Nový prístroj zvýši bezpečnosť a kvalitu artroskopických operácii vo zvolenskej nemocnici

Prístroj bude mať značný prínos pre pacientov a taktiež lekárov – operatérov. Jeho zavedenie do praxe totiž umožňuje rozšíriť škálu artroskopických operačných výkonov pri vysokej miere bezpečnosti pre operovaného pacienta.
lekári na operačnej sále

Zdroj: Flickr.com

Artroskopická pumpa

Novú artroskopickú pumpu už niekoľko dní využíva chirurgické oddelenie Nemocnice Zvolen, ktoré vykonáva ročne viac ako 900 operačných výkonov na pohybovom systéme. Veľkú časť z týchto výkonov tvoria práve operácie na kĺboch končatín.

Lekárom, ktorí vykonávajú artroskopické operácie, prístroj pomáha k rozšíreniu spektra poskytovanej zdravotnej starostlivosti vyššieho štandardu. Významnými výhodami pre našich pacientov je skrátenie času operačného výkonu, malé operačné rany, minimálne pooperačné bolesti, nízke riziko pooperačných komplikácií, rýchlejšie hojenie a skorá mobilizácia,“ uviedol riaditeľ nemocnice MUDr. Ján Belanský, MPH.

Čo je artroskopia?

Artroskopia je moderná liečebná a diagnostická metóda, pri ktorej sa do mäkkej časti kĺbu zavádza artroskop - tenký optický nástroj, ktorý pomocou malej kamery prenáša obraz z kĺbu na monitor. Používa pri diagnostike a liečbe poranení a ochorení končatinových kĺbov.

Výhoda artroskopickej pumpy spočíva v tom, že operatér si môže počas operačného výkonu zvoliť tlak a rýchlosť prietoku preplachovanej tekutiny podľa druhu operovaného kĺbu, vykonávanej operačnej procedúry a diagnózy. Vizualizácia operovaných kĺbnych štruktúr sa zlepší, zvýši sa kvalita obrazu, čo má zásadný vplyv na bezpečnosť a precíznosť operačného výkonu, “ objasnil účel nového prístroja chirurg Nemocnice Zvolen MUDr. Juraj Rolko.

artroskopická pumpa

zdroj foto: nemocnicazvolen.sk

Súčasťou vybavenia artroskopickej pumpy je shaver (špeciálna fréza), ktorého používanie umožňuje rozšíriť škálu chirurgického ošetrenia vnútrokĺbnych štruktúr, meniskov, šlachového aparátu, chrupaviek a plík.

Vďaka opísaným výhodám darovaný prístroj oceňujú nielen ošetrujúci lekári chirurgie, ale je veľkým prínosom predovšetkým pre hospitalizovaných pacientov, ktorí vo zvolenskej nemocnici podstúpia operačnú liečbu.


Prečítajte si tiež:

VIDEO: Viete ako prebieha artroskopia kolena?

Roztrhnutie menisku-liečba a prevencia