Nakupujete lieky na internete? Takto si overíte dôveryhodnosť online lekárne

Aj keď na internete v dnešnej dobe zoženiete takmer všetko, pri liekoch by ste mali byť zvlášť opatrní. Na Slovensku je povolený internetový predaj len voľnopredajných liekov s platnou registráciou. Takýto predaj navyše môže vykonávať len schválená internetová lekáreň.
lieky na internete

Zdroj: Pixabay.com

Štátny ústav pre kontrolu liečiv pravidelne upozorňuje na nákupy liekov z neoverených zdrojov. V takzvanej nelegálnej internetovej lekárni si najčastejšie kúpite lieky na erektilnú dysfunkciu, prípravky na chudnutie, potratové súpravy či antidepresíva.

Takéto lieky sú často falšované a predstavujú veľké zdravotné riziko! Ich účinky nie sú klinicky overené a môžu byť zdraviu škodlivé.

Kto môže predávať lieky cez internet?

  • len držitelia povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti vo verejnej lekárni alebo vo výdajni zdravotníckych potrieb
  • držiteľ povolenia musí spĺňať viaceré podmienky vrátane doručenia zásielky tak, aby sa zachovala jej kvalita
  • zoznam lekární, ktoré môžu predávať na internete, je zverejnený na stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv

V prípade, že potrebujete liek na predpis, navštívte svojho obvodného lekára. Ak potrebujte voľnopredajný liek, môžete si ho kúpiť aj na internete, vždy však z overenej lekárne.

Ako spoznať dôveryhodnú lekáreň?

Európska únia zaviedla spoločné logo, ktoré slúži na overenie internetovej lekárne a bezpečný nákup liekov, či zdravotníckych pomôcok na internete.

bezpečný nákup liekov na internete

zdroj: facebook ŠÚKL

Logo je pre všetky členské štáty rovnaké, mení sa len vlajka a jazyk podľa jednotlivých štátov. Po kliknutí na logo budete presmerovaní na stránku štátneho ústavu, kde je zoznam lekární s povolením na internetový výdaj.

Na tieto stránky sa dajte pozor!

  • agresívna vtieravá reklama
  • neustále blikajúce okná, ktoré možno zrušiť len vypnutím prehliadača
  • zväčša má predajca nezverejnenú adresu
  • na stránke nie je zverejnené povolenie na predaj liekov
  • ponúkajú aj lieky na predpis
  • ceny liekov sú výrazne nižšie ako v serióznych online obchodoch
  • emailové spamy
  • nevyžiadaná elektronická pošta ponúkajúca zázračné lieky za podozrivo nízke ceny
  • takéto ponuky nikdy neposielajú výrobcovia pravých liekov, keďže takúto reklamu zákon neumožňuje

Štátny ústav pre kontrolu liečiv odporúča lieky na internete vždy nakupovať len na overených stránkach, inak riskujete nákup falšovaných liekov a ohrozujete tak svoje zdravie.

Ročne sa na hraniciach Európskej únie zachytí okolo 30 miliónov falošných liekov. Odhaliť pritom, že sa jedná o falzifikát, nie je vôbec jednoduché. Falošné lieky sú totiž vyrábané s cieľom čo najviac sa priblížiť ich originálu.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že falošné lieky tvoria okolo 8 až 10 % z celkovej distribúcie liekov vo svete, v niektorých krajinách je to až 25 %.


Prečítajte si aj:

S čím vám môže pomôcť lekárnik?

Doplatky za lieky sú vyššie!