Elektronický recept (eRecept): ako funguje a prečo sa oplatí ho využívať?

Táto služba umožňuje ľuďom zavolať svojmu lekárovi z domu a nemusia ho navštíviť v ambulancii. Elektronické predpisovanie a vydávanie liekov aj takýmto spôsobom prispieva k zvýšeniu bezpečnosti v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom SARS-CoV-2.
Elektronické predpisovanie a vydávanie liekov aj takýmto spôsobom prispieva k zvýšeniu bezpečnosti v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom SARS-CoV-2.

zdroj: freepik.com

Slovenská lekárnícka komora (SLeK) vydala nedávno v súvislosti so šírením koronavírusu SARS-CoV-2 odporúčanie nechodiť k lekárovi osobne, ak to nie je nutné, a využívať predpisovanie liekov cez e-recept.

SLeK tiež odporúča požiadať (ideálne telefonicky, alebo mailom) predpisujúceho lekára o predpísanie elektronického receptu s maximálnym možným množstvom užívaných liekov. (množstvo sa líši v závislosti od druhov predpisovaných liekov)

Po predpísaní liekov je tiež vhodné telefonicky kontaktovať vášho lekárnika a informovať sa o aktuálnej dostupnosti predpísaných liekov, aby ste v prípade nedostupnosti lieku nemuseli navštíviť viac lekární, prípadne sa do lekárne opakovane vrátiť.

Čo je eRecept?

eRecept je ekvivalentom klasického papierového receptu, pričom lekár vykonáva predpis rovnako ako doteraz.

V postupe predpisovania lieku sa v zásade nič nemení. Lekár po vyšetrení pacientovi predpisuje požadované lieky, pri ktorých si v systéme overí ich prípadnú duplicitu, možnú interakciu s inými liekmi a ďalšie potrebné informácie.

Kde je možné vyzdvihnúť si lieky predpísané na e-recept?

Lieky si môžete vyzdvihnúť v ktorejkoľvek lekárni – do systému sú už pripojené všetky lekárne na Slovensku.

Čo je potrebné k vyzdvihnutiu liekov na eRecept?

Stačí ak pacient v lekárni alebo výdajni zdravotníckych pomôcok predloží svoj identifikačný preukaz (preukaz poistenca či občiansky preukaz s elektronickým čipom).

Po identifikácii pacienta zobrazí systém lekárnikovi alebo výdajcovi zdravotníckych pomôcok všetky jeho predpísané nevydané lieky/zdravotnícke pomôcky/dietetické potraviny.

Aké sú výhody eReceptu?

  • šetrí čas lekárom aj chronicky chorým pacientom

  • môže pomôcť znížiť počet pacientov v ambulanciách

  • vďaka tejto službe sa už lekár nemusí pýtať na to, aké lieky pacient užíva. Všetky potrebné informácie nájde vo svojom informačnom systéme

  • vďaka funkcii eRecept môže lekár nájsť informácie o generickej preskripcii, teda o liekoch, ktoré sú rovnako účinné, no lacnejšie než „konkurenčné“


Mohlo by vás zaujímať:

Nakupujete lieky na internete? Takto si overíte dôveryhodnosť online lekárne

S čím všetkým vám pomôže lekárnik?