Kvalitnejšia liečba pre pacientov s rakovinou! Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach má nový špičkový lineárny urýchľovač

Nový prístroj umožňuje vysoko presnú rádiochirurgiu a stereotaktické ožarovanie nádorov mozgu, miechy, chrbtice, aj ostatných častí tela s presnosťou na desatiny milimetra.
nový lineárny urýchľovač v Onkologickom ústave v Košiciach

zdroj: facebook MZ SR, wikimedia.org

Za liečbou už netreba chodiť do zahraničia

Kvalitnejšiu liečbu umožní onkologickým pacientom nový lineárny urýchľovač vo Východoslovenskom onkologickom ústave (VOÚ) v Košiciach.

Nemocnica doteraz disponovala štrnásťročným lineárnych urýchľovačom, ktorý si už vyžadoval opakované opravy. Nový prístroj prinesie pacientom kvalitnejšiu diagnostiku a zamestnancom vyšší komfort na ich prácu.

Pacienti VOÚ tak dostanú rádioterapiu s najvyššou kvalitou a zároveň umožní liečbu pacientov, ktorí museli doteraz cestovať do zahraničia, potrebnú zdravotnú starostlivosť tak dostanú v podstatne kratšom čase,“ uviedla ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Zasiahnu aj ťažko prístupné nádory

Oddelenie radiačnej onkológie vo Východoslovenskom onkologickom ústave ponúkne stereotaktickú rádiochirurgiu a tiež pokročilú stereotaktickú rádioterapiu nádorových a nenádorových ochorení v mozgu, chrbtici, aj v ostatných častiach tela.

Stereotaktická rádiochirurgia poskytuje lekárom podrobné informácie o presnej lokalizácii a tvare nádorovej i nenádorovej lézie. Pre ošetrenie niektorých nádorových a nenádorových lézií je nevyhnutná extrémna presnosť nastavenia ožiarenia.

Tento spôsob ožarovania nádorov tiež umožňuje zasiahnuť vysokou dávkou žiarenia aj ťažko prístupné nádory presne zacielenými lúčmi žiarenia, ktoré prichádzajú z rôznych rovín, a v priesečníku vytvárajú vysokú dávku ožiarenia, pričom šetria okolité zdravé tkanivo.

Okrem tejto technológie boli inštalované aj ďalšie, zvyšujúce presnosť liečby, ako napr. monitorovanie polohy pacienta alebo tumoru počas ožarovania, alebo sledovanie povrchu tela a dýchacích pohybov pre zvýšenú ochranu srdca pri ožarovaní karcinómu prsníka, nádorov v hrudníku a v bruchu.

Pacientom s malígnymi a benígnymi nádormi mozgu a chrbtice sa bude vo VOÚ v Košiciach venovať špeciálny tím. Jeho lekári predpokladajú liečbu postupne až 100 prípadov ročne.


Prečíjate si aj:

Čo sú to karcinogény?

Nová vakcína úspešne zničila rakovinové bunky v tele pacientky s rakovinou prsníka