Oddaný otec vymyslel špeciálnu terapiu využívajúcu potápanie, aby pomohol svojmu paralyzovanému synovi znovu chodiť!

Keď tragédia zasiahla zdravú a šťastnú rodinu potápača Davida Lawrenca, odhodlaný otec sa rozhodol urobiť aj nemožné, aby pomohol vrátiť zdravie svojmu synovi.
SCUBA terapia v praxi

zdroj foto: goodnewsnetwork.org

Paralýza po operácii mozgu

Keď mal syn potápača Davida Lawrenca, David junior 11 rokov, musel podstúpiť náročnú operáciu mozgu, po ktorej lekári oznámili rodičom správu, ktorú žiadny rodič nechce počuť. Ich syn David už nikdy nebude môcť chodiť.

Otec David stál po boku svojho syna počas mesiacov intenzívnej rehabilitácie a pomáhal mu vyrovnať sa so životom quadruplegika, s paralýzou všetkých štyroch končatín.

Ako oddaný otec však neúnavne hľadal nové spôsoby liečby, ktoré by synovi mohli pomôcť, až objavil hyperbarickú kyslíkovú terapiu, ktorá ho zaujala.

Hyperbarická kyslíková terapia

Hyperbarická kyslíková terapia alebo hyperbarická oxygenoterapia, je liečebná metóda spočívajúca v dýchaní kyslíka za podmienok zvýšeného atmosférického tlaku v hyperbarickej komore.

Vdychovaná koncentrácia kyslíka sa tu blíži k 100 %, je teda skoro päťkrát vyššia než vo vzduchu, ktorý dýchame bežne, a tlak kyslíka je 8,5 až 10-násobne vyšší než pri dýchaní vzduchu za normálnych podmienok.

V dôsledku toho dochádza v tele k plnému dosýteniu červeného krvného farbiva, hemoglobínu, kyslíkom a k rozpusteniu kyslíka v krvnej plazme.

Vďaka zvýšenému tlaku sa molekuly kyslíka dostávajú do tela aj cez pokožku, čo výrazne napomáha pri regenerácii.

Tréning v potápačskej výstroji

Ako dlhoročný potápač David senior vedel, že so stúpajúcou hĺbkou vody sa pri potápaní zvyšuje tlak, podobne ako v hyperbarickej komore.

Pri potápaní s potápacím prístrojom so stlačeným vzduchom tzv. SCUBA , Self Contained Underwater Breathing Apparatus, vdychuje potápač cez náustok, vzduch stlačený tlakom, ktorý zodpovedá danému tlaku prostredia.

Pri potápaní je to teda tlak vody plus atmosferický tlak.

Otec David teda začal so svojim synom navštevovať lokálnu plaváreň, kde David junior v potápačskej výstroji začal pod vodou pravidelne cvičiť špeciálny ´´tréning´´, ktorý mu zostavil jeho otec. Jeho progres bol úžasný.

Tréning v potápačskej výstroji pod vodou pomohol Davidovi naštartovať jeho nervový systém. Otec neúnavne synovi pripomínal, že to dokáže, povzbudzoval ho, aby neprestával s tréningami, aby išiel aj cez bolesť a vyčerpanie, a sústredil sa iba na svoj cieľ, znovu chodiť.

Otec David Lawrence so synom Davidom a Lindy Leggett, inštruktorkou potápania

Otec David Lawrence so synom Davidom a Lindy Leggett, inštruktorkou potápania, zdroj foto: goodnewsnetwork.org

SCUBA terapia

Ubehlo 10 rokov a David junior si dokončuje doktorát na univerzite, a nielen, že znovu chodí, rád behá a pracuje ako inštruktor potápania v Scuba Gym, firme svojho otca na Floride.

Terapeutické techniky, ktoré David Lawrence st. za 10 rokov vyvinul, pomohli už mnohým ľuďom s rôznymi neurologickými ochoreniami zlepšiť ich svalový tonus, zredukovať bolesť, postaviť sa, chodiť s pomocou, aj bez nej.

´´ Prijímame výzvy a meníme spôsob akým sa pristupuje k liečbe a rehabilitácii pacientov s neurologickým ochorením. Inovatívne myslenie v kombinácii s vášňou pre potápanie, to je SCUBA terapia. V bezváhovom prostredí dokážeme úžasné veci,´´ hovorí Lyndi Leggett inštruktorka SCUBA potápania, ktorá priniesla terapiu do Austrálie.


Prečítajte si aj ďalšie skutočné príbehy:

Zatiaľ čo čakala na operáciu, ktorá jej mala zachrániť život, našla lásku svojho života

Svetový unikát! Snímka z magnetickej rezonancie mamy a jej bábätka zachytáva niečo výnimočne krásne