Hrdina z Wu-chanu: Lekár Li Wenliang, ktorý varoval pred koronavírusom a bol potrestaný, dnes ráno zomrel

Keď ešte pred začiatkom nového roka rozpoznal niekoľko prípadov, ktoré mu pripomínali vírus SARS, a cez sociálnu sieť varoval kolegov, bol vyšetrovaný a potrestaný úradmi.
Hrdina z Wu-chanu: Lekár Li Wenliang

Zdroj: Facebook.com

Lekár Li Wenliang podľahol koronavírusu v piatok, 7.2.2020 v skorých ranných hodinách miestneho času, potvrdila to centrálna nemocnica v meste Wu-han, kde pracoval.

Oftalmológ našej nemocnice Li Wenliang bol počas svojej práce v boji proti epidémii koronavírusu bohužiaľ infikovaný. Zomrel 7. februára o 2:58 hod. po neúspešných pokusoch o oživenie, “ uvádza v stanovisku nemocnica.

Upozornil na koronavírus, ktorý mu neskôr zobral život

Li Wenliang bol v decembri jedným z mnohých údajných „šíriteľov nepravdivých informácií“, ktorých čínské úrady vyšetrovali.

Lekár sa previnil tým, že ešte pred začiatkom nového roka rozpoznal niekoľko prípadov, ktoré mu pripomínali vírus SARS, a cez sociálnu sieť varoval svojich kolegov.

Začiatkom tohto roka lekára navštívili policajti z úradu Verejnej bezpečnosti a bol obvinený z "nepravdivých komentárov", ktoré "vážne narušili spoločenský poriadok".

Koncom januára Li zverejnil kópiu dokumentu, ktorý musel podpísať, a na sociálnej sieti a vysvetlil, čo sa stalo.

Hospitalizovaný bol 12. januára a o niekoľko dní neskôr bol pozitívne testovaný na koronavírus 2019-nCoV.

Smútok a hnev na sociálnych sieťach

Začiatkom štvrtkovej noci niekoľko štátnych médiíinformovalo o Liovej smrti. Prepukol smútok, ktorí ľudia vyjadrovali na čínskych sociálnych médiách.

Nasledovali hodiny zmätku, ústredná nemocnica v meste Wu-chan vydala vyhlásenie, že lekár je stále nažive a v kritickom stave, pričom dodáva, že „sa ho pokúšali resuscitovať“, neskôr nemocnica potvrdila jeho smrť.

Po potvrdení lekárovej smrti zaplavilo sociálne siete rozhorčenie. Objavili sa príspevky ako „Wuhanská vláda dlží ospravedlnenie Dr. Li Wenliangovi“ a „Chceme slobodu prejavu“ .

Každý z nich získal desiatky tisíc zobrazení, až kým nebol vymazaný z výrazne cenzurovanej čínskej sociálnej siete.

Lekára Li Wenlianga ľudia označujú za hrdinu. Nič z toho, na čo upozorňoval, nebol výmysel. Česť jeho pamiatke!


Prečítajte si aj:

10 otázok a odpovedí o koronavíruse, ktoré by mal poznať každý