Mamografia dokáže odhaliť rakovinu aj o päť rokov skôr. Prečo sa jej ženy stále boja?

Skríningová mamografia dokáže odhaliť už aj malé ložiská do niekoľko milimetrov napríklad vo veľkosti hrášku. Zároveň, podľa lekárov, môže zistiť ochorenie vo včasnom štádiu, aj o 3 až 5 rokov skôr, než by ložisko bolo možné nahmatať pri samovyšetrení. Prečo sa jej ženy stále boja a spochybňujú bezpečnosť mamografických vyšetrení?
mamografia

zdroj foto: health.mil

Hrášok ako symbol

Zdravotné poisťovne začali v rámci roku prevencie pozývať ženy vo veku od 50 do 69 rokov na skríningové vyšetrenie rakoviny prsníka.

Aby ženy rozbiehajúci sa skríning nepodcenili a pozvánky od poisťovní neignorovali, pripravilo Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s diskontným reťazcom Lidl komunikačnú kampaň na podporu skríningu rakoviny prsníka.

Prostredníctvom hrášku a hráškovej polievky chcú upozorniť ženy vo všetkých kútoch Slovenska, aby nepodcenili starostlivosť o svoje zdravie.

ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská

zdroj foto: facebook MZ SR

Hrášok bol zvolený ako symbol, ktorý má ukázať, že aj ložisko jeho veľkosti sa dá mamografickým vyšetrením odhaliť a následne úspešne liečiť.

´´Až tristo žien na Slovensku zbytočne zomiera, pretože nechodia na preventívne vyšetrenia prsníkov. Vyspelé škandinávske krajiny, kde je skríning plne rozbehnutý, dokázali znížiť úmrtnosť na rakovinu prsníka o 35 %, a to len vďaka skorému záchytu,“ uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Ministerka tiež zdôraznila, že preverené skríningové pracoviská, ktorých je na Slovensku momentálne desať, by mali byť zabezpečené najlepšími prístrojmi a odborníkmi, a žena by tu mala dostať celý servis na jednom mieste.

Po tom, ako dostanete od svojej zdravotnej poisťovne pozvánku na mamografické vyšetrenie, je potrebné sa naň objednať.

Objednať sa môžete 6 mesiacov od prijatia pozvánky, ak nie ste liečená na ochorenie prsníkov, ste vo veku od 50 do 69 rokov, a neboli ste na mamografickom vyšetrení posledné 2 roky.

Ženy, ktoré majú v rodine ženu s rakovinou prsníka (z matkinej strany), majú nárok na mamografické vyšetrenie každý rok, rovnako ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu a ženy v prechode užívajúcu hormonálnu substitučnú liečbu.

Mamografické pracovisko si môžete vybrať na web stránke Ministerstva zdravotníctva SR.

Na čo sa pripraviť pred mamografiou?

  • Zoberte si pozývací list, ktorý ste dostali od svojej zdravotnej poisťovne
  • Pred vyšetrením nenanášajte žiaden krém, antiperspirant, ani voňavku v oblasti dekoltu, prsníka a podpazušia
  • Odložiť budete musieť hodinky, šperky a pírsing
  • Pre presné vyhodnotenie vyšetrenia je dobré vedieť termín poslednej mamografie

Ak je výsledok mamografie v poriadku, do 30 minút vám lekár oznámi predbežný výsledok. Po hodnotení druhým nezávislým lekárom dostanete písomné vyjadrenie poštou do 3 dní.

Výsledku budú zaslané aj vášmu gynekológovi alebo praktickému lekárovi.

Skríningové mamografické vyšetrenie je bezpečné a neprekračuje odporúčanú úroveň ožiarenia žien pri vyšetrení. Asi najrozšírenejšou obavou mnohých žien je bolesť alebo drvenie prsníka pri vyšetrení.

Pravdou je, že 3-sekundové väčšie stlačenie prsníku nijako neublíži a je nutné pre čo najlepšiu prehľadnosť prsníka , a zníženie dávky žiarenia. Ani obava z radiačnej záťaže pri mamografii nie je potrebná.

Je niekoľkonásobne nižšia a šetrnejšia, ako pri bežnom röntgene (RTG) kostí, alebo počítačovej tomografii (CT). O rizikách a výhodách je najlepšie informovať sa osobne na skríningovom pracovisku pred vyšetrením.


Ďalšie užitočné články k téme:

Ako zistiť, či máme rakovinu?

Samovyšetrenie prsníkov