Vakcíny a liek na koronavírus: Všetko, čo potrebujete vedieť

Zatiaľ čo sa zdravotnícki odborníci a vlády mnohých krajín snažia spomaliť šírenie vírusu, vedci sústreďujú všetku svoju pozornosť na skúmanie koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje potenciálne smrteľné ochorenie COVID-19. Čo je to vakcína, čo obsahuje, kto vakcíny vlastne vyvíja? Oplatí sa čakať na liek proti koronavírusu?
vývoj vakcíny a lieku na koronavírus

zdroj: piqsels.com

Vedci sa už niekoľko mesiacov snažia lepšie porozumieť genetickému zloženiu vírusu, spôsobu, akým infikuje bunky a prísť na spôsob, ako ich účinne liečiť.

V súčasnosti stále neexistuje liek proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa rozšírilo na všetky kontinenty okrem Antarktídy, a lekári podávajú infikovaným iba symtomatickú liečbu, teda liečia iba príznaky ochorenia.

Vývoj nových očkovacích látok si vyžaduje určitý čas a pred ich bežným použitím u ľudí sa musia dôkladne testovať a potvrdiť pomocou klinických skúšok.

Anthony Fauci, riaditeľ Národného ústavu pre alergiu a infekčné choroby v USA, uviedol, že vývoj vakcíny proti ochoreniu COVID-19, bude trvať najmenej rok až 18 mesiacov.

Čo je to vakcína?

Vakcína je spôsob liečby zameraný na stimuláciu imunitného systému tela v boji proti infekčným patogénom, ako sú baktérie a vírusy.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú „jedným z najúčinnejších spôsobov prevencie chorôb“.

Vakcíny sú akýmsi “múdrym podvodníkom.“ Prinútia telo, aby si myslelo, že je infikované, a tak stimulujú jeho imunitnú reakciu.

Napríklad vakcína proti osýpkam podvedie telo, aby si myslelo, že má osýpky. Ak ste očkovaní proti osýpkam, vaše telo si vytvorí akýsi “záznam o víruse osýpok.“

Ak s ním v budúcnosti prídete do kontaktu, imunitný systém tela je pripravený prekonať ho skôr, ako ochoriete.

Čo obsahuje vakcína?

Vakcíny obsahujú zmes rôznych prísad v závislosti od ich typu a toho, akým spôsobom majú vyvolať imunitnú odpoveď. Medzi všetkými však existuje určitá zhoda.

Najdôležitejšou zložkou vakcíny je antigén. Toto je časť vakcíny, ktorú telo dokáže rozpoznať ako cudzorodú látku. V závislosti od typu vakcíny môžu antigénom byť molekuly vírusov, ako je reťazec DNA alebo proteín, ale tiež oslabené verzie živých vírusov.

Napríklad vakcína proti osýpkam obsahuje oslabenú verziu vírusu osýpok. Keď pacient dostane vakcínu proti osýpkam, jeho imunitný systém rozpozná proteín prítomný vo víruse osýpok a naučí sa s ním bojovať.

Druhou dôležitou zložkou je adjuvans. Adjuvans je látka, ktorá stimuluje imunitnú odpoveď organizmu na antigén. Či vakcína obsahuje adjuvans alebo nie, závisí od typu vakcíny.

Aj pri vývoji vakcíny proti ochoreniu COVID-19, musia vedci nájsť životaschopný antigén, ktorý bude stimulovať imunitný systém tela, v obrane proti infekcii.

Vývoj vakcíny proti ochoreniu COVID-19

Patogén SARS-CoV-2 patrí do rodiny vírusov známych ako koronavírusy. Skupina vírusov dostala toto meno , pretože pod mikroskopom sa objavujú s korunou a podobnými projekciami na ich povrchu.

Pri vývoji vakcíny, ktorá cieli na koronavírus SARS-CoV-2, vedci pozorne sledujú tieto projekcie. Projekcie umožňujú vírusu vstúpiť do ľudských buniek, kde sa môže replikovať a vytvárať si kópie.

Vedci dokázali zmapovať projekcie vírusu, známe ako „S“ proteíny (Spike proteins) v 3D, a výskum naznačuje, že by mohli byť životaschopným antigénom v akejkoľvek vakcíne proti koronavírusu.

S-proteín prevláda v koronavírusoch, s ktorými svet už bojoval v minulosti , vrátane toho, ktorý spôsobil vypuknutie epidémie SARS v Číne v rokoch 2002-2003.

To vedcom umožnilo začať s tvorbou vakcín proti časti S-proteínu a ich testovanie na zvieratách už preukázalo, že môžu vytvárať imunitnú odpoveď.

Biotechnologické spoločnosti dokázali pomerne rýchlo vytvoriť aj nové návrhy vakcín proti koronavírusu SARS-CoV-2. Postupovali tak, že zobrali kus genetického kódu pre proteín S a spojili ho s nanočasticami, ktoré sa môžu vstreknúť do tela.

Hľadanie lieku na ochorenie COVID-19

Imperial College London navrhuje podobnú vakcínu s použitím RNA (genetického kódu) z koronavírusu.

Biotechnologická spoločnosť v Pensylvánii zase vytvára vlákna DNA, ktoré by mali stimulovať imunitnú odpoveď.

Johnson & Johnson a francúzsky farmaceutický gigant Sanofi spolupracujú s Úradom pre biomedicínsky výskum a vývoj v USA na vývoji vlastných vakcín.

Sanofi plánuje zmiešať DNA koronavírusu s genetickým materiálom z neškodného vírusu, zatiaľ čo spoločnosť Johnson & Johnson sa pokúsi deaktivovať koronavírus SARS-CoV-2, čím v podstate “vypne “ jeho schopnosť spôsobovať choroby a zároveň zabezpečí, že stále stimuluje imunitný systém.

Vakcínu proti koronavírusu, ktorá sa momentálne javí ako najsľubnejšia aj najpripravenejšia pre výrobu, má kalifornská spoločnosť Gilead Sciences.

Remdesivir, pôvodne vyvinutý proti vírusu ebola, sa ale v konkurencii s inými pripravovanými liekmi v minulosti nepresadil.

Tento liek zatiaľ nebol schválený a nie je špecificky určený na ničenie koronavírusu SARS-CoV-2. Namiesto toho funguje tak, že vyradí konkrétny mechanizmus vírusu, známy ako „RNA polymeráza“, ktorý slúži na replikáciu (rozmnožovanie) mnohých vírusov.

V minulosti sa preukázal ako účinný v ľudských bunkách a na myšacích modeloch. O jeho účinnosti sa stále diskutuje a bude potrebná oveľa presnejšia štúdia predtým, ako sa stane všeobecnou liečbou proti koronavírusu SARS-CoV-2.

V súčasnosti teda nie je dobrý nápad spoliehať sa na vakcínu , ktorá zastaví pandémiu koronavírusu, pretože je podľa odborníkov vzdialená ešte mnoho mesiacov.

Najlepším spôsobom, ako nateraz zastaviť šírenie koronavírusu, je pokračovať v dodržiavaní správnej osobnej hygieny a obmedziť stretávanie s ostatnými ľuďmi.

Pomôcť sebe, ale aj svojmu okoliu, môžete aj výrobou ochranného rúška či dezinfekčného gélu na ruky doma.


Prečítajte si aj:

Ako postupuje koronavírus v tele? Pľúca prestávajú dodávať kyslík, organizmus sa rozpadá ako domino!

Inkubačná doba nového koronavírusu SARS-CoV-2 je 5 dní, tvrdia vedci v novej štúdii