Čo pomôže na kašeľ? + 6 základných jedál proti chrípke a nachladnutiu
Ak nás zmohla chrípka, nachladnutie spravidla nemáme chuť na nič, ani na jedlo. Chrípka, nachladnutie, kašeľ môžu prísť v každom ročnom období. Určite to poznáte, zle sa nám dýcha a bolí nás celé telo, jednoducho nás bolí "celý človek“. V tejto situácii je dôležité prijímať výživnú stravu a dostatok tekutín. Iba tak získame potrebné vitamíny, minerálne látky a samozrejme telo dostatočne zavodňovať.
Cibuľový sirup - 1 menšiu cibuľu nakrájame najemno a zalejeme 1 PL medu. Cibuľa po niekoľkých hodinách pustí šťavu a tú užívame 3 x denne 1 ČL.
Cibuľový čaj - pokrájanú cibuľu zalejeme horúcou prevarenou vodou a 10 minút vylúhujeme. Osvedčil sa pri všetkých druhoch kašľa.
Mlieko s medom a maslom - osvedčí sa pri suchom, dráždivom kašli - do teplého mlieka pridáme 1 ČL masla a 1 ČL medu.
Pivo - na dráždivý kašeľ pomáha aj zohriate svetlé pivo.
Majorán, materina dúška a skorocel - upálime si 2 PL cukru na karamel, zalejme ½ litrom vody a keď voda začne vrieť nasypeme bylinky - 1 ČL z každej bylinky a necháme 10 minút vylúhovať.
Recept na protivírusový nápoj – pohár teplej vody, 2 PL jablčného octu a 2 ČL medu, piť 3x denne počas trvania príznakov.
„Koho neuzdravia lieky, toho uzdraví príroda.“ - Hippokratés, staroveký grécky lekár
Ako zavodňovať organizmus pri chorobe?
Obličky potrebujú pre správne fungovanie veľa tekutín, aby z organizmu vyplavovali škodlivé látky. Ideálnym nápojom je čistá voda a čaje, napríklad, zázvorový s medom a citrónom. Účinne nám pomôže čaj šípkový, bazový, prípadne lipový čaj.
Prírodné prostriedky účinne pomôžu pri chrípke, kašľu a pri nachladnutí. V začiatkoch ochorenia môžu celkom účinne nahradiť aj lieky. Mať poruke liečivé bylinky a potraviny, z ktorých si pripravíme liečivé nápoje sa vyplatí. Na uvoľnenie upchatého nosa pomôže naparovanie nad slanou vodou, kloktanie slanou vlažnou vodou, prípadne inhalovanie éterických olejov z ihličnanov alebo eukalyptu.
Kurací vývar ešte nikdy nesklamal. | Zdroj:
Pixabay.com
Mäsový alebo zeleninový vývar - horúca polievka je výživná a liečivá, to je overené. Dokáže uvoľniť nos, eliminuje ďalšie nepríjemné príznaky dýchacích ciest. Okrem toho výborne zavodňuje. Príprava nie náročná, vývar sa varí „sám“ – povaríme mäso a ku koncu pridáme veľa zeleniny, prípadne sa rozhodneme iba pre zeleninový vývar.
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.