Koronavírusy sú s nami už dlho. Ako sa šírili a aká je ich história?

Náš svet zvádza v týchto dňoch ťažký boj s novým ochorením COVID-19, ktorý spôsobil koronavírus SARS-CoV-19. Nejde však o prvú epidémiu, ktorú spôsobil niektorý z koronavírusov. Pozrite si historický prehľad, ako nás aj v minulosti potrápili ochorenia spôsobené koronavírusmi z čeľade Coronaviridae.
Koronavírusy sú s nami už dlho. Aká je ich história?

Koronavírusy sú s nami už dlhšie. Ako prvý sa ohlásil SARS, nasledoval MERS a od minulého roka poznáme aj najnovší koronavírus SARS-CoV-2. | Zdroj: Pixabay.com

Čeľaď Coronaviridae

Koronavírusy patria do čeľade Coronaviridae. Sú to pleomorfné (vyskytujúce sa v rozličných typoch) RNA vírusy (okrúhle, oválne až podlhovasté) so špirálovou symetriou. Ich veľkosť je asi 60 – 220 nm. Na obale sa vyskytujú charakteristické kyjakovité výbežky.

Do čeľade Coronaviridae patrí viacero vírusov, ktoré sú patogénne pre zvieratá.

Ľudské koronavírusy sú rozdelené do dvoch rodov:

  1. rod Coronavirus má vzťah k respiračnému traktu (nádcha až zápal pľúc) - do tohto rodu patrí aj SARS-CoV-2
  2. rod Torovirus tvoria tzv. črevné koronavírusy

Koronavírusy do roku 2002

Do roku 2002 predstavovala koronavírusová infekcia len nevýznamné hnačkové ochorenia alebo postihnutie horných dýchacích ciest (bežné prechladnutia, bez invázie vírusov do dolných častí dýchacieho traktu).

Od zimy roku 2002 pribudol koronavírus SARS

Situácia sa zmenila počas zimy 2002 – 2003, keď sa tu objavilo vysoko infekčné, závažné a často smrteľné ochorenie SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome – ťažký akútny respiračný syndróm) spôsobené koronavírusom.

Koronavírus SARS pod mikroskopom

Koronavírus SARS pod mikroskopom | Zdroj: Wikimedia Commons

Predpokladá sa, že pôvodca SARS sa k človeku dostal zo svojho zvieracieho hostiteľa – cibetky. Ochorenie sa vyskytovalo hlavne v Číne, Honkongu a Taiwane, kde sa mäso z cibetky považuje za veľkú lahôdku. K prenosu vírusu dochádza kvapôčkami pri rozprávaní, kýchaní, kašľaní, aj priamym kontaktom.


Prečítajte si viac o SARS-e: Aké sú príznaky SARS-u?


V roku 2012 sa objavil koronavírus MERS

MERS (Middle East Respiratory Syndrome) je vírusové respiračné ochorenie spôsobené koronavírusom MERS-CoV.

koronavírus MERS pod elektrónovým mikroskopom

Koronavírus MERS pod elektrónovým mikroskopom - zvýraznený žltou. | Zdroj: Wikimedia Commons

Tento vírus sa primárne preniesol zo zieraťa na človeka. Vedci ako zdroj nákazy označujú jednohrbé ťavy. V roku 2012 sa však v Saudskej Arábii potvrdil prvý prípad, kedy išlo o prenos z človeka na človeka. Tu sa vyskytli aj lokálne epidémie. Našťastie v Európe nebol vírus veľmi rozšírený, ochorenie sa potvrdilo prevažne u ľudí, ktorí cestovali do krajín Blízkeho Východu. Rovnako ako SARS, aj MERS sa prenáša kvapôčkovou infekciou.


Prečítajte si viac o MERS-e: Čo je MERS a aké sú jeho príznaky?


Od roku 2019 nás ohrozuje nový koronavírus SARS-COV-2

Nový koronavírus, ktorý zaznamenali v Číne v roku 2019, má názov SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) a choroba, ktorú spôsobuje sa volá COVID–19 (Corona Virus Disease 2019). Číslo 19 v názve odkazuje na rok, kedy sa jeho výskyt potvrdil.

Koronavírus SARS-CoV-2 pod mikroskopom

Koronavírus SARS-CoV-2 pod elektrónovým mikroskopom | Zdroj: Wikimedia Commons

SARS-CoV-2 je príbuzný vírusov, známych z nedávnej histórie – SARS korornavírusu a MERS koronavírusu (Middle East respiratory syndrome coronavirus) zaznamenaného v roku 2012. Ako presne vznikol, nie je ešte celkom jasné, ale predpokladá sa, že pôvodný (nezmutovaný) vírus pochádza od netopierov a jeho prenášačom je šupinavec –zviera lovené pre mäso a tiež pre účely tradičnej čínskej medicíny. Práve Čína sa považuje za ohnisko choroby COVID-19. Rovnako ako pri SARS-e, aj COVID-19 sa prenáša kvapôčkovou vzdušnou cestou.


Prečítajte si viac o COVID-19: Ako postupuje koronavírus v tele? Pľúca prestávajú fungovať, organizmus sa rozpadá ako domio?