Experimentálny liek na koronavírus v Česku zabral! Stav pacienta, ktorý bol v kritickom stave, sa výrazne zlepšil

Pacienta s COVID-19, ktorému lekári vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe tri dni podávajú experimentálny liek remdesivir, sa podarilo odpojiť od mimotelového obehu.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Muž bol 10. marca prijatý do Thomayerovej nemocnice v Prahe-Krči s podozrením na zápal pľúc, po piatich dňoch ho prevzala Všeobecná fakultná nemocnica v Prahe (VFN), kde musel byť napojený na mimotelovú membránovú oxygenáciu krvi (ECMO), zjednodušene mimotelový obeh.

Podľa prednostu anesteziologickej kliniky VFN Martina Balíka, má muž poškodené pľúca.

Je jediným z pacientov s diagnózou COVID-19 v Česku, pre ktorého lekári remdesivir dostali. Všeobecná fakultná nemocnica v Prahe získala povolenie použiť experimentálny liek remdesivir od americkej firmy Gilead.

Spoločnosť ale zároveň oznámila, že prestáva "kvôli prílišnému dopytu v posledných dňoch" udeľovať povolenia na experimentálnu liečbu. Jedinú výnimku budú tvoriť tehotné ženy a deti mladšie ako 18 rokov.

Remdesivir je antivirotikum, ktoré zabraňuje množeniu vírusu. Pôvodne mal slúžiť pre liečbu nakazených ebolou v Kongu, epidémiu sa však podarilo zastaviť, a testy lieku boli prerušené.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá remdesivir označila za "najsľubnejšieho kandidáta" v boji proti novému koronavírusu, tento liek zaberal aj na SARS a MERS, ktoré sú spôsobené príbuzným typom koronavírusu.


Viac aktuálnych správ o koronavíruse:

Američan zomrel po tom, ako si sám naordinoval liek proti koronavírusu!

Prečo COVID-19 postihuje viac mužov ako ženy?