Dievčatku s neuroblastómom pomohla jej vlastná pupočníková krv! Prečítajte si odkaz jej otca všetkým budúcim rodičom

Letti nemala ani dva roky, keď sa jej život otočil naruby. Dovtedy zdravé dievčatko muselo spolu s rodičmi prekonať náročnú cestu k uzdraveniu. Aj keď pri narodení Letti nemali jej rodičia závažný dôvod pre uchovanie pupočníkovej krvi, rozhodli sa tak, a dnes už vedia, že urobili najlepšie rozhodnutie.
Dievčatko s neuroblastómom zachránila transplantácia vlastnej pupočníkovej krvi!

Zdroj: súkr.archív

Od podozrenia na pruh k úspešnej liečbe neuroblastómu 4. štádia

Letiin príbeh sa začal nevinne v septembri roku 2016. Pri bežnom vyšetrení sa pediatrovi nepozdávala Lettiina brušná dutina, a tak s podozrením na pruh (herniu) podstúpila ďalšie vyšetrenia.

Pri ultrazvuku však lekári nič nenašli, no odporučili kontrolu o 5 mesiacov. Práve na ďalšom kontrolnom vyšetrení, 10. marca 2017, sa ukázalo, že Letti má zväčšenú ľavú obličku so zhubným útvarom.

Lekári sa okamžite spojili s onkologickým oddelením nemocnice v Miškovci, kde predbežne potvrdili, že by mohlo ísť o Wilmsov tumor– vo všeobecnosti dobre liečiteľné zhubné ochorenie, štatisticky až s 80 %-nou úspešnosťou liečby.

Povedali nám, aby sme nasledujúce dni trávili s dcérkou čo najviac vonku, pretože nás čakajú rôzne zákroky v nemocnici,“ spomína Lettiin otec.

Dievčatko podstúpilo rôzne vyšetrenia a začalo s chemoterapiou, no liečba nezaberala. Medzičasom sa objavili aj metastázy, čím sa ukázalo, že ochorenie, ktorému Letti čelí, je zrejme závažnejšie.

Po histologickom vyšetrení vzoriek nálezu sa v polovici mája 2017 definitívne potvrdilo, že čelíme vážnejšiemu ochoreniu, a to štvrtému štádiu neuroblastómu. Zároveň sme sa od lekára dozvedeli, že existuje len 30 %-ná pravdepodobnosť uzdravenia. Ak však bude operácia vedúca k odstráneniu nádoru úspešná, pravdepodobnosť by sa mohla zvýšiť na 50 %,“ dodáva otec so slzami v očiach.

transplantácia pupočníkovej krvi zachránila Letti život

Statočná Letti v nemocnici a po vyliečení. | Zdroj: súkr.archív

Do leta 2017 bola Letti stále v nemocnici, avšak liečba nenapredovala podľa očakávaní. Hrdinsky zvládla všetky chemoterapie, no veľkosť jej nádoru sa prakticky nezmenila.

Malá bojovníčka zvládla aj takmer 7-hodinovú operáciu v nemocnici Borsod-Abaúj-Zemplén v Miškovci, pri ktorej sa lekárom podarilo odstrániť všetky nádorové tkanivá.

Vzhľadom na štádium ochorenia jej však lekári museli spolu s nádorom odstrániť aj celú ľavú obličku.

Keďže neuroblastóm je ochorením s veľmi vysokým rizikom recidívy s metastázami, bolo nutné, aby Letti dostávala vysokú dávku chemoterapie, počas ktorej však okrem nádorových buniek zanikajú aj zdravé biele krvinky. Následkom bolo zničenie jej krvotvorby.

Obnovu krvotvorby je možné dosiahnuť transplantáciou, a to buď pomocou kostnej drene, periférnej krvi alebo pupočníkovej krvi.

Transplantácia pupočníkovej krvi – účinná podporná liečba

Letti mala uchovanú pupočníkovú krv, ktorú jej odobrali pri narodení a uskladnili v rodinnej banke pupočníkovej krvi Cord Blood Center. Lekár sa preto rozhodol pre obnovu jej krvotvorby práve pomocou jej pupočníkovej krvi.

Letti musela zostať v sterilnom prostredí približne mesiac, a liečba bola nakoniec ukončená transplantáciou jej vlastnej pupočníkovej krvi.

Rekonvalescencia prebehla podľa očakávaní a malú pacientku tak mohli už 3 dni pred Vianocami prepustiť do domácej opatery.

Bol to najkrajší vianočný darček pre celú rodinu a naviac, kontrolné vyšetrenia ukázali, že žiadna ďalšia liečba nie je potrebná a Letti je už od roku 2018 bez akéhokoľvek nádoru či metastázy,“ opisuje uzdravenie Letti jej otec.

Aj keď pri narodení Letti nemali jej rodičia závažný dôvod pre uchovanie pupočníkovej krvi, rozhodli sa tak na základe skúseností príbuzných, ktorí ju nechali odobrať svojmu dieťatku.

Pupočníková krv sa dá využiť buď ako hlavná, ale aj ako podporná liečba mnohých závažných ochorení. Nikdy neviete, čo prinesie budúcnosť a môžete ňou zachrániť život svojho dieťaťa. A my sme sa pri pôrode rozhodli správne!“odkazuje ostatným rodičom, ktorí sa pre odber pupočníkovej krvi ešte len rozhodujú, Letiin otec.

Chcete získať viac informácií o odbere pupočníkovej krvi?

Navštívte stránku Cord Blood Center alebo získajte viac informácií na bezplatnej infolinke 0800 11 12 33, či priamo u svojho gynekológa/pôrodníka.


Články k téme:

Prečo sa odoberá pupočníková krv? Aké sú jej výhody oproti kostnej dreni?

Dotepanie pupočníka u novorodencov: 5 dôležitých otázok a odpovedí pre budúcich rodičov