Rakovinu sietnice liečia v Česku pomocou injekcie do oka. Ako prvá podstúpila liečbu iba trojročná pacientka!

Zhubný nádor sietnice tzv. retinoblastóm vo väčšine prípadov postihuje detských pacientov. Vyskytuje sa najčastejšie v jednom oku, 20 – 30 % detí má postihnuté obe oči.
liečba rakoviny sietnice pomocou injekcie do oko

Fakultní nemocnice v Motole | Zdroj: Facebook.com

Vôbec prvýkrát v Českej republike využili lekári v pražskej fakultnej nemocnici v Motole metódu injekčného vpravenia cytostatík do oka pacientky so zhubným nádorom sietnice.

Tzv. retinoblastómvo väčšine prípadov postihuje detských pacientov. Prvá liečba novou metódou prebehla u trojročného dievčatka, ktorému nádor diagnostikovali v roku 2019.

"Priemerná veľkosť týchto nádorov, ktoré u detí diagnostikujeme, je dva milimetre. Tento nádor mal ale 9x10x14 milimetrov, "uviedol Pavel Pochop, lekár očnej kliniky pre deti a dospelých v Motole.

Malej pacientke najskôr zavádzali liečivá cez stehenné tepnu, až na jeseň minulého roka využili lekári metódu injekcie priamo do oka, aby dosiahli dostatočné koncentrácie liečiv.

Celý liečebný cyklus bol ukončený približne pred mesiacom a podľa doterajších výsledkov bola liečba nádoru sietnice oka trojročnej pacientky účinná.

Čo je to retinoblastóm?

Retinoblastóm je najčastejší a vysoko zhubný nádor sietnice oka u detí. Až 80 % nádorov vzniká do 4. roka života, po šiestom roku je vznik nádoru výnimočný.

Vyskytuje sa najčastejšie v jednom oku, 20 – 30 % detí má postihnuté obe oči. Nádor vychádza z embryonálnych buniek sietnice a rastie vo vnútri oka, niekedy tvorí viacpočetné ložiská.

Pri veľkom nádore sa zvyšuje vnútroočný tlak. V pokročilejšom štádiu sa šíri aj do očnice, do zrakového nervu, alebo tvorí metastázy najčastejšie do mozgu, kostí a kostnej drene.

Príznaky nádoru sietnice oka u detí

  • keď sa nádor zväčšuje, dieťa začne náhle škúliť na jedno oko
  • belavý odlesk svetla v postihnutom oku
  • šedobelavá zrenica
  • zväčšené, začervenané oko
  • bolesť v oku
  • opuch v okolí oka

Prečítajte si aj:

Toto sú najčastejšie degenerácie oka

Nechajte si skontrolovať zrak!