Rakovina u detí: rodičia, všímajte si tieto nenápadné príznaky!

Na Slovensku ročne pribudne 180 detských onkologických pacientov. Úspešne sa darí vyliečiť viac ako 80% detí.
rakovina u detí príznaky

zdroj: needpix.com

15.február: Medzinárodný deň detskej rakoviny

Tento deň je dôležitý, aj keď je v tieni toho predchádzajúceho. O láske sa predsa len hovorí ľahšie ako o detskej rakovine.

Pozitívnou správou je, že liečba detských onkologických pacientov je na Slovensku na svetovej úrovni. Úspešne sa u nás vylieči 83 % detí, teda rovnako, ako v rozvinutých krajinách.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie lekári každý rok diagnostikujú rakovinu približne 300-tisíc deťom vo veku od 0 do 19 rokov. V Európe je to asi 35-tisíc detí a na Slovensku asi 180.

I keď v súčasnosti už dokážu v špecializovaných detských onkologických centrách vyliečiť 8 z 10 detí, úmrtnosť na onkologické ochorenia je u nás stále na druhom mieste po úrazoch.

Pre vyliečenie detských pacientov s rakovinou je podľa odborníkov veľmi dôležité, aby bolo ochorenie zachytené včas. Príznaky nádorových ochorení môžu byť na začiatku nešpecifické a u detí sú bežné. Rodičia si môžu všimnúť:

  • únava a bledosť
  • teploty a časté infekcie
  • nevysvetliteľné modriny
  • bolesti dolných končatín
  • bolesti hlavy a brucha
  • nechutenstvo, vracanie, zápcha a hnačky
  • poruchy v správaní či zhoršenie prospechu

Pri pretrvávaní takýchto príznakov netreba váhať a navštíviť s dieťaťom lekára.

Leukémie predstavujú až 30 % všetkých onkologických ochorení u detí

Najčastejšou diagnózou u detských onkologických pacientov u nás aj vo svete sú leukémie, rakovina mozgu, lymfómy a solídne nádory (neuroblastóm a Wilmsov nádor).

Leukémie predstavujú až 30 % všetkých onkologických chorôb detí, pričom najčastejšie ide o akútnu lymfoblastovú leukémiu.

Akútna lymfoblastová leukémia je ročne diagnostikovaná približne 30 deťom na Slovensku. Prognózy na vyliečenie sú veľmi dobré, v súčasnosti je možné kombinovanou liečbou dlhodobo vyliečiť asi 85 – 90 % detí s touto diagnózou.

Liečba detských nádorových ochorení je veľmi náročná, deti ju však väčšinou zvládajú veľmi dobre a po jej ukončení sa vracajú do svojho života.


Prečítajte si aj:

Ako vzniká rakovina?

Môže stres zvýšiť riziko vzniku rakoviny?