Pravidelné pitie zeleného čaju podľa vedcov predlžuje život a znižuje riziko mŕtvice!

Priemerný päťdesiatročný milovník zeleného čaju má predpokladanú dobu dožitia o 1,26 roka dlhšiu než človek, ktorý čaj nepije vôbec alebo len zriedkakedy.
Pravidelné pitie zeleného čaju podľa vedcov predlžuje život

Zdroj: Pixabay.com

Milovníci zeleného čaju

Pravidelné pitie zeleného čaju predlžuje život a významne znižuje riziko úmrtia na srdcové choroby a mŕtvicu.

K tomuto záveru prišli čínski vedci, ktorí viac ako sedem rokov sledovali zdravotný stav cca. 100 000 ľudí a skúmali, ako ho ovplyvňuje pravidelná konzumácia zeleného čaju.

Čínski odborníci sa zamerali na rozdiely medzi zdravotným stavom pravidelných konzumentov zeleného čaju a ľudí, ktorí čaj konzumujú menej ako trikrát týždenne. V

V štúdii uverejnenej v časopise European Journal of Preventative Cardiology dospeli k tomu, že priemerný päťdesiatročný milovník zeleného čaju bude mať predpokladanú dobu dožitia o 1,26 roka dlhšiu než človek, ktorý čaj nepije vôbec alebo len zriedkakedy.

Pravidelní konzumenti zeleného čaju majú tiež o 22% nižšie riziko, že zomrú na srdcovú príhodu alebo mŕtvicu.

Môžu za to polyfenoly

Podľa vedcov nemožno jednoznačne povedať, prečo má zelený čaj tak blahodárny efekt. Zmieňujú však napríklad to, že obsahuje polyfenoly, skupinu chemických zlúčenín, ktoré môžu byť účinné v prevencii srdcových chorôb.

Ochranné účinky čaju boli najvýraznejšie u ľudí pravidelne konzumujúcich čaj. Štúdie mechanizmu naznačujú, že hlavné bioaktívne látky v čaji, konkrétne polyfenoly, sa v tele dlhodobo neuchovávajú. Preto môže byť v prevencii kardiovaskulárnych ochorení potrebný častý príjem čaju po dlhšiu dobu, “ uviedol jeden z autorov štúdie Dr. Dongfeng Gu.


Súvisiace články:

Zelený čaj Matcha dokáže hotové zázraky!

V Japonsku žije rekordný počet ľudí starších ako 100 rokov, majú liek na dlhovekosť?