Meranie alkoholu v krvi pomocou analýzy potu? Český vedec vymyslel novú metódu, ktorá by mohla nahradiť dychovú skúšku

Nová metóda je podľa vedcov presnejšia ako dychová skúška a je tiež neinvazívna.
zistenie alkoholu v krvi pomocou potu

Zdroj: Pexels.com

Testovací prúžok na alkohol v krvi

Český biochemik Jan Halámek, a jeho tím výskumníkov, pôsobiacich na univerzite v Albany v New Yorku, vymysleli novú metódu merania alkoholu v organizme, a to za pomoci analýzy potu.

Laboratórium pod vedením českého vedca vyvíja testovací prúžok odhaľujúci, koľko alkoholu koluje človeku v krvi na základe úrovne alkoholu v pote.

Takémuto testovaniu by sa v budúcnosti mohli podrobovať aj vodiči zastavení policajnou hliadkou.

Potné žľazy, ako vysvetľuje biochemik Halámek, sa nachádzajú v tesnom susedstve krvného obehu, a tak sa alkohol z krvi dostáva aj do potu.

Keď sa testovací prúžok umiestni na pokožku vodiča podozrivého z požitia alkoholu, zmení farbu. Čím viac alkoholu dotyčný vypil, tým bude prúžok tmavší.

Nápad už preveril laboratórny test s 26 dobrovoľníkmi, ktorí v záujme vedy museli vypiť niekoľko "panákov" vodky na dosiahnutie 0,8 promile alkoholu v krvi.

"Existuje priamy vzťah medzi alkoholom v krvi a potom. Náš výskum ukázal, že pri popíjaní alkoholických nápojov úroveň alkoholu v krvi stúpa v rovnakej miere, ako úroveň alkoholu v pote. Toto zistenie by mohlo významne napomôcť snahe zabrániť riadenie pod vplyvom alkoholu, "zdôraznil český biochemik.

Dychová skúška na alkohol má svoje chyby

Prenosné prístroje na testovanie alkoholu v dychu majú početné vady.

Výsledok môže skresliť acetón v dychu diabetikov, aj požitie ústnej vody či osviežovača dychu, alebo dokonca nadýchaní sa výparov v kabíne auta po použití ostrekovača čelného skla..

Použitie prístroja na testovaniu alkoholu vyžaduje aj spoluprácu kontrolovaného, čo býva niekedy náročnou úlohou pre policajnú hliadku.

Vyvíjané testovacie prúžky naopak ani nepotrebujú, aby si kontrolovaný vodič zrovna uvedomoval, že je práve vyšetrovaný.

Laboratórium na univerzite v Albany momentálne spolupracuje s expertmi na výpočtovú techniku pri vývoji aplikácie pre smartfóny, ktorá má vyhodnocovať výsledky z testovacích prúžkov bez prípadných nezrovnalostí.


Prečítajte si tiež:

Ako pôsobí alkohol pri pravidelnej konzumácii na naše orgány?

Pijete alkohol denne? Toto vám hrozí!