Lekárnička v košickej lekárni odmietla pacientke vydať predpísanú antikoncepciu. Dôvod jej konania vás prekvapí

Lekárnička údajne pacientke hovorila, že liek škodí jej zdraviu, spôsobuje trombózu a iné závažné ochorenia.
pacienti v lekárni

Zdroj: Unsplash.com

Pani Adriana zažila nepríjemnú skúsenosť v jednej z košických lekárni na Sídlisku Nad jazerom, v ktorej si chcela vybrať elektronický recept na antikoncepciu. Lekárnička jej predpísaný liek odmietla vydať.

Najprv som nechápala, čo to vraví, veď som ho mala riadne predpísaný od mojej doktorky. Opýtala som sa jej, či ten liek nemajú. Zase však odpovedala, že liek mi nevydá z dôvodu svojho presvedčenia,“ opísala situáciu pani Adriana.

Lekárnička si uplatnila výhradu vo svedomí

Lekárnička pani Adriane vraj hovorila, že liek škodí jej zdraviu, spôsobuje trombózu a iné závažné ochorenia. Adriana na to reagovala, že antikoncepciu má predpísanú svojou gynekologičkou a pýtala si k okienku iného pracovníka lekárne.

Lekárnička však podľa slov pani Adriany reagovala odmietavo so slovami, že jej liek nikto nevydá a nikto iný tam nie je.

Pacientka tak odišla do inej lekárne, kde jej predpísanú antikoncepciu vydali, pani Adriana je však z postupu farmaceutky rozhorčená a pýta sa, akým právom jej odmietla vydať liek, na ktorý mala ona nárok.

Podľa zodpovednej farmaceutky lekárne sa takýto prípad za jej desaťročnú prax stal po prvýkrát.

Mali sme jeden hluchý polhodinový úsek, kedy bola jedna kolegyňa chorá a spomínaná zamestnankyňa bola na zástupe. Inak by zákazníka mohla presunúť ku kolegovi. Ide naozaj o výnimočnú situáciu. Náš zamestnávateľ o kolegyni, ktorá si uplatňuje výhradu vo svedomí vie a striedame sa tak, aby pracovníčka mohla presunúť zákazníka ku kolegovi. Musíme si na to dávať do budúcna pozor,“ vysvetlila vedúca farmaceutka lekárne.

Čo je výhrada vo svedomí a kedy si ju môže zdravotnícky pracovník uplatniť?

Výhrada vo svedomí je upravená v etickom kódexe zdravotníckeho pracovníka, ktorý je prílohou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Podľa neho od zdravotníckeho pracovníka nemožno vyžadovať taký výkon alebo spoluúčasť na ňom, ktorý odporuje jeho svedomiu. Výnimkou sú prípady bezprostredného ohrozenia života alebo zdravia osôb.

„Lekárnička je podľa tohto zákona zdravotníckou pracovníčkou a mala právo uplatniť výhradu svedomia pri výkone svojho povolania,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Dodáva, že ak si zdravotnícky pracovník uplatní právo na výhradu svedomia, je povinný o tejto skutočnosti informovať svojho zamestnávateľa, aj svojich pacientov.


Prečítajte si aj:

Vedci vyvíjajú novú antikoncepciu, ktorú stačí užiť iba raz do mesiaca!

Môže za vaše kvasinky nová antikoncepcia?