Liek na koronavírus začali v Amerike testovať na pacientoch! WHO ho označila za "najsľubnejšieho kandidáta" na liek proti chorobe COVID-19

Na ochorenie COVID-19 zatiaľ neexistuje žiadny liek, ani vakcína. Lekári tak pacientom nakazeným koronavírusom podávajú len prípravky, ktoré zmierňujú symptómy choroby.
Liek na koronavírus začali v Amerike testovať na pacientoch

zdroj: pxfuel.com

V americkom štáte Nebraska začali klinické testy lieku remdesivir, ktorý by mohol pomôcť ľuďom nakazeným novým typom koronavírusu.

Na jeho vývoji sa podieľal aj Čech Tomáš Cihlář.

Lekári chcú do testov zapojiť celkom 400 ľudí v 50 krajinách sveta. Polovici z nich pritom dajú liek remdesivir, zatiaľ čo zvyšku bude podané len placebo, teda látka bez účinku, upravená do rovnakej podoby ako liek.

Prvým účastníkom testu v USA je nakazený Američan vo fakultnej nemocnici Univerzity v Nebraske, ktorý bol nedávno evakuovaný z výletnej lode Diamond Princess.

Do štúdie sa však budú môcť zapojiť všetci pacienti hospitalizovaní s ochorením COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje.

Jedinou podmienkou je, že musia vykazovať aspoň mierne symptómy nákazy. Na ochorenie COVID-19 zatiaľ neexistuje žiadny liek, ani vakcína.

Lekári tak nakazeným podávajú len prípravky, ktoré zmierňujú symptómy choroby podobnej zápalu pľúc, medzi ktoré patrí horúčka, kašeľ a dýchavičnosť.

V ťažkých prípadoch pomáhajú pacientom s dýchaním či okysličovaním krvi prístroje, aby sa zmiernila námaha pľúc a srdca.

V Číne, odkiaľ sa nový koronavírus šíri, a kde má najviac obetí, začali dve podobné štúdie už skôr.

Predmetom jednej z nich je takisto remdesivir, druhá sa týka možného využitia liekov proti vírusu HIV, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila v januári remdesivir za "najsľubnejšieho kandidáta" na liek proti chorobe COVID-19.

Remdesivir už lekári v USA využili pri liečbe malého počtu pacientov. Jedným z nich bol muž v štáte Washington nakazený novým koronavírusu, ktorý sa následne vyliečil.

Nie je však priamo preukázateľné, že za jeho zotavením stál práve spomínaný liek.


Súvisiace články:

Prísnejšie kontroly kvôli koronavírusu na letisku v Bratislave!

10 otázok a odpovedí o koronavíruse, ktoré by mal poznať každý!