Inkubačná doba nového koronavírusu SARS-CoV-2 je 5 dní, tvrdia vedci v novej štúdii

Štúdia zároveň potvrdzuje, že súčasné nastavenie 14-dňového karanténneho obdobia, je optimálny časový úsek pre izoláciu po podozrení na vystavenie koronavírusu, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19.
Inkubačná doba nového koronavírusu SARS-CoV-2 , ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19 , je 5 dní.

Zdroj: Pixabay.com

Inkubačná doba koronavírusu SARS-CoV-2

Nová štúdia uskutočnená výskumníkmi z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health naznačuje, že priemerná inkubačná doba nového koronavírusu SARS-CoV-2 , ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19 , je 5 dní.

Štúdia potvrdzuje súčasné nastavenie 14-dňového karanténneho obdobia ako optimálny časový úsek pre izoláciu po podozrení na vystavenie koronavírusu SARS-CoV-2.

Na základe našej analýzy verejne dostupných údajov je súčasné odporúčanie 14 dňovej karantény pre aktívne monitorovanie primerané, hoci by z dlhodobého hľadiska mohli byť niektoré prípady nezachytené,“ vysvetľuje Justin Lessler, hlavný autor novej štúdie.

Inkubačná doba je čas medzi počiatočným vystavením patogénnemu organizmu a výskytom symptómov u hostiteľa, pričom sa môže výrazne líšiť v závislosti od typu choroby.

Vedci v štúdii analyzovali 181 prípadov z Číny a ďalších krajín, ktoré boli zistené pred 24. februárom. Väčšina prípadov zahŕňala ľudí, ktorí cestovali do alebo z Wu-chanu, alebo boli v čínskej provincii Hubei, kde sa epicentrum nákazy, mesto Wu-chan, nachádza.

Štúdia ďalej vysvetľuje, že u približne 97,5% ľudí, u ktorých sa objavia príznaky infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, sa tak stane do 11,5 dňa po vystavení nákaze.

Vedci odhadujú, že na každých 10 000 jedincov, ktorí boli v karanténe počas 14 dní, by sa po prepustení z karantény objavili symptómy iba asi u 101 z nich.

Zistenia boli publikované v časopise Annals of Internal Medicine.

Zatiaľ čo symptomatické štádium choroby je často vnímané ako najviac prenosné štádium, napríklad pri kašli, nie je jasné, kedy sa osoba s ochorením COVID-19 stane infekčnou, a tiež nie je presne známe, nakoľko nákazlivá je infikovaná osoba počas asymptomatickej inkubačnej fázy.

Inkubačná doba pre nový koronavírus SARS-CoV-2 je teda podľa vedcov v rovnakom rozmedzí ako SARS-CoV, iný koronavírus infikujúci človeka, ktorý vyčíňal v južnej Číne a Hongkongu v rokoch 2002-2004.


Viac aktuálnych správ o koronavíruse:

Lekár z talianskej Lombardie: Nemôžeme pomôcť všetkým s koronavírusom, rozhodujeme sa ako počas vojny!

Odporúčania Slovenskej lekárnickej komory v súvislosti s koronavírusom: predpisovanie liekov, využívanie e-receptov a návšteva lekárne