Otrasný prípad šokoval Slovensko: Lekár z Piešťan mal zneužívať maloleté dievčatá a chlapcov! Čo robiť v prípade podozrenia na sexuálne zneužívanie detí?

Gynekológ z piešťanskej nemocnice bol obvinený z trestných činov sexuálneho zneužívania a ohrozovania mravnej výchovy mládeže.
Lekár z Piešťan mal zneužívať maloleté dievčatá a chlapcov!

zdroj: pickpik.com

Policajti z Nového Mesta nad Váhom riešia prípad sexuálneho zneužívania, kde by obeťami mali byť maloleté deti. Gynekológ z piešťanskej nemocnice mal údajne zneužívať dievčatá, aj chlapcov. O prípade informovala TV Markíza.

Polícia zbierala informácie niekoľko mesiacov, vypočúvala údajné obete a ešte koncom minulého roka obvinila muža z trestných činov sexuálneho zneužívania a ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

Lekár mal údajne zneužívať 12 až 13-ročné dievčatá a dokonca aj maloletých chlapcov. Stretával sa s nimi na Myjave, odkiaľ pochádza.

Gynekológ sa mal podľa informácií TV Markíza stretávať aj s 12-ročným dievčaťom, ktoré s ním vraj aj otehotnelo. Dieťa má mať už 9 mesiacov.

"Vzhľadom na momentálny priebeh procesných úkonov a citlivosť prípadu sa nebudeme k veci vyjadrovať," uviedla trenčianska policajná hovorkyňa Danka Adamíková.

Čo robiť v prípade podozrenia na sexuálne zneužívanie detí?

Každá osoba, ktorá má odôvodnené podozrenie, že dochádza k sexuálnemu zneužívaniu dieťaťa, je pre dieťa dôležitá ako osoba, ktorej môže dieťa dôverovať, ale určite by mala požiadať o odbornú pomoc.

Keď vo vás skrsne podozrenie na sexuálne zneužívanie dieťaťa, znamená to, že ste spozorovali niečo, čo môže trvať už roky. Pri nadväzovaní kontaktu s dieťaťom, pri získavaní jeho dôvery, aby vedelo, že s vami môže hovoriť o svojich problémoch a pocitoch, môže pomôcť, keď budete hovoriť o „dobrých a zlých tajomstvách“.

„Dobré“ tajomstvá sú fajn. No tajomstvá, ktoré vyvolávajú nepríjemné, ťaživé alebo čudné pocity, sú „zlé“ a treba o nich hovoriť.

Na web stránke Koordinačno-metodické centra pre prevenciu násilia na ženách (KMC) nájdete množstvo užitočných informácií týkajúcich sa témy sexuálneho zneužívania detí.

Pokiaľ máte len podozrenie na sexuálne zneužívanie detí, centrum odporúča rešpektovať tieto pravidlá:

  • Zachovajte pokoj.
  • Nepodnikajte žiadne unáhlené kroky.
  • Terapia neochráni dieťa pred zneužívaním.
  • V prípadoch sexuálneho zneužívania nikto nemôže pomáhať sám.
  • Je potrebná spolupráca medzi pomáhajúcimi profesiami a inštitúciami.
  • Deti potrebujú obvykle veľa času, kým začnú rozprávať o zneužívaní, a iba zriedkavo vyrozprávajú všetko naraz. Musíte brať do úvahy, že sú pod obrovským tlakom, pretože sú závislé od páchateľa a chcú byť voči nemu lojálne.
  • Rodinu ani podozrivého nesmiete predčasne konfrontovať s podozrením. Inak sa môže stať, že sa zvýši tlak na dieťa, aby nič neprezradilo, a že mu zabránia v kontakte s vami.
  • Ku konfrontačnému rozhovoru má dôjsť až v procese odhaľovania zneužívania a majú ho naplánovať a viesť odborníčky a odborníci na túto problematiku.

Prečítajte si aj:

Znaky, podľa ktorých spoznáte sexuálne zneužívané deti

6 smutných príčin tehotenstva tínedžeriek