Zemetrasenie v Albánsku si vyžiadalo už 25 obetí, stovky ľudí sú zranených. Môže zemetrasenie ohroziť aj Slovensko?

Miesto vzniku zemetrasenia sa nachádzalo približne 20 kilometrov pod zemským povrchom. Viac ako 600 osôb utrpelo zranenia.
zemetrasenie v Albánsku

zdroj: commons.wikimedia.org

Americká geologická služba USGS uviedla, že Albánsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,4 s epicentrom približne 30 kilometrov severozápadne od Tirany.

Miesto vzniku sa podľa aktualizovaných údajov nachádzalo približne v 20-kilometrovej hĺbke pod zemským povrchom.

Zemetrasenie ovplyvnilo aj ďalšie krajiny, medzi nimi aj Bulharsko, Bosnu a Hercegovinu, Chorvátsko, Grécko, Taliansko, Kosovo, Čiernu Horu, Srbsko a Severné Macedónsko.

V dôsledku zemetrasenia sa zrútili najmenej tri obytné budovy, v ktorých spali ľudia. Záchranári zatiaľ nevedia, koľko obyvateľov zostalo uväznených pod troskami.

Chvenie bolo cítiť pozdĺž celého albánskeho pobrežia. Obyvatelia uviedli, že v dôsledku zemetrasenia popraskali steny v ich bytoch.

Albánska ministerka zdravotníctva Ogerta Manastirliuová uviedla, že približne 300 zranených už ošetrujú v mestách Drač, Tirana, Thumanë, pričom tamojším zdravotníkom sa stále hlásia ďalší zranení.

V mestách Fushë-Krujë a Drač rozkladá približne 400 vojakov stany pre ľudí, ktorí prišli o svoje domovy.

ničivé zemetrasenie v Albánsku

zdroj: SITA

Na Slovensku bolo už viac ako 650 zemetrasení!

Zemetrasenia na Slovensku nie sú žiadnou výnimkou, no vo väčšine prípadov nie sú až také citeľné a zaznamenajú ich len seizmické prístroje.

Podľa štatistík ich od roku 1043 bolo viac ako 650. Medzi najsilnejšie zemetrasenia zaznamenané na území Slovenska patrí zemetrasenie z roku 1443 s epicentrom v okolí Banskej Štiavnice a Kremnice.

Posledné slabé zemetrasenie na Slovensku bolo zaznamenané 15. septembra 2019 a došlo k nemu cca 4 km severne od Zuberca. Lokálne magnitúdo bolo určené na 2,1, uvádza portál seismology.sk

Výraznejšie zemetrasenie na území Slovenska pocítili v júli tohto roku ľudia v okolí Starej Ľubovne pri poľských hraniciach.

Podľa stránky Európskeho stredomorského seizmologického centra malo mať silu 3,4 magnitúdo a hĺbku desať kilometrov. Epicentrum bolo zrejme pri obci Kamienka.

Ako sa správať po zemetrasení?

Nevyhnuté kroky ihneď po zemetrasení, ktoré môžete zažiť aj v zahraničí, časté sú napr. v Japonsku, ktoré leží v aktívnej tektonickej oblasti, uvádza na svojom webe Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky:

  • skontrolujete bezprostredné okolie okolo seba, či neuniká plyn, nevznikol požiar, nerozbilo sa sklo alebo nehrozí iné nebezpečenstvo
  • otvorte dvere a okná, aby ste sa ubezpečili, že sa počas zemetrasenia nezasekli
  • kontaktujte svoju rodinu a oznámte im, že ste v poriadku
  • sledujte aktuálne rozhlasové a televízne spravodajstvo pre prípadné ďalšie pokyny miestnych úradov

Prečítajte si tiež:

Dôležité rady a zásady ako sa správať pri búrke

Búrka dokáže vzniknúť priamo nad našou hlavou do 15 minút