Dnes sa oblečte do fialovej či prúžkov! Vyjadríte spolupatričnosť ľuďom, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou

21. novembra si pripomíname Svetový deň boja proti rakovine pankreasu. Pri tejto príležitosti sa spája viac ako 80 organizácií z 30 krajín v podpore chorých a ich blízkych, a v šírení osvety.
pružkované oblečenie na vyjadrenie spolupatričnosti ľuďom s rakovinou pankreasu

Zdroj: Pixabay.com

Pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine pankreasu, ktorý je každoročne 21.novembra, sa spájajú pacientské organizácie a odborníci z celého sveta so spoločným cieľom.

Chcú zvýšiť povedomie o tejto zákernej chorobe a upozorniť na jej najčastejšie príznaky.

Vezmite si na seba oblečenie s prúžkami alebo oblečenie fialovej farby. Vyjadríte tak spolupatričnosť ľuďom, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou, a tiež úctu tým, ktorí jej podľahli.

Vo štvrtok 21.11.2019 budú na fialovo svietiť aj Most SNP s reštauráciou UFO v Bratislave, Twin City Tower, Europa Business Center v Banskej Bystrici a Župný dom v Prešove.

Slovensko je vo výskyte rakoviny pankreasu druhé na svete

Rakovina pankreasu stále patrí medzi onkologické diagnózy s najnižšou mierou prežívania.

Až 95% pacientov jej podľahne aj preto, že nepozná rizikové faktory. Iba približne 20% všetkých odhalených prípadov rakoviny pankreasu je možné riešiť chirurgicky.

Príčiny rakoviny pankreasu zatiaľ nie sú známe. Medzi rizikové faktory patria fajčenie, obezita, pozitívna rodinná anamnéza a chronická pankreatitída, ktoré môžu zvýšiť individuálne riziko vzniku ochorenia.

Častými príznakmi rakoviny pankreasu sú bolesti strednej časti chrbta, nevysvetliteľné chudnutie, žltačka a bolesť v oblasti žalúdka.

V súčasnosti bohužiaľ neexistuje žiadny skríningový test na rakovinu pankreasu. Preto každý, kto má pretrvávajúci jeden alebo viac symptómov, by mal určite vyhľadať lekára.


Súvisiace články:

Bolesti pankreasu

Rakovina pankreasu: 10 príznakov, ktoré si všímať