Koronavírus: ako ďaleko sa dostane? Vedci zostavili model pravdepodobného šírenia infekcie!

Vedci pre svoj výskum použili letecké a mobilné dáta cestujúcich, ktorí opustili Wu-chan v kritickom období dvoch týždňov predtým, než bolo mesto uzavreté kvôli epidémii.
koronavírus mapa šírenia vo svete

Zdroj: Flickr.com

Model šírenia infekcie koronavírusom

Dve skupiny výskumníkov analyzovali údaje o linkových letoch z centra nákazy, mesta Wu-chan, ešte pred jeho uzavretím. S ich pomocou vypracovali model budúceho šírenia infekcie koronavírusom, ochorenia COVID-19.

Podľa vedcov hrozí, že sa nákaza dostane aj do krajín, ktoré sú na ňu najhoršie pripravené a nie sú schopné ju včas zachytiť. Do tejto chvíle sa koronavírus mimo Čínu rozšíril už do viac ako 20 štátov sveta.

Zoznam krajín a regiónov, kam smerovalo najviac letov z Wu-chanu a ďalších čínskych miest, postihnutých koronavírusom, zostavili vedci z univerzít v britskom Southamptone a americkom Harvarde.

model šírenia koronavírusu vo svete

zdroj: Twitter WorldPop

Pre svoj výskum použili letecké a mobilné dáta cestujúcich, ktorí mesto opustili v kritickom období dvoch týždňov predtým, než bolo uzavreté kvôli epidémii.

"Odhadli sme, že počas dvoch týždňov pred uzavretím mesta Wu-chan z neho odletelo 59 912 obyvateľov, z ktorých 834 bolo infikovaných," uvádza štúdia.

Podľa štúdie je najviac ohrozenou krajinou Thajsko.

Krajina už ohlásila viac ako 30 prípadov ochorenia COVID-19, ale podľa epidemiológa a autora štúdie Shenga Laia, mohlo z Wu-chanu do Thajska odísť okolo 207 nakazených.

Krajina rovnako ako Taiwan či Austrália už zakázala vstup cudzincom, ktorí sa v posledných 14 dňoch zdržiavali v Číne.

Nákaza sa rozširuje "mimo radar"

Výskumníci tiež upozorňujú, že niektoré štáty, kam podľa modelov vycestovalo veľké množstvo Číňanov, nehlásia zodpovedajúci počet nakazených.

Medzi takéto krajiny patrí napríklad Indonézia, ktorá zatiaľ neoznámila žiadny prípad nákazy koronavírusom, ďalej Malajzia či Kambodža, kam vycestovali desaťtisíce Číňanov.

Je možné, že nakazení sa vyliečili predtým, než mohli byť diagnostikovaní. Vedci sa ale obávajú, že nákaza sa rozširuje "mimo radar" a úrady ju zatiaľ nezachytili. To hrozí aj v prípade Afriky.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) hrozí vysoké riziko nákazy koronavírusom kvôli priamym letom z Číny aj v politicky nestabilných a chudobných štátoch, ako napr. Nigéria, Etiópia, Sudán či Keňa, ktoré ju nemusia zvládnuť.

V celej Afrike je iba osem laboratórií, ktoré sú schopné koronavírus diagnostikovať. Nigéria sa navyše v súčasnosti potýka s horúčkou Lassa, na ktorú už zomrelo 70 ľudí.

WHO už kvôli koronavírusu vyhlásila stav globálnej zdravotnej núdze. Podľa generálneho riaditeľa Tedrosa Adhanoma tak organizácia urobila práve kvôli obavám z rozšírenia vírusu do krajín so slabým zdravotným systémom.


Súvisiace články:

10 ozázok a odpovedí o koronavíruse

Hrdina z Wu-chanu: Lekár Li Wenliang, ktorý varoval pred koronavírusom a bol potrestaný, zomrel