Cereálne nápoje: výborné riešenie pre tých, ktorí pijú priveľa kávy

Každý milovník kávy odprisahá, že jej popíjanie je rituál, bez ktorého by deň nebol plnohodnotným. Kým je však primerané množstvo kávy dobrým sluhom, pri zvýšenom množstve sa stáva zlým pánom. A čo robiť, keď kofeín vôbec nemôžeme?

Tá chuť, vôňa, povzbudenie... Káva má toľko predností! Opakovane boli preukázané jej blahodarné účinky na organizmus. Samozrejme, prospešná je iba vtedy, keď sa popíja v rozumnom množstve, teda skôr menej ako viac, pretože potom už človeka ani tak nenakopne a nepovzbudí, ale, naopak, zaťaží trávenie, cievny systém, srdce...

Častou obavou budúcich a čerstvých dojčiacich mamičiek býva, ako to bez kávy vydržia. Keď chcú, aby dieťatko bolo v poriadku a aspoň trochu spalo, musia sa jej vzdať. Čím teda nahradiť tie momenty pokoja a oddychu, kedy si vychutnávali šálku svojho nápoja, plánovali deň alebo len tak klebetili s kamarátkou?! No predsa tým, čo poznali už naše mamy a staré mamy – rozpustným cereálnym nápojom!

Overené generáciami

Chuťové poháriky si isto prídu na svoje, ak im doprajeme obilninový nápoj z čakanky, jačmeňa, žita a cukrovej repy. Ani nezistia, že ich nehladí naozajstná káva. A hoci predchádzajúce generácie poznali napríklad cigorku skôr ako z núdze cnosť, pretože kávové zrná boli buď nedostupné, alebo príliš drahé, dnes vieme, že má mnoho blahodarných účinkov na organizmus.

Je preto nielen výborným riešením pre tých, ktorí pijú priveľa kávy, ale aj pre tehotné či dojčiace ženy a vlastne pre každého, kto má rád príjemné chute a zároveň je vždy ochotný urobiť niečo pre svoje zdravie. To sú generáciami overené fakty.


Prečítajte si tiež:

4 ingrediencie, ktoré by ste si do kávy nemali pridávať


Veľa muziky v jednej šálke

Cereálny nápoj sa dá piť na mnoho spôsobov, presne tak ako káva. Teplý, studený, s mliekom, bez neho a v kombinácii so všetkým možným. Stále to však bude v prvom rade zdravý nápoj. „Najväčšia výhoda cereálnych nápojov je v tom, že vďaka nim znížime príjem kofeínu. Druhé pozitívum je, že na rozdiel od kávy, ktorá organizmus odvodňuje, ho kávovinové nápoje rehydratujú a ešte ho obohatia o isté množstvo vitamínov či minerálov, vlákniny a energie,“ vymenúva výhody cereálnych nápojov výživový poradca Ing. Libor Javro z výživového štúdia. Nespornou výhodou obilninových nápojov je aj to, že sú vyrobené z lokálnych surovín, teda takých, na aký je náš organizmus po tisícročia zvyknutý, a preto ho dobre znáša. „Jediné mínus môže byť obsah lepku v niektorých druhoch. Celiatici by si mali kávovinový nápoj vyberať podľa toho, či obsahuje pre nich vhodné druhy obilnín,“ upozorňuje L. Javro.

Čo polia dali

Cereálne nápoje sú vlastne dokonalým príkladom toho, ako ľudská šikovnosť a um dokážu premeniť to, čo im príroda ponúka v podstate za domom, na dobrý a výživný nápoj, ktorý neobsahuje kofeín. „Jačmeň, raž, čakanka aj repa sú zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Ich spoločným pozitívnym prínosom pre organizmus je posilnenie peristaltiky čriev, teda lepšie trávenie potravy, s čím úzko súvisí posilnenie imunitného systému. Ak sa nápojom z týchto plodín nahradí káva, dochádza aj k posilneniu kardiovaskulárneho systému a k lepšiemu zavodneniu organizmu, vyratúva výhody zložiek obilninových nápojov výživový poradca.

Kvalitná náhrada

Na rozdiel od kávy sa dajú cereálne nápoje konzumovať kedykoľvek, nehrozí, že sa budete hodiny márne prehadzovať v posteli a spánok o vás ani nezakopne. Dopriať si ich môžete ku raňajkám, cez dopoludňajšiu prestávku, za obedom, popoludní aj počas večerného posedenia. Najmä pre ľudí, ktorí uviazli v omamných pazúroch kávy, hoci im nerobí až tak dobre, sú výborným riešením.

Keďže neobsahujú kofeín, cereálne náhrady kávy sú vhodné aj pre deti (od troch rokov). Nepoznáme žiadneho chlapca či dievča, ktoré by s mamou neocenilo hru „na kávu“, keď si spolu sadnú a popíjajú ako veľkí... Niektoré štúdie dokonca dokazujú, že tieto nápoje podporujú laktáciu, čo má na svedomí najmä koreň čakanky. Obsahuje inulín, rastlinný polysacharid, ktorý v rastline funguje ako zásobná látka.

Ľahké ako hračka

„Skutočne kvalitné obilninové nápoje môžu dodať organizmu vitamíny či minerály, ktoré sa v obilninách, z ktorých sú vyrobené, nachádzajú, hoci ide o malé množstvá. Význam týchto nápojov je najmä v tom, že vedia chuťou nahradiť kávu, čo je dôležité pre ľudí, ktorí potrebujú znížiť príjem kofeínu. Pitie kávy je späté s istým rituálom, na ktorý si kávičkár navykol. Ak teda potrebujeme obmedziť konzumáciu kofeínu, ale nie odstrániť svoj rituál, kávovinový nápoj určite pomôže,“ konštatuje L. Javro.

Jeho príprava je pritom krásne jednoduchá. Do svojho obľúbeného hrnčeka nasypete dve lyžičky nápoja, zalejete horúcou vodou, pridáte mlieko podľa chuti, obyčajné alebo ryžové, sójové, mandľové či akékoľvek iné. Navrch môžete nasypať trošku škorice či kakaa a lahodný cereálny nápoj plný chuti a vlákniny je na svete.


Pozrite si tiež:

Neobľubujete kávu? Tieto alternatívy sú potom pre vás