Unikátna operácia chrbtice dieťaťa v Žiline! Lekári pomohli školáčke, ktorá už nezvládala ani sedieť počas vyučovania v lavici

Vo FNsP v Žiline operujú deformity chrbtice detí aj dospelých v najväčšom rozsahu na Slovensku. 12-ročná Lenka so skoliózou absolvovala operáciu tohto druhu ako prvá na Slovensku.
Unikátna operácia chrbtice dieťaťa v Žiline

zdroj: fnspza.sk

Prvá operácia na Slovensku

Unikátnu operáciu skoliózy novým systémom detský Polaris 4,75 vykonali lekári z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline.

Počas niekoľkohodinového zákroku vložili do chrbtice dieťaťa nový typ dynamického fixátora, ktorý umožní ďalší rast chrbtice, zlepší deformitu a zabráni jej ďalšiemu zhoršovaniu.

Pod vedením primára oddelenia pediatrickej ortopédie žilinskej nemocnice MUDr. Juraja Popluhára, absolvovala prvú operáciu na Slovensku s použitím nového typu detského fixátora, 12-ročná Lenka z Chorvátskeho Grobu.

Jej deformita chrbtice sa zhoršovala, konzervatívna liečba zlyhávala, rodičia tak vyhľadali pomoc odborného pracoviska v Žiline.

Školáčka pociťovala nielen zvýšenú záťaž pri túrach, ale obmedzenia sa objavili aj v škole, kde už nezvládala sedieť počas vyučovania v klasickej lavici ako ostatní spolužiaci.

Operácia dopadla úspešne, nasledovať bude rekonvalescencia, ktorú postupne absolvuje v domácom a kúpeľnom prostredí. Vďaka zákroku týmto dynamickým systémom vieme preniesť dieťa cez obdobie, keď by sa jeho deformita bez nášho zásahu výrazne zhoršila a konečné riešenie by bolo výrazne komplikovanejšie,“ zdôraznil primár oddelenia pediatrickej ortopédie žilinskej nemocnice.

dieťa po operácii chrbtice

zdroj: fnspza.sk

Závažné deformity chrbtice by mali byť operované v detstve

Zhoršujúce sa skoliózy neriešené v detstve podľa lekára spôsobia mnoho problémov a negatívne ovplyvnia kvalitu života. Závažné deformity chrbtice by preto mali byť operačne ošetrené včas, teda v detstve.

V žilinskej nemocnici ročne zrealizujú 100 až 115 výkonov deformít chrbtice celého vekového spektra od malých detí až po dospelých. Najmladším pacientom bolo 17-mesačné dieťa s tuberkulózou chrbtice, najstaršia pacientka mala 60 rokov.


Prečítajte si aj:

Aké sú príčiny bolesti chrbtice?

Neliečená chrbtica spôsobuje problémy aj v škole