Nový krvný test dokáže odhaliť viac ako 20 druhov rakoviny! Identifikuje aj orgán alebo tkanivo, z ktorého rakovina pochádza

Vedci vyvinuli nový typ krvného testu, ktorý dokáže odhaliť niekoľko druhov rakoviny a dokáže ich vystopovať až k zdroju. Technológia zistila prítomnosť rakoviny s presnosťou až 99,4%.
rozbor krvi

Zdroj: Pixabay.com

Po celom svete sa vyvíja množstvo krvných testov, ktoré sú navrhnuté na detekciu rôznych druhov biomarkerov ako skorých ukazovateľov rakoviny. Niektoré krvné testy hľadajú zvýšené hladiny určitých proteínov, iné poškodenú DNA v bielych krvinkách a iné nepravidelné profily RNA doštičiek.

Nová účinná technológia

Najnovší krvný test, ktorí vyvinuli vedci zo súkromnej spoločnosti Grail Inc. a bol skúmaný vedcami v onkologickom inštitúte Dana-Farber z Hardvardovej univerzity, využíva inú technológiu.

Použitá technológia sa sústredí na detekciu metylových skupín, čo sú malé jednotky chemikálií, ktoré sa môžu viazať na DNA, a ovplyvňovať tak gény.

štruktúra DNA

Zdroj: Pixabay.com

Akákoľvek odlišnosť od normy môže naznačovať rakovinu.

Včasná detekcia aj skromného percenta bežných druhov rakoviny by mohla pomôcť mnohým pacientom, ktorí by sa tak mohli účinnejšie liečiť”, uviedol doktor Geoffrey Oxnard z onkologického inštitútu Dana-Farber.

Uverejnená štúdia popisuje pôsobivé a rozsiahle výsledky.

Vedci použili sekvenčnú technológiu, ktorá zisťuje nepravidelnosti v takmer 3600 vzorkách krvi, ktorú odobrali od zdravých jedincov a pacientov trpiacich viac ako 20 druhmi rakoviny.

Technológia zistila prítomnosť rakoviny s presnosťou až 99,4%. Test bol schopný správne identifikovať aj orgán alebo tkanivo, z ktorého rakovina pochádza.

Medzi druhy rakoviny, ktoré bol test schopný odhaliť, patrí rakovina prsníka, žlčníka, hlavy, krku, rakovina pľúc, pankreasu a leukémia.


Prečítajte si aj:

Krvný rozbor- čo znamenajú jednotlivé hodnoty?

Vedci objavili spôsob, ako zabrániť vypadávaniu vlasov počas chemoterapie