"Neprežívaj. Ži:" kampaň, ktorá vám povie pravdu o schizofrénii

Na Slovensku trpí schizofréniou približne 50-tisíc ľudí. Dlhodobo o nej koluje množstvo mýtov. Napríklad, že takíto jedinci sú agresívni, nebezpeční a majú rozdvojenú osobnosť. Aj preto vznikla z iniciatívy farmaceutickej spoločnosti Janssen v spolupráci so Slovenskou psychiatrickou spoločnosťou kampaň "Neprežívaj. Ži.", ktorá sa ich snaží odbúrať a upozorňovať na význam vhodnej liečby.

Čo je to schizofrénia?

Ide o závažnú poruchu mozgu, objavujúcu sa najmä v pruduktívnom veku. Príčínou je nerovnováha hladiny dopamínu v určitých častiach mozgu. Za akýsi vrchol jej výskytu je považovaný 25. rok života. U žien odborníci pozorujú návrat výskytu schizofrénie v období menopauzy. Okrem toho môžu byť spúšťačmi tragická udalosť, osobné či pracovné problémy, stres. Svoju úlohu zohráva aj genetika. V súčasnosti sa predpokladá, že ide o kombináciu genetických predpokladov a vplyvov prostredia.

Schizofrénia patrí medzi dvadsať najčastejších príčin zdravotného obmedzenia na svete.

Mýty o schizofrénii

Čo je pravdy na tom, že takíto ľudia majú rozdvojenú osobnosť? MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD., predsedníčka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor psychiatria, tento mýtus vyvracia: "Nie je to pravda. Ľudia s týmto ochorením sa nesprávajú ako dve rôzne osobnosti. Chorí strácajú kontakt s realitou a vnímajú neexistujúce veci, ktorým bez pochybností veria."

Čo je pravdy na to, že takíto ľudia sú agresívni a nebezpeční? Kampaň "Neprežívaj. Ži." Okrem iného vyvracia aj toto tvrdenie: "Oveľa viac ľudí, ktorí netrpia schizofréniou, pácha trestné činy. Človek so schizofréniou sa síce môže z času na čas správať nepredvídateľne, no väčšinou nejde o kriminálne správanie. A už vôbec nie vtedy, keď podstupuje pravidelnú liečbu."


Pozrite si tiež:

Otázky o schizofrénii


Aké sú možnosti liečby schizofrénie?

Najúčinnejšou liečbou schizofrénie je v súčasnosti kombinácia liekov, psychoterapie a rehabilitácie. Pre stabilizovaných pacientov prichádza do úvahy možnosť aplikovať liek formou injekcie len raz za 3 mesiace. Netreba zabúdať na to, že každý pacient musí byť posudzovaný individuálne.

"Najdôležitejším pravidlom liečby je jej neprerušovanie. Stáva sa to často, pričom potom nasleduje návrat ochorenia," vyjadrila sa MUDr. Izáková.

Dnešné lieky dokážu pacientovi pri pravidelnom, neprerušovanom užívaní zabezpečiť relatívne bežný život bez obmedzení.

Skutočný príbeh mladého speváka so schizofréniou

Spevák Daniel Kapitán je spoločnosti známy vďaka svoje účasti v šou The Voice Česko Slovensko 2019. Schizofréniu priznal i verejne a aj prostredníctvom neho sa začína o schizofrénii hovoriť viac.

U neho samotného sa choroba spočiatku začala prejavovať hyperaktivitou a vynechávaním spánku. Pridali sa k tomu stavy úzkosti a problémy pri komunikácii s novými ľuďmi. Po zahájení liečby sa veci zmenili. K lepšiemu. "Teraz má viac priateľov než ja. Neprežíva, žije," vyjadrila sa jeho sestra Romana. Podľa nej je dôležité, aby človek so schizofréniou liečbu nevynechával. Vtedy môže byť jeho život plnohodnotný.

Kampaň

Tlačová konferencia "Neprežívaj. Ži." | Zdroj: súkr.archív

Kde hľadať pomoc v boji so schizofréniou?

Okrem bežnej zdravotnej starostlivosti môžu pacienti a ich príbuzní využiť aj podporu špecializovaných občianskych združení. Napríklad združenie príbuzných, priateľov a ľudí s psychickými poruchami Krídla.

"Rehabilitačné centrum Krídla pomáha predovšetkým ľuďom s diagnostikovanou schizofréniou. Poskytuje bezpečné prostredie pre obnovu ich psychického zdravia a je odrazovým mostíkom k návratu do spoločnosti. Snaží sa prostredníctvom pestrého spektra poskytovaných terapií a aktivít vrátiť pacientom čo najviac pôvodných schopností, emotívnych zážitkov, záujmov a kontaktov, o ktoré ich porucha dočasne obrala," vysvetlila psychiatrička, odborne vedúca program a liečbu v Krídlach, MUDr. Eva Janíková.


Prečítajte si o schizofrénii viac

Amorth

V tomto dokumentárnom filme je o psychiatrii trochu viac, o vytvorenie tohto dokumentárneho filmu sa podujala organizácia za ľudské práva m.youtube.com

Pag

Nuz, neviem, co kto ako mysli a kto chce koho kam dotlacit. Ako vidim Divocina sa hlasi ako prva, ruka jej vystrelila hore, rychlejsie ako ako kasicka pocas hnacky z dolnych rosolovitych partii, tak ako by si doplnila vetu: zu Risiken und Nebenwirkungen, lesen Sie die Packungsbeilage ...A?...dalej?... Divocina (odpoved): mohla by som ist na wecko, prosim? Ou:-( Apropo, do kolkych dni treba prihlasit na soc.poistovnu ako noveho zamestnanca? Ale ducha? Uz dlhsie mi pomaha, ale na cierno pracovat nemieni!