú navyše zdrojom vitamínu D, ktorého nedostatok zvyšuje náchylnosť k rozvoju depresie.

Užitočná rada na záver

Nejeden rybár už skončil s háčikom v nohe, preto majte vy i deti vždy niečo obuté. Gumáky sú fajn, ale v lete by sa v nich noha zbytočne parila. Vhodné sú napríklad šľapky, ktoré chránia nohu, dovolia jej dýchať a sú z vodeodolných a často i recyklovateľných materiálov.


Súvisiace články:

6 druhov rýb, ktoré možno nepoznáte, no vaše zdravie by ich ocenilo

Konzumácia rýb zlepšuje činnosť mozgu