Aktuálne! Epidémia osýpok vypukla takmer vo všetkých susedných štátoch! Je v ohrození aj Slovensko?

Epidémiu osýpok registrujú, podľa Úradu verejného zdravotníctva SR, takmer vo všetkých susedných štátoch Slovenska, konkrétne v ČR, Rakúsku, na Ukrajine a v Poľsku. Podľa hygienikov je na Slovensku potrebná zvýšená ostražitosť lekárov, najmä pre deti a dorast.

Úrad verejného zdravotníctva SR momentálne neeviduje na Slovensku výskyt nových prípadov ochorení na osýpky. Ako ďalej informovala Daša Račková z komunikačného referátu ÚVZ, posledný výskyt osýpok na Slovensku bol tento rok hlásený 26. augusta v okrese Sobrance.

Berúc do úvahy zvýšený pohyb osôb medzi krajinami a pokles zaočkovanosti v SR, nemožno vylúčiť zavlečenie osýpok na naše územie. Príkladom ich zánosu na Slovensko sú epidémie osýpok v roku 2018 a 2019 na východe SR. Osýpky sa začali šíriť začiatkom mája 2018 v okrese Michalovce s tým, že pôvodne išlo o tri importované prípady,“ konštatuje ÚVZ.

Z dôvodu možného importu osýpok z okolitých krajín je podľa hygienikov potrebná zvýšená ostražitosť zdravotníckych pracovníkov, najmä praktických lekárov pre deti a dorast a dospelých.

Osýpky sú vysoko nákazlivé infekčné ochorenie

ÚVZ v tejto súvislosti pripomína, že osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Rýchlo sa šíria vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosólom vznikajúcim pri kašli a kýchaní.

Inkubačná doba ochorenia je 8-11 dní, zdrojom nákazy je človek, pričom jeden človek dokáže nakaziť priemerne až 15 ľudí. Prakticky každý bez imunity proti osýpkam podľa ÚVZ po kontakte s chorým ochorie.

Vzhľadom k tomu, že osýpky sú vysoko nákazlivé infekčné ochorenie, jedinou špecifickou prevenciou proti osýpkam je očkovanie v rámci pravidelného povinného očkovania. Kľúčové je predovšetkým očkovanie u malých detí, u ktorých môže očkovanie zabrániť vzniku závažných komplikácií tohto ochorenia, ako je zápal pľúc alebo zápal mozgu, pričom v prípade prekonania ochorenia je tu riziko trvalých zdravotných následkov,“ zdôraznil hlavný hygienik Ján Mikas.

Očkovanie je jedinou prevenciou proti osýpkam

ÚVZ ďalej pripomína, že každý, kto cestuje do oblasti s osýpkami, a nie je kompletne očkovaný dvoma dávkami očkovacej látky, riskuje, že pri kontakte s chorým na osýpky ochorie.

Očkovací status proti osýpkam si môžu ľudia preveriť u svojho všeobecného lekára v zdravotnej dokumentácii.

Celoslovenská zaočkovanosť v rámci základného očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke, v 15. -18. mesiaca života, dosiahla podľa ÚVZ k 31. augustu 2018 úroveň 95,2 % v ročníku narodenia 2016 a 96,1 % v ročníku narodenia 2015.

Na Slovensku sa povinne očkuje proti osýpkam od roku 1969. Očkuje sa dvoma dávkami vakcíny, pričom prvá sa pichá v 15. mesiaci a druhá v 11. roku života.

Aké sú príznaky osýpok?

  • ochorenie začína akútnym zápalom horných dýchacích ciest (nádcha, zápal nosohltanu, kašeľ), zvýšením teploty, zápalom spojoviek a svetloplachosťou
  • na slizniciach líc v ústnej dutine sa objavujú škvrny
  • na koži vzniká výsev škvŕn až pupencov najprv bledoružovej, neskôr červenofialovej farby
  • škvrny a pupence sa objavujú najprv za ušami, rýchlo sa šíria na krk, tvár, hrudník a končatiny

Prečítajte si aj:

Rodič, ktorý odmietne povinné očkovanie dieťaťa, môže páchať trestný čin

Povinné očkovanie nás má chrániť!