Melanóm oka – ďalší dôvod prečo nezanedbávať preventívne prehliadky

Nie ste fanúšik preventívnych prehliadok u očného lekára? Ich podceňovanie môžete trpko oľutovať. Komplexné vyšetrenie zraku dokáže odhaliť nebezpečné ochorenia, ktoré sa môžu vyvíjať aj bez akýchkoľvek príznakov. Medzi také patrí aj melanóm oka. V počiatočných fázach nebolí, môže byť však príčinou slepoty či úmrtia.

Melanóm oka je najagresívnejším očným nádorom

Melanóm sa spomína najmä v súvislosti s kožou. Menej častý, o to však nebezpečnejší, sa môže vyskytnúť aj v očiach. Podobne ako ten kožný, aj očný melanóm je výsledkom nekontrolovane bujnejúcich pigmentových buniek, melanocytov, ktoré sa nachádzajú vo viacerých štruktúrach oka. Môže rásť na povrchu oka alebo v jeho vnútri. Ak rastie na povrchu oka, je viditeľný už v ranom štádiu, náročnejšie je zistiť vnútroočný melanóm, ktorý vyrastá z vrstvy sietnice.

Až asi 95 % všetkých vnútroočných nádorov pripadá práve na malígny melanóm oka. Ak sa vyvíja v častiach, ktoré nebránia videniu, môže trvať aj 3-5 rokov, kým sa začne prejavovať zhoršeným videním, sčervenaním oka či bolesťou. V tom čase je jeho liečba už náročnejšia a môže byť príčinou metastáz na pľúcach, kostiach, pečeni či mozgu.

Najviac očných nádorov sa vyskytuje v cievovke, vnútroočný melanóm môže postihovať tiež dúhovku a vráskovcové teleso. Jediný očný nádor, ktorý je možné spozorovať voľným okom, je na dúhovke. Melanóm na dúhovke je polmesiačikovitého tvaru. Postupne tmavá škvrna rastie a v neskoršom štádiu začne deformovať pôvodne okrúhlu zrenicu. Znakom, že melanóm už tlačí na niektoré štruktúry oka je, že je zrenica rozšírená alebo naopak zúžená, prípadne, že je vysunutá zo stredu. Nasleduje zhoršenie videnia a bolesť.

Ohrozenou skupinou sú aj mladí ľudia vo veku 25 rokov

Melanóm oka postihuje najmä ľudí vo veku nad 45 rokov. Ohrozenými sú však všetci ľudia nad 25 rokov. Väčšie riziko vzniku je u ľudí bielej rasy so slabým pigmentom a svetlými očami. Príčinou vzniku melanómu môže byť genetika, ale aj vonkajšie vplyvy ako agresívne slnečné žiarenie či časté trávenie času pri umelom svetle.

Očné vyšetrenie je základom prevencie

Očný melanóm nie je jediným očným ochorením, ktoré sa môže vyvíjať bez príznakov. Podobne na tom sú aj glaukóm či katarakta, ktoré môžu zapríčiniť úplnú stratu zraku. Z toho dôvodu sú pravidelné komplexné očné vyšetrenia skutočne užitočné a potrebné. Zároveň, pri vyšetrení zraku je možné zistiť aj iné vážne ochorenia ako napríklad cukrovku, TBC, HIV či sklerózu multiplex.

Okrem preventívnych prehliadok si môžete pomôcť aj dodržiavaním nasledovných zásad:

  • chráňte si oči slnečnými okuliarmi s kvalitnou UV ochranou
  • navštívte lekára v prípade, že máte výpadky v zornom uhle, keď ste si všimli zmeny vo videní, ak oko nereaguje na osvit alebo ste na oku spozorovali farebnú škvrnu
  • nesnažte sa svojpomocne liečiť zápaly na očiach
  • ak sa vám na mihalniciach či v okolí oka objavilo niečo ako bradavica, čo mení počas týždňov svoj tvar či farbu alebo máte niečo, čo vám pripomína jačmeň, ktorý sa nevyliečil, prípadne sa opakuje, návštevu lekára taktiež neodkladajte

V závislosti od štádia choroby sa pri liečbe aplikuje chemoterapia, ožarovanie či chirurgický zákrok. V niektorých prípadoch, napríklad pri nádoroch dúhovky, liečba môže spočívať tiež v jeho pravidelnom sledovaní a vyšetrovaní štrbinovou lampou či v podávaní kontrastnej látky do žily.

Na rozdiel od minulosti, keď sa k radikálnemu riešeniu – vybratiu celého oka, pristupovalo relatívne často, dnes sa väčšinou využívajú moderné metódy laserovej operácie očí, prípadne sa do oka aplikuje jemný rádioaktívny pliešok. Ten pôsobí na nádor tým, že uvoľňuje do oka žiarenie.


Neprehliadnite tento článok:

Refrakčné chyby oka - ďalekozrakosť, krátkozrakosť, astigmatizmus