Moderná doba bičuje dušu – ako to zvládať?

Naši predkovia nám odkázali múdre a nadčasové posolstvo: v zdravom tele je zdravý duch. Ale platí to zaručene aj opačne. Keď je duša chorá, celé telo bolí a človeka nič nebaví. Ničí sa jeho zdravotná aura a každé trápenie, zlosť, závisť, nepokoj, negatívny stres a nepohoda uľahčujú vznik chorobám. Pripomeňme si, že pokoj v duši je najlepšou prevenciou k predpokladu zdravia človeka.
psychicke problemy

Zdroj: Unsplash.com

Odbremeniť sa a vyfučať pretlak

Tak, ako zlatokopovia hľadajú svoje bájne Eldorádo – s baňami alebo riečišťami plnými zlatých nugetov, tak je normálne – že moderný človek hľadá odpovede na jeho najčastejšie vnútorné otázky.

Tak, ako mnohí muži i ženy s istotou milujú fyzický sex – tak možno s ešte väčšou istotou tvrdiť, že hitom ľudstva tretieho milénia sa stáva a priori psychický sex, t.j. akási „slepačia polievka pre dušu“. Veľa ľudí sa potrebuje „vyliať“ – potrebuje vyčistiť svoje vnútro, vyrozprávať ich príbehy, oslobodiť sa od väzby problémov, ktoré ich ťažia. Prečo je tomu tak najmä teraz?

Jednoducho preto, lebo zvýšená rýchlosť bytia i žitia v informačnom veku tretieho milénia ničotne denno-denne bičuje dušu.

Veriaci (teista) to rieši najčastejšie tým, že ide do kostola a vyspovedá sa, uľaví sa mu a má "pokoj". Neveriaci (ateista) by tiež mal zvoliť ako pomôcku na odbremenenie duše nejakú sebaspoveď. Možno nie do rúk farára, ale skôr sa zveriť svojmu denníku alebo overenému najlepšiemu priateľovi? Možností je viac, len ich neodkladať, ale niektorú vyskúšať.

Bičovanie duše

Bičovanie duše je logické v závislosti na stále viac a viac alternatívach, ktoré ponúka vedecko-technický pokrok. Veľa robí deptanie stupídnymi reklamami a poučkami niektorých mediálnych „géniov“ o tom, čo je „in“ a čo už nie je „cool“, čo je ten najlepší životný štýl v súčasnosti, čo je to najmodernejšie povolanie alebo najvychytenejšie rétorické gesto alebo najžiadanejšie príťažlivé oblečenie zo strany jedného alebo druhého pohlavia.

Bičovanie duše sa deje na rôznych úrovniach u dospelého človeka:

  • v práci,
  • v rodine,
  • v ostatných častiach osobného života.

Ak strácate rovnováhu, ak podliehate takýmto bičujúcim pocitom duše, je logické, že potrebujete hľadať a nachádzať tie „zaručené životné pravdy a najsprávnejšie životné istoty a hodnoty“.

To sa dnes na Slovensku dá ťažko – najmä preto, že chýbajú múdre spoločenské vzory ľudí na báze poctivej práce, ale začínajú dominovať nemúdre vzory rýchlo nakvasených a umelo vyrobených imidžových hrdinov, ktorí so spoločenským príkladom a pridanou hodnotou celoverejného významu nič spoločné nemajú.

duša človeka

Zdroj: Unsplash.com

Kríza hodnôt

Hodnotová kríza formuje aj spoločenskú mienku, najmä negatívne. Ak sa prestáva ceniť morálka a statočná práca, ale dominuje len trh a vyzdvihuje sa akákoľvek metóda vrátane nestatočnosti k splneniu cieľa, tak je niečo "zhnité v štáte dánskom" (ako by sa vyjadril klasik).

Hodnotovými vzormi a spoločenskými hrdinami nie sú na Slovensku zrelí ľudia – uznávaní vedci, univerzitní profesori, múdri ekonómovia, eticki konajúci topmanažéri alebo iní významní ľudia (napr. nominanti a víťazi v súťaži Kryštálové krídlo alebo osobnosti z portálu osobnosti.sk) – ale sú to často nezrelé celebrity, najmä populárni ľudia. Príkladom sú primladí víťazi speváckej šou, neskúsení, ale výborne platení futbalisti a hokejisti, hviezdy šoubiznisu a rosničky v minisukniach z niektorých masmédií.

Fungujúce osvedčené recepty na úľavu pre dušu

Hoci moderná doba skutočne bičuje dušu a moderný svet začína byť rajom pre psychoanalytikov a všetkých ďalších hojičov nešťastia a lekárov duše – určite existujú jednoduché recepty na znovuzískanie rovnováhy:

  • spomaliť životné tempo,
  • radšej chodiť na častú turistiku do prírody ako na celodenné výlety do nákupných centier,
  • jóga, meditácia,
  • beh, rýchla chôdza,
  • viac sa orientovať na kvalitu ako na kvantitu,
  • stabilizovanie sebavedomia a životných istôt.

To všetko na odôvodnené pribalenie múdreho postoja, nadhľadu i stáleho úsmevu do vášho celoživotného šatníka i na zodpovedanie väčšiny nepríjemne hryzúcich a ťažkých životných otáznikov, ktoré väčšina z nás v sebe nosí, hoci niektorí si ich aj pripustia a priznajú a iní nie.


Neprehliadnite súvisiace témy:

7 znakov, že prehrávate boj so stresom

Syndróm odkladaného života - psychológ radí, prečo sa nevypláca žiť budúcnosťou

Spoznajte rozdiel medzi depresiou a melanchóliou