Ako si udržiavať zdravú pečeň?

Pečeň je pre život nenahraditeľný orgán, ktorý v dnešnej dobe až príliš zaťažujeme nevhodnou stravou, nesprávnym životným štýlom či užívaním rôznych liekov. Na stave pečene sa podpisuje aj konzumácia alkoholu a znečistené životné prostredie. V súvislosti s pečeňou často hovoríme o liečivých rastlinách, medzi nimi je najmä pestrec. Porozprávali sme sa s hepatológom MUDr. Editou Kadlubiakovou, PhD. z hepatologickej ambulancie v Trnave.
MUDr. Edita Kadlubiaková, PhD.

MUDr. Edita Kadlubiaková, PhD. | Zdroj: súkr.archív

Pani doktorka, aké účinky má pestrec na pečeň?

Bodliak – celým menom pestrec mariánsky (Silybum marianum) je liečivá rastlina, ktorá podporuje zdravie pečene, prispieva k detoxikácii pečene, pomáha chrániť pečeňové bunky pred oxidačným stresom, pomáha aj podporovať trávenie a čistenie tela. Nositeľom účinku je zmes látok zo semien pestreca. Táto zmes látok sa nazýva silymarín.

V ľudovom liečiteľstve patrí pestrec už stovky rokov k najúčinnejším prostriedkom na ochranu pečene a aj súčasná medicína používa silymarín na podpornú liečbu pečeňových ochorení.

Na trhu sú dnes rôzne možnosti: môžeme kúpiť celé alebo drvené semená pestreca, niekto ich odporúča žuť, niekedy sú určené na prípravu čaju. K dispozícii sú aj tablety alebo kapsuly s obsahom silymarínu. Čo je, podľa Vás, pani doktorka, najvhodnejšia voľba?

Bylinné čaje sú obľúbené v rámci pitného režimu. Silymarín je ale zle rozpustný vo vode, takže pitím čaju dostatok silymarínu do tela nedostaneme. Preto sa odporúča semená pestreca radšej žuť a potom prehltnúť. Síce sa vám takto prečistia črevá, ale získate iba malé množstvo potrebnej účinnej látky na pečeň – silymarínu, ktorého semená obsahujú len 1,5% až 3%.

Semená sa ale dajú ďalej spracovať a špeciálnou metódou sa z nich získava takzvaný štandardizovaný extrakt, ktorý obsahuje až 80% silymarínu. Čo je asi 25 - 50x viac ako v samotných semenách.

Preto, ak chceme účinne podporiť zdravie pečene, odporúčam v lekárni zakúpiť kapsule alebo tablety s obsahom štandardizovaného extraktu zo semien pestreca mariánskeho.

Na trh prišla novinka: Silybin Active complex. V čom sa líši od ostatných prípravkov určených na pečeň?

Nový prípravok Silybin Active complex sa líši od ostatných produktov svojou jedinečnou patentovanou technológiou. Ide o špeciálny komplex silybínu a fosfatidylcholínu, ktorý má takmer 10-násobne vyššiu biologickú dostupnosť, tým pádom aj oveľa väčšiu účinnosť, ako samotný silymarín. Silybín je hlavnou zložkou silymarínu. Silybín je vlastne to, čo v silymaríne „funguje“. Fosfatidylcholín zlepšuje biologickú dostupnosť silybínu a zvyšuje jeho stabilitu pri prechode tráviacim traktom.

Novinka Silybin Active complex však obsahuje nielen tento unikátny patent, ale takisto ďalšie látky, ktoré zlepšujú jeho účinnosť: cholín, S-adenozyl-L-metionín (podporuje tvorbu kľúčového antioxidantu) a vitamíny B6, B12 a E. Kapsuly sú rastlinného pôvodu, takže sú vhodné aj pre vegánov, neobsahujú lepok ani laktózu.

Silybin Active complex je určený pre dospelých na podporu zdravia pečene. Výživové doplnky odporúčam vyberať najmä podľa ich kvality. Súčasne však rozumiem tomu, že je pre klientov dôležitá aj cena. Nový produkt Silybin Active complex má, práve s ohľadom na svoju vysokú účinnosť, priaznivý pomer ceny a kvality. Cena 60 kapsľového balenia v lekárni je orientačne 12,90 EUR.

Silybin Active

GENERICA | Zdroj: súkr.archív

Pestrec mariánsky, silymarín a silybín, to sú synonymá pre "zdravú pečeň". Existujú aj ďalšie možnosti ako si svoj organizmus čo najlepšie prečistiť?

Ak chceme organizmus ešte lepšie očistiť od toxických látok, je vhodné užívať súčasne s prípravkom Silybin Active complex aj tablety Duo Detox herbal. Tieto obsahujú štandardizované extrakty z brokolice a artičoky. Artičoka pritom pomáha podporovať nielen funkciu pečene a črevného traktu, ale podporuje aj vylučovaciu funkciu obličiek a detoxikáciu organizmu. Ak sa užívajú oba produkty spolu, skombinujú sa tak dva rôzne mechanizmy a užitočné účinky oboch prípravkov sa ešte znásobia. V lekárni je prípravok dostupný v orientačnej cene 6,50 EUR / 30 tabliet.

Duo Detox

GENERICA | Zdroj: súkr.archív

cupnshake9

Dobry den, rad by som sa spytal, aky mate nazor na kombinovanie bylin a liekov na regeneraciu pecene. Popri pestreci poznam este ruzovy kvet, Hercampuri, benedikt. Je to vhodne kombinovat? Nezatazuje to pecen este viac? Dakujem.