Táto epidémia je najhoršia a najrýchlejšie sa šíriaca na svete! Ochorenie, ktorému sa dá predísť očkovaním, zabije ročne viac ako 100-tisíc ľudí!

Počas minulého roka zdravotníci zaočkovali viac ako 18 miliónov detí mladších ako päť rokov, zastavenie šírenia ochorenia však nie je jednoduché.
epidémia osýpok Kongo

Zdroj: Flickr.com

Epidémia osýpok je podľa WHO najhoršia na svete

Epidémia osýpok si v Konžskej demokratickej republike (KDR) vyžiadala už viac ako 6 000 mŕtvych, informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Počet obetí osýpok je pritom dvojnásobne vyšší ako počet obetí eboly, s ktorou táto stredoafrická krajina tiež bojuje.

Od začiatku roka 2019 nahlásili v krajine podľa WHO cca. 310-tisíc podozrivých prípadov osýpok. Prípady nakazenia sa touto chorobou hlásia zo všetkých 26 provincií v krajine.

Epidémiu osýpok v KDR vyhlásili v júni minulého roka a v septembri vláda v spolupráci s WHO spustila núdzový očkovací program.

Robíme, čo môžeme, aby sme dostali túto epidémiu pod kontrolu. Ale aby sme boli naozaj úspešní, musíme zaistiť, že žiadne dieťa nebude čeliť zbytočnému riziku smrti v dôsledku osýpok, ktorým sa dá ľahko predísť očkovaním. Vyzývame našich darcovských partnerov, aby urýchlene posilnili svoju pomoc,“ vyjadrila sa regionálna riaditeľka WHO pre Afriku Matshidiso Moeti.

Zaočkovali viac ako 18 miliónov detí

Zastavenie šírenia osýpok však nie je jednoduché. Úsilie zdravotníkom komplikujú nedostatočná infraštruktúra, útoky na zdravotnícke centrá či slabý prístup k základnej zdravotnej starostlivosti.

Počas minulého roka v KDR zaočkovali viac ako 18 miliónov detí mladších ako päť rokov.

Osýpky sú vysoko infekčné vírusové ochorenie, ktoré môže viesť k vážnym zdravotným problémom. V prípade vyvolania zápalu pľúc či encefalitídy môžu byť až smrteľné.

Podľa odhadov na svete ročne zomrie v dôsledku osýpok 110-tisíc ľudí.

Na Slovensku sa povinne očkuje proti osýpkam od roku 1969. Očkuje sa dvoma dávkami vakcíny.

Od januára 2020 je zmena v povinnom očkovaní. Podľa novej očkovacej schémy budú deti od tohto roka očkované druhou dávkou očkovacej látky proti osýpkam, mumpsu a ružienke- MMR v 5. roku života, nie v 11. roku, ako to bolo doteraz.


Prečítajte si tiež:

Zmeny v povinnom očkovaní od januára 2020!

Deti ešte stále zomierajú na choroby, ktoré mali byť už dávno odstránené!