Koronavírus a práca na diaľku

Ako súvisí aktuálny svetový problém šírenia nebezpečného Koronavírusu a práca na diaľku? Aktuálna situácia v epicentre ukazuje, že najlepším liekom na vírus je obmedzenie pohybu osôb. To však spôsobuje veľké ekonomické škody.
čínska žena pracujúca na diaľku

lifeofpix.com

Ako uvádzajú viaceré zdroje, mesto Wu-Chanu je uzavreté, a lety či vlaky doň zrušené. Veľa biznisov je zavretých, je obmedzená letová prevádzka.

Podľa agentúry Reuters môže epidémia spôsobiť obrovskej čínskej ekonomike stratu až 4% za tento štvrtok.

Podľa South China Morning Post, takýto stav vydrží väčšina malých a stredných podnikov len 1 mesiac.

koronavírus a práca z domu

Zdroj: YouTube.com

Digitálne pracovisko má byť virtuálnym ekvivalentom fyzického pracoviska.

Takže, ak sú podniky pripravené a už majú vypracované svoje digitálne pracoviská, v prípade nutnosti dokážu lepšie reagovať na prípadné podobné krízové situácie.

Pracovníci, ktorí vedia pracovať aj z iného miesta ako pracoviska, nie sú takmer vôbec obmedzení a dokážu plnohodnotne pracovať z akéhokoľvek miesta. Z domu, dočasného pracoviska alebo dokonca aj dovolenkovej destinácie.

Majú prístup k súborom a dátam, osobné stretávanie sa dá ľahko nahradiť pomocou telekonferencií. To môže firmám pomôcť prekonať obdobie krízy bez straty komunikácie a produkcie.

Samozrejme, toto nie je možné na všetkých pozíciách a komoditách. Do popredia sa môžu dostať aj online služby, ktoré nahradia osobný kontakt ako napríklad konzultácia s lekármi či právnikmi.

Koronavírus a práca na diaľku

Zdroj: YouTube.com

Je veľmi pravdepodobné, že nasledujúce roky bude podobných prípadov pribúdať. Spomeňme len SARS v roku 2003 či MERS v roku 2019. Tu sú informácie ako SARS zasiahla čínsku ekonomiku.

Podniky a firmy by nemali podceňovať svoju prípravu pretože ďalšia epidémia môže vypuknúť kdekoľvek na svete. A ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným.

Veľmi dobre môže pomôcť firmám cloudová technológia ako je Microsoft Office 365, Google alebo Amazon.

Natískajú sa dôležité otázky.

Ako sú slovenské podniky pripravené na takéto situácie? Koľko podnikov sa začalo zaoberať svojou digitálnou transformáciou? Ako sú ľudia vyškolení a pripravení na podobné situácie? Majú firmy vypracované plány pre takéto situácie? Koľko firiem má pripravenú infraštruktúru pre takýto scenár?


Prečítajte si tiež:

Koronavírus na Slovensku: stále aktualizované informácie

Koronavírus: ako ďaleko sa dostane? Vedci zostavili model pravdepodobného šírenia infekcie!