Rozhýbte lenivé trávenie jogou, správnym dýchaním alebo prechádzkou

Zle fungujúce trávenie sa prejavuje nafúknutým bruchom, bolesťami brucha, pocity ťažkosti po jedle, pálením záhy a vôbec akýmikoľvek nepríjemnými pocitmi, ktoré vás ešte dlho po jedle brzdia pri bežných činnostiach (alebo ich aspoň znepríjemňujú). Zlepšite si trávenie s pomocou 3 jednoduchých aktivít.

Tri kroky k dobrému tráveniu

  1. Aby trávenie pracovalo vo váš prospech, je vhodné v prvom rade vyladiť jedálniček. Vylúčte potraviny, o ktorých viete, že vám nerobia dobre, aj keď vám chutia (pečivo, mliečne výrobky, strukoviny, káva, cesnak, všetko vyprážané, nadmerne sladké i solené jedlá, alkohol a pod.).
  2. Do jedálnička zaraďte potraviny, ktoré naopak vášmu brušku budú robiť dobre (kyslé mliečne výrobky, ovocie, zelenina, voda).
  3. Zapojte do hry cvičenie, vďaka ktorému pôjde trávenie presne tak, ako má.

Jedlo pred cvičením

Pred športovaním sa najedzte s 2 až 4 hodinovým predstihom. Doprajte si niečo s nízkym podielom vlákniny a tukov, zato s vyšším množstvom komplexných sacharidov a trochou ľahko stráviteľných bielkovín (napr. srvátka, nie kazeín).

Jogou zobudíte vnútorné orgány

Tento súbor gymnastický cvičení, pri ktorom zohráva veľkú rolu dýchanie a koncentrácia, pomáha pri rôznych zdravotných problémoch. Joga sa využíva sa pri bolestiach hlavy a chrbtice, vysokom krvnom tlaku, astme, predmenštruačnom syndróme, hystérii, dokonca aj na podporu trávenia. Viac jogových pozícií nájdete v priloženej galérii.

1. Joga - pozícia Rotácia

Jogové twisty a rotácia majú preukázateľne pozitívny vplyv na zažívanie a funkciu vnútorných orgánov. Doslova vyžmýkate zo svojho tela maximum a prebudíte k životu aj to najlenivejšie trávenie.

jogova pozicia rotacia - twist

Zdroj: Pixabay.com

Skúste jednoduchý twist v sede, kedy si pokrčíte koleno jednej nohy a chodidlo oprite z vonkajšej strany kolena tej druhej. Protiľahlý lakeť zaprite o pokrčené koleno a s výdychom rotujete. Pri tomto cviku by ste mali myslieť na to, aby bola chrbtica stále vzpriamená, temeno hlavy smerovalo k stropu, a aby všetko prebiehalo ťahom, v pokoji a s rešpektom k vlastným fyzickým možnostiam. Twist vždy preveďte na obe strany.

2. Joga - pozícia dieťaťa

Okrem rotácie skvele s trávením pomáhajú polohy, pri ktorých sa stehná čo najviac priblížia k hrudníku. Práve touto pozíciou prinútite črevá do akcie, premasírujete vnútorné orgány a ako bonus uvoľníte bedrá.

jogová pozícia dieťaťa

Zdroj: Pixabay.com

Cvičte pozíciu dieťaťa - pokľaknite, zadkom dosadnete na päty, čelo oprite o podložku a paže necháte ležať voľne pozdĺž tela. Alebo si skúste ľahnúť na chrbát a jednu skrčenú nohu pritiahnite za koleno k hrudníku a chvíľku len dýchajte do brucha. Nohy potom vymeňte.

Obyčajný drep tiež dokáže s trávením zázraky (a nielen s ním), tak odpočívajte v drepe vždy, keď to bude len trochu možné!

Dýchanie do brucha

Keď sa budete cítiť po výdatnom obede ťažko, ľahnite si na podložku a sústreďte sa na dýchanie do brucha. S každým výdychom pupok vtiahnite jemne k chrbtici, aby ste zapojili brušné svaly a premasírovali vnútorné orgány.

Správna technika dýchania pri každom pohybe výrazne pomôže s pohodou v brušku. Pri behaní je správne dýchanie absolútne zásadné.

Chôdza je dobrý nápad

Netraduje sa pre nič za nič, že je dobrý nápad ísť po jedle na prechádzku. Chôdza na čerstvom vzduchu tráveniu naozaj napomáha. Preto po poctivom nedeľnom obede neurobte to prvé, čo vám zíde na rozum, a to zvaliť sa na pohovku, ale obujte pohodlné topánky a vydajte sa na cestu.


Neprehliadnite:

Z čoho sa skladá tráviaca sústava? Nie je to len žalúdok a črevá

Kamut podporuje trávenie. Kombinujte ho so zeleninou