Vedci majú vzorec na prípravu lepšieho espressa! Stačí menej kávy a viac matematiky

Matematici, fyzici, materiáloví experti a baristi spojili svoje sily, aby zlepšili život kávičkárov.
vzorec na prípravu lepšieho espressa

vimeo.com | Zdroj: Unsplash.com

Kvalita kávy závisí od mnohých faktorov, medzi ne patria napr. odroda a pôvod kávy, jej praženie a tiež chémia vody. Spôsob jej varenia tiež zohráva rozhodujúcu úlohu pri určovaní celkovej chuti kávy.

Najzložitejšie na prípravu je jednoznačne espresso, nakoľko vyžaduje presné merania. Je však súčasťou všetkých kávových ponúk a je napr. aj základom obľúbeného kapučína či latte.

A práve na prípravu dokonalého espressa sa zameral aj medzinárodný výskumný tím, zložený z chemikov, matematikov, materiálových vedcov a nadšencov kávy z piatich krajín.

Spoločne analyzovali štandardnú 20-gramovú pomletú kávu a chceli zistiť, či existuje spôsob, ako by sa proces výroby dobrého espressa dal optimalizovať.

Menej kávy, lepšia chuť

Výskum za zameral na veci, ako je veľkosť namletých zrniečok kávy, tlak vody, ktorý vytvára zariadenie na prípravu espressa, prietok a množstvo celých kávových zŕn, ktoré vstupujú do každej varnej dávky.

Tím výskumníkov sa opieral o elektrochémiu a sledoval, ako sa kofeín a ďalšie molekuly rozpúšťajú v káve.

Následne zostavili matematický vzorec, ktorý umožnil predpovedať a otestovať metriky rôznych spôsobov prípravy espressa.

Výsledok bol jasný. Použitie menšieho množstva kávy viedlo k vyšším výťažkom s menšou rôznorodosťou chutí. Vzorec tiež dáva návod, ako pripraviť espresso rýchlejšie a s menšou spotrebou vody ako obvykle.

Ak namiesto 20 gramov kávy použijete 15 g a zrná nameliete hrubšie, získate dávku espressa, ktoré sa pretláča oveľa rýchlejšie, ale chutí skvele. Namiesto 25 sekúnd by pretláčanie kávy mohlo trvať od siedmych do 14 sekúnd. V konečnom dôsledku však z kávového zrna vyťažíte viac pozitívnych chutí, pričom sila kávy sa dramaticky nezníži. Horké chute, ktoré nechutia, nemajú nikdy šancu preniknúť do šálky, “ hovorí Christopher Hendon, chemik z univerzity v Oregone.

Pozitívom, ktoré táto štúdia ďalej vyzdvihuje, je až 25% zníženie odpadu. Okrem environmentálnych výhod by teda tento matematický vzorec na výrobu kávy, mohol kaviarňam priniesť aj zníženie nákladov.


Mohlo by vás zaujímať:

6 chýb, ktoré robíte pri pití kávy

8 potravín, ktoré vás ráno prebudia lepšie ako káva