Víchrica Sabine má prvé obete na životoch, v Tatranskej Bukovine zabila matku s dieťaťom!

Víchrica Sabine dorazila na Slovensko. Najsilnejší vietor sa očakáva na západe, kde aj v nížinách môžu nárazy vetra ojedinele presiahnuť až 100 km/h. Vietor najskôr zosilnie na Záhorí a postupne sa rozfúka na celom západnom Slovensku.
Víchrica Sabine v Tatranskej Bukovine zabila matku s dieťaťom

Zdroj: osp.pl

Víchrica Sabine zabíja

V Európe od včerajšieho dňa vyčíňa víchrica Sabine, ktorá si už vyžiadala aj prvé obete na životoch. Víchrica zabila jednu osobu v Škandinávii, kde silný vietor pri švédskej obci Svenljunga, prevrátil loďku, následkom čoho sa jeden rybár utopil.

K tragédii došlo v Tatranskej Bukovine v Poľsku. Silný vietor strhol strechu, ktorá privalila na parkovisku štyroch ľudí, vrátane dieťaťa. Záchranárom sa nepodarilo oživiť dve osoby, zvyšné dve previezli do nemocnice.

Obeťami sú 52-ročná žena so svojou 15-ročnou dcérou, ťažko zranená je jej ďalšia, 21-ročná dcéra. K tragédii došlo v blízkosti lyžiarskej požičovne pri stredisku Rusinski Wierch.

Dve deti utrpeli zranenia aj v susednej Českej republike. V pražskej mestskej časti Klánovice sa na ihrisku zrútil strom. Zdravotníci z miesta odviezli 15-ročného chlapca a o rok mladšie dievča, ktorých previezli na detskú chirurgiu.

Po 15-tej hodine dorazil búrlivý vietor už aj na naše územie. Na strednom Slovensku sú bez prúdu tisíce domácností.

Najviac zasiahnutými regiónmi sú severná Orava a Kysuce, poruchy však hlásia aj zo Žilinského okresu. Na území Žilinského kraja láme vietor stromy na elektrické vedenia.

Na Lomnickom štíte namerali náraz vetra o sile 162 km/h a na Chopku o sile 151 km/h. Podľa meteorológov by mal vietor na Slovensku už iba slabnúť.

So silným vetrom treba počítať opäť zajtra ráno, kedy by mohli nárazy dosiahnuť rýchlosť okolo 60-70 km/h.

Odporúčania Hasičského a záchranného zboru, ako sa chrániť pred silným vetrom

Prezídium Hasičského a záchranného zboru vydalo odporúčania ako chrániť svoj majetok, ale aj život pred silným vetrom.

  • neparkujte svoje vozidlá na rizikových miestach (pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi, billboardmi)
  • pred príchodom vetra vykonajte doma preventívne opatrenia - pozatvárajte a zaistite okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevnite predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť a ohroziť tým vás a okolie (záhradný nábytok, kvetináče, črepníkové rastliny, náradie, sklenené a plechové predmety a pod.)
  • pre zvieratá žijúce na dvore vytvorte dočasné útočisko - predmety pohybujúce sa pod vplyvom vetra im môžu ublížiť
  • snažte sa zdržiavať v bezpečných objektoch, obmedzte šoférovanie, prechádzky v lese, vyhýbajte sa skrýšam pod stromami či nestabilnými prístreškami a budovami
  • ak sa vo vozidle predsa len nachádzate, voľte pomalú jazdu - silné poryvy vetra môžu vaše vozidlo prevrátiť
  • vyhýbajte sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi, pokiaľ vaše auto zasiahne strom či konár - nechajte to na hasičov
  • poveternostnú situáciu sledujte z bezpečia domova, v žiadnom prípade nechoďte skúmať terén
  • pri volaní na tiesňovú linku majte na pamäti, že najvyššiu hodnotu má život, až potom majetok

Mohlo by vás zaujímať:

Dôležité zásady, ako sa správať pri búrke