Boj s koronavírusom: 5 pozitívnych správ zo Slovenska a Česka, ktoré vás potešia!

Pozitívne správy sa týkajú pľúcnych ventilárorov, potrebných pre pacientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, výroby rúšok, testov na zistenie koronavírusu SARS-CoV-2, ale aj prvých vyliečených z nákazy!
5 pozitívnych správ v boji s koronavírusom zo Slovenska a Česka, ktoré vás potešia!

zdroj: piqsels.com

Boj so šíriacim sa koronavírusom SARS-CoV-2 je náročný, pre každého z nás možno iným spôsobom. Každý deň počúvame správy o stále sa zvyšujúcom počte nakazených a o nových prijatých obmedzeniach pre obyvateľov, čo nám na pozitívnom myslení rozhodne nepridáva.

Preto sme sa rozhodli, upozorniť vás na málo spomínané “silné zbrane“, ktoré má naše malé Slovensko, rovnako ako aj nás najbližší sused Česká republika, pripravené do boja s pandémiou koronavírusu.

1. Česká republika má prvých troch pacientov, ktorí sa vyliečili z nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2!

Pacienti, ktorí boli hospitalizovaní v nemocnici v Ústí nad Labem a vyliečili sa z ochorenia COVID-19, sú traja ľudia zo severočeského mesta Děčín. Boli medzi prvými nakazenými novým typom koronavírusu v Česku.

2. Pľúcne ventilátory, potrebné pre pacientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, vyrába slovenská firma zo Starej Turej!

Potrebujú ich najmä pacienti, ktorí majú po infekcii koronavírusom ťažký priebeh ochorenia. Zvyčajne dostanú aj bakteriálnu infekciu s ťažkým zápalom pľúc.

Vtedy musia byť zvyčajne hospitalizovaní na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) napojení na pľúcne ventilátory (umelú pľúcnu ventiláciu).

Vláda avizovala, že Slovensko má pripravených vyše 1000 pľúcnych ventilátorov a plánuje dokúpiť ešte ďalších sto. Jedna umelá ventilácia tak pripadá na 5450 obyvateľov Slovenska.

V porovnaní s Talianskom, kde je pandémia koronavírusu výrazne horšia, máme k dispozícii zhruba trojnásobne viac pľúcnych ventilácií.

3. Len štvrtina pacientov infikovaných koronavírusom musí byť hospitalizovaná v slovenských nemocniciach, zvyšok je v domácej karanténe!

Premiér Peter Pellegrini, poverený vedením rezortu zdravotníctva, v utorok 17.3.2020 uviedol:

Toho času evidujeme 84 nakazených pacientov. Z toho 22 ľudí leží v slovenských nemocniciach, dvaja z nich sú momentálne na jednotke intenzívnej starostlivosti bez potreby umelej pľúcnej ventilácie. Zvyšok je v domácej karanténe s ľahším priebehom ochorenia,” uviedol Pellegrini.

4. Česká lekárka vyvinula jednoduchší test na zistenie koronavírusu!

Česká virologička Soňa Peková prišla s jednoduchšou metódou testovania ľudí na koronavírus.

Jej test by mal byť jednoduchší ako doteraz používané, výsledok je rovnako známy za päť-šesť hodín. Návod ponúka zadarmo všetkým diagnostickým laboratóriám, ktoré oň prejavia záujem.

5. Slovenská firma vyrobila asi 70-tisíc rúšok!

Dnes, 17.3.2020, sa začala distribúcia rúšok vyrábaných slovenskou firmou Zornica do skladov Štátnych hmotných rezerv.

Cez vyššie územné celky bude v prvej várke distribuovaných asi 70-tisíc rúšok, rukavíc a návlekov na obuv pre ambulantných lekárov.

Postupne sa rúška začnú dodávať aj pre obchody a služby. K Zornici sa pridáva s výrobou rúšok aj susedný závod a kapacita sa tak výrazne zvýši.


Užitočné články k téme koronavírus:

Ako si vyrobiť rúško doma? Jednoduchý postup, potrebujete iba týchto 5 vecí!

Vakcíny a liek na koronavírus: Všetko, čo potrebujete vedieť!

Ako si vyrobiť dezinfekčný gél na ruky doma? Potrebujete iba tieto 3 ingrediencie!