Špičkové operácie srdca na Slovensku! Takto prebieha implantácia umelého srdca

Slovensko patrí medzi lídrov v operáciách umelého srdca v strednej Európe. Umelé srdce zachraňuje životy pacientov čakajúcich na transplantáciu.
operácie umelého srdca na Slovensku

Zdroj: Pixabay.com

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH ) ako prvý v strednej Európe odštartoval Program SynCardia TAH (Total Artificial Heart). Doteraz bolo umelé srdce implantované šiestim pacientom.

V novembri 2017 bola vykonaná prvá operácia tohto typu v krajinách V4. Prvú implantáciu umelého srdca na Slovensku podstúpil 47-ročný Jozef z Topoľčian. V roku 2018 mu špičkoví odborníci NÚSCH transplantovali srdce.

Pacienti s umelým srdcom

Odvtedy sa program úspešne rozvíja a aktuálne sú v domácom liečení 3 pacienti s umelým srdcom.

Zo šiestich pacientov, ktorým bolo v NÚSCH implantované umelé srdce, sú dvaja už po transplantácii srdca, 1 pacient zomrel (nie však na srdcové ochorenie) a traja pacienti v súčasnosti čakajú na transplantáciu srdca.

Primárka oddelenia transplantácie a zlyhávania srdca NÚSCH Doc. MUDr. Eva Goncalvesová CSc. poznamenala, že program transplantácie srdca by mohol fungovať ešte lepšie.

Podľa jej slov to však nie je len otázka zdravotníkov, ale aj otázka vnímania celého slovenského zdravotníctva. Vysvetlila tiež, že takáto operácia je nadstavbou programu transplantácie srdca.

"Máme pacientov, ktorí sú na čakacej listine. Prídu zvonka, extrémne ťažko chorí a my vieme, že sú kandidátmi transplantácie. Uvedomujeme si, že ak niečo neurobíme, tak zomrú, pretože im zlyhá srdce. Keď vidíme, že prognóza je niekoľko hodín, prípadne málo dní, tak musíme niečo podniknúť," povedala primárka.

Jednorázové umelé srdce

Vrásky na čele lekárom i čakajúcim, však robia práve transplantácie. Transplantačný program síce na Slovensku funguje, no napriek tomu je transplantácii málo.

Indikáciou implantácie umelého srdca sú stavy ťažkej poruchy funkcie srdca, ktorá je v horizonte dní alebo niekoľko týždňov nezlučiteľná so životom.

Používa sa u pacientov, ktorí sú kandidáti transplantácie do obdobia nájdenia vhodného darcu. Implantáciu umelého srdca plne hradí zdravotná poisťovňa pacienta. Umelé srdce je jednorazové, môže ho teda dostať len jeden pacient.

Ako prebieha operácia umelého srdca si môžete pozrieť v tomto videu:


Prečítajte si aj o ďalších unikátnych operáciách na Slovensku:

Unikátna operácia chrbtice dieťaťa v Žiline!

Vrátili zrak pacientovi s cukrovkou!