Ako pôsobí alkohol pri pravidelnej a častej konzumácii na orgány?

Dlhodobé popíjanie alkoholu nepoškodzuje len pečeň, ale spôsobuje i poškodenie ďalších orgánov ako sú mozog, srdce, obličky. Dokonca napomáha ku vzniku niektorých druhov rakoviny, napríklad pankreasu alebo čriev.

Alkoholizmus je chorobná závislosť na alkohole. Alkohol zhoršuje zdravotný stav a výrazne zasahuje do osobných, pracovných a sociálnych vzťahov.

Ako alkohol spôsobí na konkrétne orgány?

Žalúdok

Alkohol v žalúdku stimuluje tvorbu žalúdočných štiav, ktoré môžu prekysľovať organizmus a následne vyvolávať nepríjemné pocity pálenia záhy a podobne.

Pitie alkoholu na prázdny žalúdok zvyšuje pravdepodobnosť žalúdočných vredov a rakoviny žalúdka. Alkohol nalačno je minimálne zriedený a v plných dávkach putuje do čriev, kde sa vstrebáva do cievneho systému. Výrazne tak zhoršuje dopady alkoholu pre všetky orgány.

Močový systém

Alkohol je močopudný, približne 20 minút po konzumácii alkoholu sa začne zvyšovať tvorba moču. Pokiaľ pijeme alkoholu viac, zvyšujeme riziko dehydratácie organizmu. Treba kombinovať alkohol s nealkoholickými nápojmi a najmä s čistou vodou.

Pečeň

Pečeň odbúrava alkohol a zabraňuje tak otrave organizmu. Odbúra cca 1 nápoj za hodinu a je to jediný spôsob ako sa zbaviť alkoholu.

Steatóza pečene

Steatóza pečene býva najčastejšie bezpríznakovým ochorením. Niekedy sa môžu objaviť nešpecifické príznaky ako nevoľnosť, bolesť brucha a zväčšenie pečene. Steatóza pečene sa pri abstinencii alkoholu často sama upraví. Ak však pacient aj naďalej konzumuje alkohol, dôjde k cirhóze.

Cirhóza pečene

Cirhóza pečene je už nezvratné ochorenie, ktoré končí zlyhaním alebo aj rakovinou pečene. Cirhóza pečene často nemá jasné príznaky. Môže sa prejaviť ako bolesť brucha, nadúvanie či nechutenstvo. Jedinou liečbou cirhózy je potom transplantácia pečene.


Prečítajte si tiež:

Pijete alkohol denne? Hrozí vám riziko poškodenia srdca

Mozog

V mozgu alkohol ovplyvňuje všetky centrá. Dochádza tak k zhoršenému spracovaniu zmyslových podnetov. Znižuje sa pohybová koordinácia, v tomto prípade máme zhoršenú motoriku aj rovnováhové schopnosti a dokonca zlú artikuláciu.

Pohlavný systém

Alkohol má veľmi nepriaznivý vplyv na reprodukčný systém ženy. Pri častejšej konzumácii. Spôsobuje narušenie menštruačného cyklu. U chlapov spôsobuje pokles spermií alebo problém s erekciou.

Imunitný systém

Alkohol pri častej konzumácii oslabuje imunitný systém, ktorý nás chráni pred infekciami.

Účinky alkoholu po požití

Alkohol má podobné účinky ako niektoré drogy (kokaín alebo amfetamín). Vyvoláva pocity vzrušenia alebo pocity uvoľnenia, a tým spôsobuje odstránenie zábran a úzkosti. Napodobňuje anestetiká a tlmí bolesť.

Alkohol sa odbúrava enzýmom alkoholdehydrogenázou (detoxikačný enzým). Málokto vie, že nevoľnosť pri pití nespôsobuje alkohol, ale jeho vedľajší produkt acetladehyd. Produkt acetaldehyd sa premieňa na acetát (zvyšok kyseliny octovej), ktorý sa následne rozloží na oxid uhličitý a vodu. Čím viac pijeme, tým viac sa v tele vytvára a stúpa nevoľnosť.

Vedľajšie účinky alkoholu

  • Nadmerné zaťaženie pečene pri dlhodobom užívaní alkoholu spôsobuje cirhózu a súčasne poškodenie obličiek.

  • U žien bol potvrdený častejší výskyt rakoviny prsníkov.

  • zápal pankreasu alebo rakovina pankreasu

  • vysoký krvný tlak (hypertenzia)

  • mozgová porážka (mŕtvica)

  • podvýživa a dehydratácia

  • častejší výskyt impotencie - problémy s erekciou

  • Osoby, ktoré bývajú nezriedka podgurážené, majú častejšie zranenia spôsobené pádom pod vplyvom alkoholu.

  • Alkoholici sa v priemere dožívajú o 10 až 15 rokov menej ako abstinenti.

Liečba

Náročnejšie je zvládnuť psychickú závislosť ako fyzickú. Dôležitú úlohu hrá psychoterapia, rodina a výborní kamaráti. Oporu, porozumenie a pomoc môže nájsť závislý v skupine (napr. Anonymní alkoholici). Pri liečbe alkoholovej závislosti dochádza často k vráteniu sa k pitiu. Dôležité je však v boji proti alkoholizmu vytrvať!


Prečítajte si aj tento článok:

Pijete alkohol denne? Hrozí vám riziko poškodenia srdca